Hlavní obsah

Komentář: Zapomeňte na školství. Chráníme Slovensko před 21. stoletím

Samo Marec
Překladatel a publicista, spolupracovník Seznam Zpráv
Foto: FB: Boris Kollár

Boris Kollár, předseda slovenského parlamentu, má aktuálně potíže s některými svými ženami. Ilustrační foto.

Reklama

Víte, co mají aktuální slovenská předvolební témata společného? Dokonale zapadají do příběhu o tom, že kdesi za hranicemi existuje jakýsi liberální svět, který se chce dostat k moci a zničit naši zemi, národ, kulturu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Do slovenských parlamentních voleb zbývají tři týdny. Občané v průzkumech veřejného mínění už dlouhé roky hlásí, že je nejvíce trápí zdravotnictví, školství a korupce.

Varování před kolapsem zdravotní péče zaznívají víc než deset let. Ale jediným výsledkem je to, že dnes, kdy ke kolapsu opravdu dochází a veřejně se o něm hovoří, jej všichni berou jako prostý fakt. Namísto snahy přichází smíření.

Ještě nedávno byly v čele volebních témat věci jako volební manipulace, medvědi a válka v policii. Teď jsou zase tématem migranti, jeden hoax, jeden plakát, LGBTI+ a nahrávka, ve které jeden mafián obviňuje druhého mafiána, že poslal jeho dceru na potrat. Dvakrát.

Kterému mafiánovi věříte?

O Borisi Kollárovi už jsme tu psali nejednou. Je předsedou parlamentu a konzervativního hnutí Sme rodina. Jako předseda konzervativního hnutí má víc než deset dětí s více než deseti ženami. Dlouhé roky argumentoval tím, že má „sice nestandardní životní styl, ale o svoje ženy a děti se stará“.

Dlouhé roky se zároveň zdálo, že mu nedokáže ublížit žádný skandál – a že jich měl opravdu dost. Pokud se o svoje ženy a děti stará, je všechno v pořádku, a mnohým (převážně voličkám) to dokonce imponuje.

Ovšem právě Kollárovy ženy proti němu teď rozpoutaly kampaň, která ho může stát místo v příštím parlamentu. Jedna z nich jej obvinila z fyzických útoků a z toho, že se o jejich dítě nestará ani v nejmenším. Druhá zase z toho, že ji dvakrát poslal na potrat – a ona šla, protože ho doopravdy milovala a on jí slíbil, že jí doopravdy dítě udělá, ale později. Zároveň je ovšem tato mladá dáma dcerou nitranského mafiána. A ten v profesionálně zpracovaném videu, které dostaly všechny redakce, vystupuje jako ublížený otec.

I samotný Boris Kollár byl v 90. letech vedený jako člověk blízký podsvětí a jeho styky s dnes již převážně mrtvými mafiány jsou dobře zdokumentované. Nyní říká, že jde o antikampaň.

Tak co – kterému mafiánovi věříte?

Mor jménem LGBTI+

Předseda Křesťanskodemokratického hnutí Milan Majerský byl minulý týden v televizi a na diváckou otázku, zda je horší LGBTI+, nebo korupce, odpověděl, že „obojí je stejný mor, neboť obojí dokáže zničit národ“.

Je třeba říct, že ta otázka vlastně není homofobní, ale prostě vychází z momentálního rozdělení sil: Na jedné straně je zjednodušeně korupce (tedy Směr), na druhé je LGBTI+ (tedy Progresivní Slovensko). Milan Majerský byl tedy vlastně dotázán, s kým by chtěl vládnout, na což odpověděl, že obojí je stejný mor. Posléze se omluvil, že prý nemyslel lidi, ale ideologii. Zdůraznil, že za manželství považuje jen „svazek muže a ženy, jehož předpokladem jsou děti“.

Mimochodem Milan Majerský, muž ve středních letech, žije v bezdětném manželství s europoslankyní za KDH Miriam Lexmann. Je to jeho druhá manželka. První manželství, v němž děti měl, si nechal církví anulovat, aby mohl mít také s druhou ženou svatbu v kostele.

Přešel týden a z Milana Majerského se stala oběť: Podle různých konzervativních novinářů a politiků Majerský nikoho neurazil, navíc měl pravdu, jde o účelovou smršť, orgie, lynč a dehumanizaci.

