Hlavní obsah

Ficova novela je pro spravedlnost smrtící koktejl, říká exministryně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: NR SR

Poslankyně opoziční strany SaS Mária Kolíková (vpravo) při jednání slovenského parlamentu.

Reklama

Uděláme vše, co je v našich silách, aby novela nebyla účinná ani jeden den, říká slovenská opoziční poslankyně Mária Kolíková. Seznam Zprávy s ní hovořily bezprostředně po schválení změn trestního práva z dílny vlády Roberta Fica.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Slovenská vládní trojkoalice v čele s premiérem a šéfem strany Směr Robertem Ficem ve čtvrtek večer v parlamentu prosadila svou kontroverzní novelu trestního zákona. Pro bylo 77 koaličních poslanců. Zbytek stopadesátičlenné Národní rady nehlasoval.

O výsledku hlasování Seznam Zprávy hovořily s Márií Kolíkovou, která v letech 2020 až 2022 stála v čele ministerstva spravedlnosti.

Právnička Kolíková, jež je v současnosti poslankyní za opoziční stranu Svoboda a solidarita (SaS), na novele kritizuje kromě jiného způsob, kterým ji vláda prosadila – co nejrychleji a bez komunikace s veřejností, odborníky či opozicí.

„My vlastně teprve postupně zjišťujeme, jaké bude mít ta novela dopady. Dnes jsme zjistili, že pro trestný čin znásilnění se zkrátí promlčecí lhůta o polovinu z 20 let na deset let. To je zásadní změna! Trend v evropských zemích je přesně opačný,“ podotýká v rozhovoru.

Snižují se i trestní sazby mimo jiné za krádeže a korupci. Novela rozpustí i speciální prokuraturu, která má na starosti stíhání závažné kriminality a řeší desítky kauz politiků, oligarchů a dalších lidí spojených s Ficovou stranou Směr.

Rozhovor s politikem strany Směr

Poslanec Směru a bývalý policejní prezident Tibor Gašpar vládní novelu hájí. Seznam Zprávy s ním minulý týden hovořily v kuloárech slovenského parlamentu.

Bývalý policejní prezident z éry Směru a nynější politik, jenž sám čelí obžalobě a několika obviněním mimo jiné z korupce, tvrdí, že Ficově straně Směr nejde o záchranu „svých“.

Ficův kabinet argumentuje dřívějšími „systémovými selháními“ orgánů činných v trestním řízení a údajným zpolitizováním úřadu. Snižování trestů zdůvodňuje humanizací trestního práva.

Jako opozice označujete dnešek (čtvrtek) za černý den pro Slovensko. Kvůli čemu je pro vás novela tak problematická?

Já tomu říkám „smrtící koktejl pro spravedlnost“, protože se najednou děje velká řada změn v celém trestním zákoníku. V podstatě se jedná o nový trestní zákoník. Ani samotní autoři zjevně nevědí, co způsobují. To bylo ostatně patrné i z výsledku dnešní rozpravy ještě před hlasováním.

Nově se definuje, co je vlastně trestný čin, a to na základě toho, jak velká je způsobená škoda. To je v podstatě v pořádku, protože tam je nějaká změna potřebná. Potom se mění trestní sazby, což je v případě majetkových trestných činů svým způsobem také v pořádku – trochu s nimi pohnout.

Jenže to, co se stalo, je, že trestní sazby se snížily radikálně a zároveň se radikálně zvýšila výše finanční škody potřebné k tomu, aby vůbec šlo o trestný čin. Ještě se navíc zásadně zkracovaly lhůty, během kterých vyšetřovatel může vyšetřovat trestný čin, čili promlčecí lhůty.

Bouřlivé schvalování novely

Třetí čtení provázela v parlamentu bouřlivá diskuze, při které došlo i k ostrým slovním výměnám mezi poslanci. Emotivní debata se týkala zejména výrazného zkrácení promlčecí lhůty u znásilnění z 20 na deset let.

Tohle všechno se stalo naráz a bez toho, aby se o tom řádně vedla debata. Veřejnost, opozice, vyšetřovatelé, prokurátoři i soudci se o tom dozvěděli loni 6. prosince, když novelu na jednání vlády navrhl schválit ministr spravedlnosti ve zkráceném legislativním řízení.

Je to, jako kdyby váš český ministr spravedlnosti přišel na vládu s úplně novým občanským zákoníkem a chtěl, aby se schválil okamžitě a začal platit ihned ze dne na den. U nás se nevedla žádná odborná debata! Navíc ruší ze dne na den speciální prokuraturu a ze dne na den se mají spisy přesunout novým prokurátorům. Některé mají i deset tisíc stran! Spisů je tam celkem tisíc.

