Hlavní obsah

Němce čeká revoluce ve vytápění. Plynové kotle si koupí jen do konce roku

Foto: Profimedia.cz

Německé ministerstvo hospodářství odhaduje, že přechod na ekologické vytápění si do roku 2028 každoročně vyžádá devět miliard eur.

Reklama

Od ledna 2024 bude při pořizování nového zařízení platit pravidlo, že aspoň 65 procent vytápění musí pocházet z obnovitelných zdrojů energie.

Článek

Německý výraz „Energiewende“, který se používá pro státem organizovaný přechod na ekologické a udržitelné zdroje energie, se zažil do té míry, že se dostal i do slovníku a je celkem známý i za hranicemi Spolkové republiky.

V posledních týdnech se v Německu častěji používá další spojené slovo, které se strukturální změnou v energetice přímo souvisí. Jde o pojem „Wärmewende“ označující přechod na ekologické vytápění, který přichystala vládnoucí koalice kancléře Olafa Scholze.

Bude to do značné míry revoluční změna, která se postupně dotkne velkého množství německých domácností. Vzhledem k tomu, že Spolková republika coby nejsilnější evropská ekonomika prosazuje i v rámci EU rychlý a poměrně nekompromisní způsob přechodu na obnovitelné zdroje (do nich Němci nezahrnují jaderné elektrárny, které letos definitivně odstaví), bude zkušenost z této transformace poučná i pro ostatní země včetně Česka.

Základem Wärmewende je pravidlo, že od roku 2024 by mělo každé nově pořizované vytápění používat minimálně z 65 procent obnovitelné energie. Toto kritérium pochopitelně nesplňují kamna a kotle na pevná paliva nebo na topný olej. Ze hry jsou však také klasické plynové kotle, protože za obnovitelný zdroj není považován ani zemní plyn.

Topení plynem je přitom v Německu velmi rozšířené, plynovými kotly je vytápěna zhruba každá druhá německá domácnost. Hodně se používá také topný olej.

Prakticky to znamená, že od ledna příštího roku si Němci budou muset při nákupu nového topení vybrat některou z alternativ, která novým požadavkům vyhovuje.

Už nyní ve velkém přecházejí na tepelná čerpadla, což způsobila hlavně plynová krize spojená s přerušením dodávek suroviny z Ruska po vypuknutí války na Ukrajině. Problém je však v tom, že tepelné čerpadlo bývá násobně dražší než běžný plynový kotel, i kvůli současné vysoké poptávce, kterou prodejci nestíhají naplňovat. Navíc to není univerzální řešení.

Česko topení plynem neomezuje

Také v Česku musejí lidé postupně přecházet na ekologičtější paliva. Tuzemská pravidla jsou ale mnohem mírnější než ta, která se chystají v Německu. Od září 2024 budou zakázány emisně nevyhovující staré kotle na tuhá paliva, jako je uhlí nebo dřevo. Stát výměnu kotlů finančně dotuje.

„Tepelné čerpadlo je určitě důležité, je to jedna z technologií, není ale vhodné pro každou budovu. Ve starších domech s horšími energetickými standardy, kde jsou velké tepelné ztráty přes stěny a okna, může být potřeba vytápění tak vysoká, že na to výkon tepelného čerpadla nebude stačit,“ upozornila expertka Lamia Messariová-Beckerová z Univerzity v Siegenu pro televizní stanici ZDF.

Pokud si majitelé staršího domu chtějí čerpadlo pořídit, musejí podle ní nejprve dům zateplit. Ve výsledku je celá investice vyjde v průměru na zhruba 100 tisíc eur (2,3 milionu korun). „Nemůžeme občany tak brutálně zatěžovat náklady na Energiewende a ochranu klimatu,“ zdůraznila odbornice.

Podle některých expertů jsou plány spolkové vlády přemrštěné, protože německé domácnosti zkrátka nejsou na takovou hromadnou technologickou změnu připravené.

