Hlavní obsah

Facky, pláč a tajná služba. Výstřední šéf parlamentu přiznal domácí násilí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: FB: Boris Kollár

Předseda slovenské Národní rady a strany Jsme rodina, která donedávna zasedala ve vládě, Boris Kollár.

Reklama

Jen pár měsíců do voleb, zato s více problémy než kdy dříve. Na výstředního předsedu slovenského parlamentu Borise Kollára se kvůli sporu s partnerkou zaměřila police. Jde i o podezření ze zneužití tajné služby.

Článek

„Domácí násilí je pro nás priorita. Víme, že to je celospolečenské téma a policie velmi intenzivně vyšetřuje každý případ, včetně tohoto.“ Nejčerstvější vyjádření adresoval ve čtvrtek předsedovi slovenského parlamentu Borisovi Kollárovi policejní prezident Štefan Hamran.

Kollár se totiž tento týden veřejně přiznal, že v minulosti fyzicky napadnul svou bývalou partnerku a matku svých dvou dětí Barboru Richterovou. Šéf někdejší koaliční strany Jsme rodina kvůli tomu čelí výzvám k odstoupení z funkce předsedy Národní rady, tedy slovenského parlamentu.

Případem se teď bude podle policejního ředitele zabývat NAKA, tedy Národní kriminální agentura.

Richterová už asi půl roku veřejně obviňuje Kollára z toho, že nejeví zájem o jejich dva syny a že na ně dává málo peněz. Jde o dva potomky z nejméně 12 dětí, které má Kollár s celkem deseti různými ženami.

Volební model pro Slovensko

Seznam Zprávy připravily unikátní volební model, ze kterého se čtenáři pravidelně dozvědí, kdo má nejblíže k vítězství v příštích parlamentních volbách na Slovensku:

Sám Kollár tvrdí, že jde o snahu diskreditovat jeho a jeho stranu Jsme rodina před předčasnými parlamentními volbami, které Slovensko čekají 30. září. Jeho strana do nich jde s heslem „Jsme normální“.

Akce tajné služby?

Osobní spor, který zdánlivě patří do bulváru, ovšem přerostl v politickou kauzu. Richterová totiž do NAKA poslala trestní oznámení kvůli tomu, že ji údajně sleduje vícero neznámých vozidel.

„Mám důvodnou obavu o svůj život a zdraví,“ píše žena v oznámení o sledování. Kollár podle ní díky svému politickému vlivu může mít ke sledování prostředky. Šéfa slovenské tajné služby SIS Michala Aláče prosadila právě Kollárova strana.

Poslední rok Čaputové

O rozhodnutí slovenské prezidentky nekandidovat se psalo od minulého týdne. I tak je to pro řadu voličů překvapení. Podrobně rozbíráme okolnosti, důvody i dopady rozhodnutí Zuzany Čaputové:

Zpravodajská služba SIS už odmítla, že by Richterovou sledovala, navzdory tomu už věc řeší policie, respektive NAKA. Policejní prezident Hamran uvedl, že se podařilo zdokumentovat evidenční čísla aut, která mohla Richterovou sledovat. V policejní databázi však nebyla, takže teoreticky mohla vozidla patřit tajné službě.

Věcí se nejspíš bude zabývat i parlamentní výbor pro kontrolu SIS.

Dvě verze událostí

K samotnému fyzickému napadení Richterové mělo dojít v roce 2012 v Kollárově vile v Miami na Floridě. Richterová i Kollár se při výkladu scény shodují v tom, že se tehdy pohádali a že ji dnes vysoce postavený ústavní činitel zbil.

Podle Kollára hodila Richterová jejich tehdy ročního syna přes obývací pokoj. „Když jsem zjistil, že syn žije, měl jsem zatemnění. Vystartoval jsem po ní a dostala pár facek,“ přiznal na tiskové konferenci politik.