My vlastně teprve postupně zjišťujeme, jaké bude mít ta novela dopady. Dnes jsme zjistili, že pro trestný čin znásilnění se zkrátí promlčecí lhůta o polovinu z 20 let na deset let. To je zásadní změna! Trend v evropských zemích je přesně opačný.

Mnoho z běžících vyšetřování trestných činů, živých spisů, teď skončí – krádeže, vloupání, podvody. Jednoduše se nevejdou do promlčecích lhůt. Zatím to není vyčíslené. A to vůbec nemluvím o tom, že diskuze v parlamentu probíhala způsobem, kdy opozice de facto mluvila sama se sebou. Čtvrteční interakce mezi koalicí a opozicí, to byla výjimka na úplný závěr dne.

Komu novela pomůže?

Nižší sazby za korupci by potenciálně mohly pomoct předkladateli pozměňovacích návrhů k novele Tiboru Gašparovi. Slavit by mohl i miliardář a oligarcha blízký Směru Miroslav Výboh nebo i guvernér slovenské národní banky a dlouholetý exministr financí Peter Kažimír ze Směru. Ve všech případech jde o obvinění z korupce.

Co budete dělat dál?

Už jsme udělali to, že se 49 opozičních poslanců obrátilo na ústavní soud s tím, že podle nás se práva opozičních poslanců hrubě porušují, že takto diskuze prostě v parlamentu probíhat nemůže.

Pokud jde o samotný zákon, samozřejmě že se ho pokusíme co nejdříve napadnout u ústavního soudu a uděláme vše, co je v našich silách, aby nevstoupil v platnost. Protože pokud ten zákon bude platit pouhou sekundu, bude to mít obrovský dopad na řadu případů po celém Slovensku. Ty kauzy kvůli novým promlčecím lhůtám skončí.

Takže proti novele zamíří vícero ústavních stížností, jestli to dobře chápu.

Předpokládáme, že k ústavnímu soudu se předloží tři stížnosti. Je velmi pravděpodobné, že jedna stížnost přijde i z prezidentské kanceláře. I s ohledem na to, jak se už vyjadřovala paní prezidentka.

Vyjádření prezidentky Čaputové

Prezidentka Zuzana Čaputová ve čtvrtek v prohlášení uvedla, že se vynasnaží, aby novela trestního zákona nevystoupila v platnost.

Celé prohlášení:

„Přijetí novely trestního zákoníku je špatnou zprávou pro Slovensko a všechny jeho občany. Pozměňovací návrhy, které na poslední chvíli předložili koaliční poslanci, na tom nic nezměnily. Novela trestního zákona připravená bez odborné oponentury může způsobit celospolečenské škody a nevratné zásahy do práv osob poškozených trestnou činností. Lituji, že poslanci vládní koalice po stažení novely z projednávání nevyslyšeli hlasy veřejnosti a odborné veřejnosti.

Paní prezidentka může ten zákon do parlamentu vrátit a pro prolomení jejího veta je potřebná nadpoloviční většina. Tu koalice má, takže se dá pragmaticky politicky předpokládat, že veto přehlasuje. Prezidentka má na své rozhodnutí 15 dní a v případě veta se zákon vrátí do parlamentu, kde se bude muset znovu jednat.

Budete jako tři opoziční strany pokračovat v pořádání protestů? Dává smysl, aby dál pokračovaly, když je novela přijata?

S ohledem na vývoj mají naše protesty velký smysl, protože i díky těmto protestům se lidé přímo dozvídají, co se vlastně děje. Je také důležité, že lidé dávají ze své strany signál, že něco není v pořádku. Ty počty lidí, kteří chodí na protesty, jsou vážným varovným prstem pro koalici. Nemyslím si, že jí to může být lhostejné.

Vy jste se jako opozice neúčastnili závěrečného hlasování, hlasovalo jen 78 koaličních poslanců. Čtvrteční jednání ale bylo velmi emočně vypjaté, kromě osobních výpadů tam málem došlo i k fyzické potyčce. Jaká po tom zůstane v parlamentu atmosféra? Je mezi vládou a opozicí v Národní radě možný dialog?

Vztahy jsou zjevně napjaté. V něčem je přirozené, že mezi koalicí a opozicí panuje napětí, ale vzhledem k hrubosti, s jakou se podle nás koalice vůči opozici chová od doby, kdy se chopila moci, to napětí ještě určitě bude trvat.

Reklama

Doporučované