Novým požadavkům by se naštěstí mělo dát vyhovět i tím, že se budou starý a nový zdroj kombinovat – tak, aby se ve výsledku teplo vyrábělo z 65 procent ekologicky. Kromě tepelného čerpadla jsou samozřejmě možné také jiné varianty jako solární panely nebo kotel na spalování ekologicky vyráběného vodíku. Na něj mohou být přizpůsobené i některé kotle na zemní plyn. I v tomto případě ale platí, že náklady jsou vyšší než u klasických kotlů na „nezelená“ paliva.

Vládní koalice slíbila, že na obnovu vytápění poskytne lidem novou finanční podporu a úlevy. Podrobnosti však zatím nezveřejnila.

Co bude platit pro vytápění v Německu

Od 1. ledna 2024 musí být každý nově instalovaný topný systém provozován z 65 procent z obnovitelných zdrojů energie.

Dosud fungující topné systémy na olej a plyn se mohou dál používat. Do roku 2045 by však mělo být používání fosilních paliv k vytápění postupně ukončeno. Nejpozději do té doby má být Německo klimaticky neutrální.

Pro splnění cíle 65 procent si majitelé mohou vybrat z různých technologií. Kromě tepelných čerpadel například také kotle na vodík. Využít lze i hybridní vytápění, tedy kombinaci tepelného čerpadla a plynového vytápění. Dalšími možnostmi jsou napojení na tepelnou síť, vytápění biomasou, přímý ohřev elektřinou a solární termický systém, pokud jím lze pokrýt tepelné požadavky budovy.

Budou platit přechodná opatření. Například pokud starý topný systém selže a do začátku nadcházejícího roku se ho nepodaří opravit, bude možné znovu nainstalovat olejový nebo plynový kotel – například k doplnění dodávek tepelnými čerpadly. Majitelé však musí nové požadavky splnit do tří let od selhání starého topného systému.

Na vlastníky starší 80 let se omezení na nové zdroje s 65 procenty ekologických zdrojů nevztahuje.

Pravidla podpory a úlev se bude teprve upřesňovat. Instalace tepelných čerpadel je již nyní v Německu dotována až 40 procenty investičních nákladů.

Mnoho Němců si tak raději rychle pořizuje kotle na zemní plyn nebo na topný olej, než jim chystané opatření jejich instalaci fakticky znemožní.

„Je cítit panika. Zrovna dnes ráno jsem tu měl dva klienty, kteří chtěli co nejrychleji koupit nějaký kotel, jeden na plyn, druhý na olej,“ řekl vedoucí prodejního skladu Thorsten Vogel z firmy Helmut Herbert v hesenském Bensheimu.

Sázka na fosilní paliva však nemusí být prozíravá, i když kotle na jejich spalování vycházejí levněji.

Ve vatě – Jak na energie

Speciální série podcastu Ve vatě o tom, jak ušetřit za energie a připravit se na budoucnost. Moderuje Zuzana Kubátová, energetická expertka SZ Byznys.

Poslouchejte na Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

„Ceny zemního plynu a oleje v budoucnosti jistě porostou, nebo se budou držet vysoko. Nemůžeme tedy lidem doporučovat, aby si rychle vyměnili staré plynové kotle za nové, musí se to od základu propočítat. V dlouhodobé perspektivě je určitě výhodnější nahrazení ekologickými zdroji,“ uvedla Ramona Popová ze spolkové Centrály spotřebitelů.

Ještě nedávno se v Německu šířily obavy, že na topení z obnovitelných zdrojů budou muset od příštího roku přejít všichni, tedy i domácnosti s fungujícími staršími zdroji.

Všechno se však vyjasnilo koncem března na dlouhém jednání tříčlenné spolkové vládní koalice, na němž se upřesnil i návrh nového zákona o vytápění budov. Některé radikálnější návrhy, které prosazovali hlavně Zelení, se v konečném důsledku zmírnily. Nejenže se požadavek bude vztahovat jen na nové vytápění, koalice slíbila také dosud nespecifikovanou finanční podporu a potvrdila výjimky, například pro lidi starší 80 let.

Reklama

Doporučované