Hlavní obsah

Letěli z Krakova do Varšavy, přistáli v Budapešti. Vítr zasáhl i sousedy

Silný vítr ve čtvrtek zasáhl i Německo. Na severu země zastavil leteckou a dálkovou železniční dopravu.Video: twitter/kfvnortheim, youtube/WELT Nachrichtensender

 

Reklama

Silný vítr ve čtvrtek kromě Česka zasáhl i Německo a Polsko, kde ovlivnil leteckou dopravu. V Polsku už v důsledku nepříznivého počasí zemřel jeden člověk.

Článek

Místo ve Varšavě se pasažéři dvou polských vnitrostátních letů ocitli v Budapešti. Letadla startující na krátké trasy z Bydhoště a Krakova do polské metropole varšavské Chopinovo letiště odmítlo kvůli silnému větru.

Obě letadla tak urazila mnohem delší vzdálenost, než se plánovalo, minula i další polská letiště a skončila až v Budapešti. Podle polského rádia RMF FM to bylo nejbližší letiště, kde bylo za současného počasí možné přistát.

Silný vítr ve čtvrtek ráno v Polsku dosahoval rychlosti až 120 kilometrů a vyžádal si jednu lidskou oběť. Na auto sedmdesátiletého muže za jízdy spadl strom. V obci Dobrzyca ve Velkopolském vojvodství pak vítr vážně poškodil střechy třiceti domů. „Něco takového jsem zažila poprvé, ještě nikdy jsem něco takového neviděla. Soused nemá střechu, mě vichřice rozbila okna,“ citovala televize TVN24 jednu z obyvatelek městečka.

Počasí komplikuje i dodávky elektřiny. Ráno bylo v Polsku bez proudu na 340 tisíc domácností.

Na severu sousedního Německa vítr zastavil dálkovou železniční dopravu. „V severní polovině (Německa) nejezdí od ranních hodin žádné vlaky v dálkové dopravě,“ uvedl mluvčí železničního dopravce Deutsche Bahn (DB). Podle něj se to týká spolkových zemí Dolní Sasko, Brémy, Hamburk, Šlesvicko-Holštýnsko, Meklenbursko-Přední Pomořansko, Berlín a Braniborsko.

Omezení se dotýkají i provozu v dalších částech země a také letecké dopravy. Aerolinky Lufthansa zatím zrušily 20 letů, z toho deset v Hamburku. Omezeny jsou také spoje z největšího německého letiště ve Frankfurtu nad Mohanem, a to do Berlína, Mnichova a Hamburku.

V Hamburku ve čtvrtek vzedmuté moře zaplavilo rybí trh, vodočet ve čtvrti Sankt Pauli ukazuje hladinu vody téměř dva metry nad středním povodňovým stavem. O závažnou povodeň by podle Spolkového úřadu pro lodní dopravu a hydrografii (BSH) šlo ve chvíli, kdy by voda stoupla o 2,5 metru.

Reklama

Doporučované