Hlavní obsah

Slovenská válka policajtů má významnou oběť. Končí šéf tajné služby

Foto: prezident.sk

Prezidentka Zuzana Čaputová jmenovala Michala Aláče do funkce v roce 2021 během pandemie covidu-19 (archivní snímek).

Reklama

aktualizováno •

Šéf SIS Michal Aláč končí, rozhodla prezidentka Čaputová poté, co jí to navrhla vláda. Je stíhaný pro podezření z maření vyšetřování korupčních a jiných trestných činů. Už v pondělí ho hlava státu postavila mimo službu.

Článek

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odvolala stíhaného ředitele civilní tajné služby SIS Michala Aláče. ČTK o tom ve středu informoval mluvčí hlavy státu Martin Strižinec. SIS bude řídit její náměstek Tomáš Rulíšek.

Aláče prezidentka odvolala na návrh vlády, která s jeho koncem dopoledne vyslovila souhlas.

Aláč je spolu se svým předchůdcem Vladimírem Pčolinským a dalšími třemi osobami od minulého týdne stíhán pro podezření z maření vyšetřování korupčních a jiných trestných činů.

SIS podle dostupných informací v minulosti vypracovala utajovanou zprávu o podezřeních z manipulací při vyšetřování citlivých kauz; tuto zprávu, která přispěla k takzvané válce ve slovenských bezpečnostních složkách, současné policejní vedení odmítá. Aláč vinu v případu popřel.

Už v pondělí prezidentka Čaputová postavila Aláče dočasně mimo službu. Prezidentská kancelář tehdy uvedla, že v souladu s příslušným zákonem musí mít příslušník SIS dočasně pozastaven výkon služby, pokud by jeho další ponechání ve funkci ohrožovalo důležitý zájem státní služby, a pokud je podezřelý, že se dopustil trestného činu.

„Tyto důvody byly naplněné. Jeho ponechání ve výkonu státní služby by ohrožovalo důležitý zájem státní služby, kterým je efektivní fungovaní domácích a zahraničních partnerských vztahů založených na vzájemné důvěře,“ cituje ČTK prezidentskou kancelář.

Do čela SIS Aláč nastoupil předloni z pozice náměstka v této instituci. Stalo se tak poté, co jeho předchůdce Pčolinský rezignoval na funkci ředitele tajné služby, když ho policie obvinila z korupce.

V kauze, která souvisí s Aláčem a dalšími obviněnými, elitní jednotka slovenské policie NAKA minulý týden obvinila Pčolinského a šéfa Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Romana Konečného.

Toto stíhání se týká kromě jiného podezření z účelového zbavení se nepohodlných příslušníků NBÚ a vyzrazování tajných informací v souvislosti s dopředu dohodnutým vytvořením nepravdivé zprávy SIS.

Reklama

Doporučované