Hlavní obsah

Ficův vlk z Košic. Kdo je muž, který dal pěstí Matovičovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Facebook/Richard Glück

Kandidát Směru Richard Glück, jenž se zapojil do šarvátky s expremiérem Igorem Matovičem.

Reklama

Šarvátka mezi slovenskými politiky se stala výrazným bodem kampaně. Do incidentu se zapojil i „směrácký vlk“, který uštědřil expremiérovi Igoru Matovičovi rány do obličeje. „Psychopatovi se neustupuje,“ hájí se.

Článek

Jako by předpovídali budoucnost. Když v úterý známá slovenská satirická stránka Zomri sdílela parodické video, ve kterém jsou politici a političky zobrazeni jako zápasníci ze známé bojové počítačové hry Mortal Combat, asi jen Igor Matovič už v tu dobu tušil, že šlo o trefu do černého.

O den později totiž narušil ranní tiskovou konferenci strany Směr. Následná šarvátka mezi expremiérem a lídrem hnutí OLaNO Matovičem a politiky Směru, včetně exministra vnitra Roberta Kaliňáka, pak oběhla slovenská, česká a další zahraniční média.

Středeční incident zastínil dosavadní témata kampaně a dál rezonuje v politice a v médiích. S jistotou se stal zatím nejviditelnější „akcí“ volební kampaně, což bylo jistě i Matovičovým cílem.

Volební model pro slovenské volby

Matovičovo hnutí OLaNO kandiduje jako volební koalice a potřebuje pro vstup do parlamentu minimálně 7 procent hlasů. Právě kolem této hranice teď balancuje.

Podle posledních průzkumů by teď slovenské volby vyhrál Směr, za nímž se pohybuje posilující Progresivní Slovensko. Volby se konají v sobotu 30. září.

Vývoj preferencí sledujeme v aktualizovaném volebním modelu:

V potyčce, při které chtěl Kaliňák zamezit Matovičovi, aby z amplionů do přímého přenosu zaznívala hesla o Směru jako o mafiánské straně, použil Matovič kopanec. Expremiér naopak schytal dva údery pěstí, což zachytila kamera v jeho autě.

Rány do obličeje poslanci Matovičovi uštědřil muž stojící za Kaliňákem. Jeho identitě se v pátek věnují oba největší slovenské deníky Sme a N – šlo totiž o kandidáta strany Směr Richarda Glücka.

„Tohle je ode mě pro Matoviče za všechny Slováky, jimž zničil životy,“ stálo na fotce, již Glück zveřejnil na sítích krátce po potyčce. Posléze příspěvek smazal.

Šarvátku nahrála kamera umístěná v autě Igora Matoviče.Video: Facebook/Obyčajní Ľudia a nezávislé osobnosti

Třicetiletý Glück je na celostátní kandidátce strany Směr na 53. místě. Kandiduje z Košic, kde pracuje v odboru pracovněprávních vztahů na Národním inspektorátu práce.

V předvolebních videích z poslední doby Glück hovoří zejména o nelegální migraci, kterou teď v kampani strana Roberta Fica silně tematizuje. O nedávném policejním zásahu proti šéfovi tajné služby SIS psal jako o „pokračování pokusu o převrat“ a „policejním puči“.

Už dřív na sebe upozornil výrokem na sociálních sítích o prezidentce Zuzaně Čaputové, která podle něj „kvoká v Prezidentském paláci a nic nedělá“, a také svou kritikou protipandemických opatření.

„Nikomu neustoupíme“

Podle Denníku N patří Glück k mladým stranickým kádrům Směru, kteří od komentátora Martina M. Šimečky dostali přezdívku „směráčtí vlci“. „Oslovení vlci se naší mladé, úderné partě líbilo, chytili jsme se toho a jsme za to rádi,“ řekl k tomu Richard Glück.

Na odkazy médií po incidentu s Matovičem Glück neodpovídá. Na sociálních sítích ale k fotce Igora Matoviče se zaťatou pěstí napsal, že ho „doma učili, že se psychopatům neustupuje“.

„Nebezpečné a vulgární narušení tiskové konference strany Směr Igorem Matovičem je potvrzením, že se začal bát svého volebního výsledku a odpovědnosti za to, co udělal s celým Slovenskem během tří a půl roku,“ píše kandidát Směru.

Dodal, že ve Směru neustoupili „psychopatovi a jeho zoufalému cirkusovému číslu“. „Neustoupíme ani v budoucnosti nikomu, kdo by se protizákonně snažil umlčet naši suverénní politiku,“ píše dál Glück.

Kvůli incidentu Glück přišel o členství v košické legislativně-právní komisi, jež je poradním orgánem městského zastupitelstva. Informaci přinesl deník Korzár.

Středeční potyčku v Bratislavě bude teď vyhodnocovat tamní městská policie, jejímž zásahem také pranice před Úřadem vlády skončila.

Kopanec byla sebeobrana, tvrdí Matovič

Matovič o celé věci říká, že na akci Směru dorazil „v souladu s veřejným zájmem“. Tvrdí, že chtěl lidem říct pravdu, protože za situaci s migrací jsou podle něj zodpovědní exministr vnitra Robert Kaliňák a šéf Směru a expremiér Robert Fico a rozhodnutí z doby jejich vlády.

O kopanci a šarvátce Matovič hovoří jako o „obraně v krajní nouzi“, když se mu snažil Kaliňák vzít z ruky mikrofon. V tu chvíli seděl Matovič ve svém terénním autě a hlásal z amplionů na autě hesla proti Směru a nadávky na adresu Kaliňáka.

Politiky Směru expremiér nazval opakovaně „mafiány“. Kaliňák jako ministr vnitra skončil ve funkci v roce 2018 krátce po vraždě novináře Jána Kuciaka, která spustila v zemi masové protesty.

V současnosti je šéfem volební kampaně Směru a kandiduje na 7. místě celostátní kandidátky.

Loni i letos vznesla proti Kaliňákovi policie obvinění z korupce a zneužívání policie a finanční správy proti politickým oponentům. Stíhání v obou případech zastavil generální prokurátor Maroš Žilinka. Ten už zastavil stíhání vícero politiků Směru, včetně jeho předsedy Fica.

Reklama

Doporučované