Jeho verzi potvrdila i údajná svědkyně události, zpěvačka Patrícia Vitteková. Kollár na tiskové konferenci odpověděl i na několik dotazů, ovšem poté s pláčem v hlase odešel.

Podle napadené Richterové ale zpěvačka dorazila na místo až po celém incidentu. Bývalá plavkyně také odmítla, že by syna házela – Kollárovi ho prý chtěla násilím dát do náručí, aby se o něj postaral, protože ona byla unavená. Ten to však odmítl a fyzicky na ni opakovaně zaútočil.

„Snažila jsem se před ním utéct a zavolat 911, ale vytrhl mi telefon z rukou. Doběhl mě v patře, kde mě složil na zem a pokračoval v bitvě, až jsem ztratila vědomí,“ popsala Richterová incident ve videu na facebooku.

Neodstoupím, vzkázal Kollár

Deník Sme upozornil, že navzdory incidentu z Floridy k sobě ještě nedávno měli Kollár s Richterovou blízko. Když byl Kollár v roce 2020 v nemocnici kvůli zranění při autonehodě, navzdory covidovému zákazu návštěv se u něj střídaly přítelkyně. Nejčastěji to byla právě Richterová. Spolu počali i druhého syna, který se páru narodil loni v červenci.

Kvůli celé kauze Kollár čelí výzvám k odstoupení z funkce předsedy jednokomorového parlamentu. Adresovala mu ji už strana Demokraté expremiéra Eduarda Hegera nebo neparlamentní Slovenská národní strana. Setrvání ve funkci by měl zvážit i podle strany Hlas dalšího expremiéra Petra Pellegriniho.

K výzvám se po výrocích policejního prezidenta Hamrana přidala i neparlamentní strana Progresivní Slovensko.

Kollár odstoupit odmítl a uvedl, že jde o snahu o jeho očernění před volbami. Nepřímo ukázal na podnikatele Zoroslava Kollára, údajného bývalého milence Richterové.

Naštve si voličky?

Aféra se zřejmě může propsat i do preferencí voličů. Strana Jsme rodina se přitom pohybuje jen několik procentních bodů nad nutnou pětiprocentní hranicí pro vstup do parlamentu.

Kollára přitom volí hlavně ženy – žádná jiná strana na Slovensku nemá mezi elektorátem takovou převahu voliček, upozorňují Aktuality.sk.

Kollár platí na Slovensku dlouhodobě za kontroverzního politika. Hlasování o odvolání z funkce předsedy Národní rady ustál už v červenci 2020 poté, co vyšlo najevo, že opsal svou diplomovou práci.

Progresivní Slovensko

Z mimoparlamentních stran podporuje Čaputovou Progresivní Slovensko, ve kterém startovala svou politickou kariéru. Seznam Zprávy minulý týden v Praze hovořily s lídrem strany Michalem Šimečkou.

Týž rok na podzim musel vysvětlovat detaily ze svého soukromí, když se na veřejnost dostala jeho erotická konverzace se slovenskou transgenderovou modelkou Paris Nemc.

Krátce na to následovala už zmíněná autonehoda v Bratislavě. Při nehodě vládní limuzíny se zranil Kollár, jeho bodyguard, řidič i další pasažér: maskérka a bývalá finalistka Miss Universe Miroslava Fabušová.

Fabušovou prý Kollár vezl pro léky do jedné z bratislavských lékáren. Nehoda se stala v první den vyhlášení zákazu vycházení, který souvisel s plošným testováním na koronavirus.

Politik podstoupil operaci zlomeného druhého krčního obratle. Měsíc po jeho hospitalizaci vyšlo najevo, že se u Kollára v nemocnici navzdory zákazu návštěv sešla koaliční rada, včetně tehdejšího premiéra Igora Matoviče, a nedlouho nato deník Sme napsal, že má Kollár v nemocnici „speciální režim“ a přijímá dámské návštěvy i v pozdních nočních hodinách.

Reklama

Doporučované