Hlavní obsah

Němci řeší, jak dlouho se sprchovat

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Zhruba 20 procent spotřebovaného tepla padne na ohřev teplé vody. (Snímek je ilustrační.)

Reklama

Jedni argumentují, že vládě není nic do toho, jak dlouho se občané myjí. Druzí však rozproudili celkem odbornou diskusi o úsporách.

Článek

Když německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck před pár týdny hovořil s redaktory týdeníku Spiegel o energetické krizi, asi nepočítal s tím, že z celého rozhovoru nejvíce zaujme několik vět o tom, jak dlouho se sprchuje.

„Řídím se tím, co doporučuje moje ministerstvo. Výrazně jsem zkrátil dobu sprchování,“ odpověděl ministr na otázku, jak ve svém běžném životě zareagoval na rostoucí ceny energií a omezené dodávky ruského zemního plynu.

Následně zdůraznil, že se v životě nesprchoval déle než pět minut. „Sprchuju se rychle,“ zdůraznil Habeck, který ve spolkové vládě zastupuje Zelené.

Slovy o vlastním šetrném přístupu k osobní hygieně se ministr nejprve postaral spíš o lehké pobavení a ironické průpovídky, mimo jiné i od kolegů z jiných politických stran.

Foto: Klaus Feurich, Shutterstock.com

Německý ministr Robert Habeck je na rychlé sprchy. (Na snímku z léta 2021 během předvolební kampaně v Bielefeldu.)

„Sprchuju se tak dlouho, dokud nejsem hotový,“ řekl v anketě deníku Bild místopředseda Spolkového sněmu Wolfgang Kubicki z tábora koaličních liberálů (FDP).

Šéf opozičních křesťanských demokratů (CDU) konstatoval, že v jeho domě funguje ohřev vody pouze na solární panely, a tudíž výdaje za teplo řešit nemusí.

Ministerský předseda zemské vlády v Dolním Sasku Stephan Weil ze sociální demokracie (SPD) zase ujistil, že mu sprchování obzvlášť dlouho netrvá. „Neberu si ale s sebou stopky,“ poznamenal.

Někteří komentátoři ministru Habeckovi vytkli, že předepisováním délky sprchování zachází příliš daleko. Například moderátorka Nina Schinková pojala ve svém debatním pořadu téma velmi kriticky pod heslem: „Sprchování je nová svoboda“.

„Méně se sprchovat, méně jezdit autem, mít méně osobní svobody, ale zato platit vyšší daně. Tak funguje život, který pro nás vymysleli Zelení,“ napsala Schinková na Twitteru. List Die Welt zase označil výzvy ke kratšímu sprchování za „opovážlivý zásah do soukromé sféry občanů“. Jiná média se však postavila spíš za ministra.

Celkově se dá říci, že Habeckova slova splnila svůj účel. Kromě reptání pomohla rozproudit i odbornější diskusi o tom, jak zodpovědněji přistupovat k nakládání s teplou vodou. V době, kdy vládní úřady, média i spotřebitelské organizace radí, jak se vypořádat s vysokými cenami energií, které Němci pociťují spolu s dalšími Evropany v důsledku války na Ukrajině, padlo Habeckovo doporučení na úrodnou půdu.

Podle veřejnoprávní televize ARD se aspoň jednou denně sprchují téměř dvě třetiny Němců, průměrná doba sprchování se pohybuje od osmi do jedenácti minut. Zhruba pětina spotřebovaného tepla německých domácností jde přitom právě na ohřev vody.

„Když se sprchuji kratší dobu, spotřebuji podle toho méně energie, například pět minut místo sedmi je asi o 30 procent menší spotřeba energie,“ argumentoval odborník na energetické úspory Reinhard Loch.

Nemálo se podle něj ušetří i snížením teploty sprchy o několik stupňů. „Sprchujeme se s teplotou vody kolem 40 stupňů. K tomu musíme nejprve ohřát studenou vodu z deseti stupňů na 40 stupňů, tedy o 30 stupňů. Pokud se spokojím s 37 stupni, tedy o tři stupně méně, ušetřím asi deset procent energie na teplou vodu,“ dodal expert.

Snížit spotřebu teplé vody by mohly pomoci také nové technologie. Výzkumný projekt tří institucí – RWI-Leibnizova Institutu pro ekonomický výzkum, Univerzity v Bonnu a výzkumné společnosti Center for Advanced Internet Studies provedly experiment se speciální sprchovou hlavicí, která měnila barvu podle množství spotřebované vody. Lidé tak mohli jednoduše vidět, kolik litrů už proteklo. Podle výsledků terénního průzkumu tato inovace na spotřebitele fungovala. Ukázalo se, že by mohla ušetřit až 29 procent energie.

Reklama

Doporučované