Korunu tomu nasadil Roman Joch, který napsal, že na Slovensku hrozí zavírání politických vězňů: Progresivní Slovensko chce totiž k trestnému činu hanobení rasy, národa a přesvědčení přidat i rodovou identitu. Takže Romanu Jochovi hrozí, že už nebude moci svobodně napsat, že transgender lidé jsou psychicky nemocní. Stane se politickým vězněm.

Tahle změna, pokud k ní vůbec kdy dojde, je hudbou velmi vzdálené budoucnosti. Nicméně celá aféra dopadla jako vždycky: Majerský je obětí a skutečným nebezpečím jsou lidé, kteří tvrdí, že bychom se měli vyjadřovat jako lidé.

Konec bojovníka s hoaxy

Poslanec pravicově liberální Svobody a Solidarity Miroslav Žiak se dlouhodobě profiluje jako bojovník proti hoaxům. Nedávno zveřejnil fotografii, která mu přišla do e-mailové schránky z neznámé adresy. Je na ní údajný ruský pas místopředsedy Směru a asi nejprominentnějšího šiřitele ruských postojů Ľuboše Blahy. Miroslav Žiak uvedl, že pravost dokumentu nedokáže ověřit, ale zveřejňuje jej.

Samozřejmě se poměrně rychle ukázalo, že jde o podvrh. Dlouhodobý bojovník za ověřování informací a proti hoaxům si nic neověřil a zveřejnil hoax. Ľuboš Blaha se mu obratem – a oprávněně – vysmál. Odborníci tvrdí, že šlo o zpravodajskou operaci Kremlu.

Mimochodem v Bratislavě protestovalo několik stovek lidí proti plakátu Městského divadla Pavla Országha Hviezdoslava, na kterém je duhová a ukrajinská vlajka. Protesty organizovala Slovenská národní strana s Maticí slovenskou. A pak že nemáme problémy!

Odkud proudí migranti?

Jeden problém však skutečně máme: migranty. Migranti byli hlavním tématem voleb v roce 2016 a fungovali skvěle. Teď se několik týdnů před volbami objevili znovu. Proudí k nám z Maďarska. Nechtějí sice na Slovensku zůstat, ale je jich násobně víc než v posledních týdnech.

Úřednická vláda situaci komunikačně podcenila, a tak se jí chopil Robert Fico. A ten z ní neomylně vytěžil to nejhorší. Přidali se i ostatní politici. A mají mimochodem pravdu. Jde sice o krátkodobý jev, migranti u nás nechtějí zůstat a nejde o vážný problém, ale platí, že pokud lidé mají pocit, že to problém je, tak to problém je.

Na otázku, odkud se migranti tak najednou berou, nemám jasnou odpověď. Ale vím, která odpověď je nejpravděpodobnější. Viktor Orbán nechal nedávno náhle propustit na svobodu víc než tisíc převaděčů. Maďarsko si migranty odmítá brát zpět, i když by podle dohod mělo.

Širší vztah Viktora Orbána ke Slovensku je dlouhodobě komplikovaný a zasloužil by samostatný článek, ale otázka zní takto: Je výhra Roberta Fica v zájmu Viktora Orbána? Jednoznačně ano. Pomohou tomu migranti? Jednoznačně ano.

Slovensko tedy tři týdny před volbami řeší mafiánské nahrávky, migranty, LGBTI+, jeden divadelní plakát a jeden hoax.

Víte, co mají tato témata společného? Dokonale zapadají do příběhu o tom, že kdesi za hranicemi existuje jakýsi liberální svět s LGBTI+ a ukrajinskými vlajkami, s transgender lidmi a migranty. A tento svět se chce dostat k moci a zničit naši zemi, národ, kulturu. Naše krásné Slovensko plné šikovných lidí.

A proti tomu je potřeba se bránit. Je to rozhodně jednodušší než řešit zoufalou situaci ve školství a kolabující zdravotnictví.

Lidé se, pravda, budou mít v budoucnosti hůř. Budou nemocnější. Budou umírat předčasně a zbytečně. Ale aspoň se jim to stane na Slovensku, kde je Robert Fico spolehlivě ochrání před podivnými vlajkami a vůbec před celým 21. stoletím.

Reklama

Doporučované