Hlavní obsah

Čaputová zakročila. Odmítla jmenovat ministra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Připomeňte si vzájemný odstup, který od sebe Robert Fico a Zuzana Čaputová po volbách měli. Sestřih ze štábu strany Směr i první povolební návštěvy jejího šéfa v Prezidentském paláci.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Soupeřili spolu už před volbami, když byl šéf Směru v opozici. Nyní je čekají měsíce náročného politického soužití. Prezidentka Čaputová se postavila Robertu Ficovi, nechce jmenovat jeho kandidáta na ministra životního prostředí.

Článek

Zuzana Čaputová a Robert Fico spolu bojovali už dávno před parlamentními volbami, které na konci září vyhrála Ficova strana Směr. Budoucí premiér se do prezidentky občas navážel až neurvale. Před měsícem podala Čaputová na Fica žalobu na ochranu osobnosti zdůvodněnou neustálým šířením „hrubých lží a vymyšlených obvinění“.

Nyní se však soupeření této dvojice posouvá na úroveň dvou nejvyšších představitelů exekutivy. A začíná první ostrý střet. Jak se očekávalo, Čaputová není spokojená s některými kandidáty na ministerské posty, které jí Fico předložil. Ve čtvrtek oznámila, že nejmenuje ministrem životního prostředí Rudolfa Huliaka navrženého SNS.

Huliak je starostou středoslovenské obce Očová, vystupuje ale spíš jako velmi svérázný zástupce myslivecké lobby (je členem vedení mysliveckého svazu i komory) a také jako předseda strany Národní koalice, která má v programu vojenskou neutralitu nebo vystoupení z Evropské unie.

Proslul například urážlivými výpady proti ekologům, požadavky na omezení ochrany přírody v národních parcích nebo prosazováním volného odstřelu medvědů.

Loni podle Denníku N uvedl, že by jako vedoucí politik odletěl do Moskvy „do slova a do písmene odprosit“ za vojenskou pomoc Ukrajině. Známý je také jeho výrok, že mezinárodní elity si vymyslely klimatickou krizi, aby připravily lidi o vlastnictví osobních aut.

+1

Symbolické je, že když se v pondělí podepisovala koaliční smlouva, Huliak u toho chyběl, protože ho navštívili policisté kvůli udání, že hanobil LGBTQ+ osoby.

„Řádný chod ministerstva životního prostředí nemůže zajistit člověk, který svými vyjádřeními neguje dlouhodobě platnou environmentální politiku tohoto státu a mezinárodní závazky, kterými je Slovenská republika vázaná,“ zdůvodnil ve čtvrtek rozhodnutí Čaputové její mluvčí Martin Strižinec.

Odmítnutí Huliaka zdůvodnila prezidentka také tím, že neuznává vědecký názor o změně klimatu a tvrdí, že klimatická krize neexistuje. Kandidáta podle ní rovněž diskvalifikuje, že „veřejně schvaluje násilné vypořádání se s názorovými oponenty, zejména z řad ochránců přírody a krajiny“.

Kromě Huliaka se pozornost soustředila i na Martinu Šimkovičovou coby nominantku na vedení ministerstva kultury navrženou také SNS. Stejně jako Huliak má pověst národovecké političky s xenofobními názory.

Šimkovičová je bývalou moderátorkou TV Markíza. Ze soukromé televize byla před osmi lety propuštěna po zveřejnění výroků namířených proti uprchlíkům. „Už jdou…, připravte jim nějaké ubytování, plnou penzi, kapesné a vyfešákujte dcerušky, ať se u nás nenudí,“ napsala tehdy na sociální síť.

Z veřejného povědomí ani poté úplně nezmizela. Byla zvolena poslankyní za populistické hnutí Jsme rodina, brzy se s ním ale rozešla. Později se vrátila k moderování, tentokrát na „alternativní“ internetové televizi Slovan, blízké tehdejší opozici kolem Fica a národovcům.

Proti případnému jmenování Huliaka protestovali hlavně ochranáři, petiční výzvu proti němu a dalšímu kandidátovi za SNS podepsalo už přes 40 tisíc lidí. Těžkou kritiku schytal Huliak také v některých médiích.

Návrh na jmenování Šimkovičové byl ohodnocen jako velké překvapení, také ale vyvolal vlnu negativních ohlasů, hlavně z uměleckého světa.

„Nečekala jsem nic, ale je mi jasné, že bude veselo a že to bude fraška. Tu paní vůbec neznám ani jsem o ní nikdy neslyšela. Koneckonců, mohli oslovit i někoho z ulice,“ poznamenala herečka Emília Vášáryová.

Ficova koalice se střetem o jména ministrů nejspíš počítala. Vyplývá to přinejmenším z poznámky šéfa SNS Andreje Danka, že Huliak a Šimkovičová budou kandidáty „v prvním kole“. Po odmítavém stanovisku prezidentky nicméně SNS prohlásila, že na kandidatuře Huliaka trvá.

Sám Huliak v reakci na prezidentčinu „stopku“ prohlásil, že Čaputová hájí zájmy nevládního sektoru. Připomněl, že jejím životním partnerem je Juraj Rizman, bývalý šéf ekologické organizace Greenpeace na Slovensku. „Paní prezidentka se stala jen jeho bezduchou mluvčí,“ řekl Huliak.

Čaputová by mohla mít problém také s některými adepty za Směr. Například na post ministra zahraničí. Fico už prohlásil, že by nemusel vedení úřadu svěřit kariérnímu diplomatovi.

Podle informací některých zpravodajských webů s kandidaturou nakonec souhlasil místopředseda Směru a poslanec Juraj Blanár, který s výkonnou zahraniční politikou nemá bezprostřední zkušenosti.

Slovenští ústavní právníci se přitom neshodují v názoru, do jaké míry může Čaputová bránit jmenování konkrétních ministrů. V minulosti už si ale prezidenti několikrát vynutili změnu kandidáta. Pozice Čaputové je složitější v tom, že v současnosti vládne pouze úřednický kabinet s omezenými pravomocemi, a jmenování řádné vlády je tak naléhavější.

Článek jsme aktualizovali a upravili v souvislosti s rozhodnutím prezidentky nejmenovat kandidáta na ministra životního prostředí. Doplnili jsme spekulace o jméně nového ministra zahraničí.

Reklama

Doporučované