Hlavní obsah

Kollára pronásleduje nemocniční čajová aféra, preference má na minimu

Foto: Facebook: Boris Kollár

Předseda slovenského parlamentu Boris Kollár.

Reklama

Na Slovensku nepolevuje tzv. čajová aféra spojená s pobytem předsedy parlamentu Borise Kollára v nemocnici. Preference koaliční strany Jsme rodina se propadly na nejnižší úroveň od únorových voleb.

Článek

Na jedné straně rodiny, které kvůli koronavirovému zákazu návštěv nemohou v nemocnicích navštívit své vážně nemocné příbuzné. A na druhé straně předseda slovenské Národní rady a koaliční strany Jsme rodina Boris Kollár, kterého v nemocnici navštěvovaly partnerky i koaliční rada.

Ukázkový případ papalášství, jak ho označují slovenská média, začal 24. října. Při nehodě vládní limuzíny v Bratislavě se zranil Kollár, jeho bodyguard, řidič i další pasažér: maskérka a bývalá finalistka Miss Universe Miroslava Fabušová. Fabušovou prý Kollár vezl pro léky do jedné z bratislavských lékáren. Nehoda se stala v první den vyhlášení zákazu vycházení, který souvisel s plošným testováním na koronavirus.

Koaliční rada i noční návštěvy

Slovenský protějšek českého předsedy Sněmovny Radka Vondráčka byl převezen do Nemocnice sv. Michala, kde podstoupil operaci zlomeného druhého krčního obratle. Měsíc po hospitalizaci vyšlo najevo, že se u Kollára navzdory zákazu návštěv platnému od 14. července sešla koaliční rada, včetně premiéra Igora Matoviče, a nedlouho nato deník SME napsal, že má Kollár v nemocnici „speciální režim“ a přijímá návštěvy i v pozdních nočních hodinách.

Dámská společnost, která za Kollárem docházela, se navíc dostávala do konfliktu s personálem nemocnice. „Dámské návštěvy nedodržovaly žádná pravidla ani hygienicko-epidemický režim. Po oddělení chodily bez ochranných prostředků,“ popsala pro SME jedna ze sestřiček. Ženy navíc údajně po personálu žádaly věci nad rámec výkonu jejich práce a chodily do sesterny a do kuchyňky určené pro personál.

Mezi sestrami a dámskými návštěvami pak došlo víckrát k výměně názorů, za což Kollára sepsula vrchní sestra. Šéf parlamentu si pak následně stěžoval u ředitele nemocnice. Ten pak dvě zdravotní sestry a vrchní sestru napomenul a podle deníku SME jim sáhl na vánoční odměny, a dokonce jim měl hrozit vyhazovem.

Ředitel nemocnice Branislav Delej taková tvrzení odmítl. Kollár měl prý pro návštěvy výjimku od primáře a sestry dostaly napomenutí, protože se nechovaly v souladu s etickým kodexem. O tom, že sestry o vánoční odměny nepřijdou, ujistil ředitel i prezidentku Zuzanu Čaputovou, která se o záležitosti informovala telefonicky.

Ne dámská společnost, ale pečovatelky

Podle mluvčí Kollárovy strany Jsme rodina došlo ke komunikačnímu nedorozumění. Lidé střídající se u Kollára jsou prý rodinní příslušníci a blízcí, kteří chodí do nemocnice o pacienta pečovat. Předseda parlamentu má celkem jedenáct dětí s deseti ženami. „Ulevují personálu od různých úkonů, které se týkají hygieny, podávání jídla nebo převlékání,“ citoval deník SME mluvčí Lindu Tribusovou.

Sám Kollár ve čtvrtek na sociálních sítích oznámil, že v pátek nemocnici na vlastní žádost opustí. Jako důvod uvedl „mediální šílenství“.

„Každý pacient má nárok na čaj, vždycky mu ho přinese sestra, nenosí mu to školník. A když mně došel ten čas, tak jsem pěkně poprosil, aby mi ho přinesli, a sestra tehdy odpověděla, že ona tu není od toho, aby vařila Borisu Kollárovi čaj. Nejde o Borise Kollára, tady jde o kohokoli,“ vysvětluje ve videu zveřejněném na Facebooku předseda slovenského parlamentu.

„I tady jsou fantastické sestřičky, ale vždycky se najde nějaká takováhle černá ovce, která prostě dojem z toho celého pokazí, a já jsem na takovouhle černou ovci narazil,“ dodal politik.

Videím a dalším mediálním výstupům, které Kollár nahrával v nemocničním pokoji, se v pondělí dál věnoval deník SME. Podle novin podléhají prostory, kde se léčí ústavní činitelé, speciálnímu bezpečnostnímu režimu, a tudíž se v nich nesmí natáčet ani fotografovat.

Plagiátorství, esemesky a čajová aféra

Pro Kollára je „čajová aféra“ další v řadě kauz, které mají negativní dopad na preference jeho hnutí Jsme rodina. To se po únorových volbách stalo druhou nejsilnější stranou ve vládní čtyřkoalici a Kollárovi připadla funkce předsedy Národní rady.

Zatímco v červnu bylo hnutí v průzkumech na téměř 13 procentech a Kollár neskrýval sebevědomí, od té doby jeho popularita padá - aktuálně by hnutí Jsme rodina volilo pouhých 6,1 procenta voličů. Na úkor Kollárova hnutí naopak posílila nová strana expremiéra Petra Pellegriniho Hlas a také koaliční Svoboda a solidarita ministra hospodářství Richarda Sulíka.

Foto: Profimedia.cz

Předseda slovenské Národní rady Boris Kollár na snímku z letošního října.

Kollárovi bezpochyby uškodila i plagiátorská aféra z konce června, kdy vyšlo najevo, že opsal diplomovou práci. Hlasování o odvolání z funkce předsedy sněmovny ale v červenci ustál. V září pak vysvětloval detaily ze svého soukromí, když se na veřejnost dostala jeho erotická konverzace se slovenskou transgenderovou modelkou Paris Nemc.

Volby by vyhrál Hlas

Pokud by se teď konaly na Slovensku volby, vyhrál by je podle průzkumu agentury Focus Pellegriniho Hlas s 19 procenty. Následovalo by hnutí OLaNO premiéra Matoviče se 14 procenty, Svoboda a solidarita s 12 procenty, Kotlebovci a Směr s 9 procenty a poté Jsme rodina se 6 procenty. Do parlamentu by se ještě těsně dostalo liberální Progresivní Slovensko.

Reklama

Související témata:

Doporučované