Hlavní obsah

Pavel dal Němcům v Berlíně úkol: Převzít odpovědnost za Evropu

Foto: ČTK / DPA / Bernd von Jutrczenka, ČTK

Zleva: první dámy Německa a Česka Elke Büdenbenderová a Eva Pavlová a prezidenti obou zemí Petr Pavel a Frank-Walter Steinmeier v Berlíně.

Reklama

aktualizováno •

Nový český prezident v Berlíně vyzval Němce, aby převzali iniciativu v geopolitických otázkách. Dobu po ruském vpádu na Ukrajinu nazval „novou kapitolou evropských dějin“.

Článek

Prezident Petr Pavel v úterý v Berlíně apeloval, aby Německo v době po ruské invazi na Ukrajinu „neslo zodpovědnost za Evropu, o kterou se budeme moci opřít“. „Jsme v tom připraveni Německo podporovat a pomoci budovat jednotu napříč demokratickým světem,“ dodal prezident.

Tématem byla válka na Ukrajině

Berlín by podle Pavla mohl sehrát iniciativní roli například při poválečné obnově Ukrajiny. Dobu po ruském útoku Pavel nazval „novou kapitolou evropských dějin“.

Právě ruská agrese na Ukrajině byla jedním z hlavních témat úterního jednání prezidentů Pavla a Franka-Waltera Steinmeiera. Steinmeier označil ruskou invazi za „brutální útočnou válku“ s příšernými důsledky.

„Nemůžeme couvnout před faktem, že Rusko svým útokem na Ukrajinu nabouralo mírový řád v Evropě, úplně ho zničilo,“ řekl Steinmeier, který rovněž vyzdvihl jednotu EU a Aliance v postoji k válce. „My, Česká republika a Německo, pevně stojíme po boku Ukrajiny,“ ujistil německý prezident.

Německé vztahy s Východem

Rok po začátku války na Ukrajině zazněl v prestižním německém týdeníku ostře kritický názor, že Berlín selhal, když se nezasadil o sblížení se svými východními sousedy. Experti oslovení Seznam Zprávami to tak přísně nevidí.

Připomněl zároveň, že Německo Ukrajinu podporuje finančně, humanitárně i vojensky. Vyzdvihl však také podporu ze strany České republiky. „Rád bych poděkoval vám i vaší zemi za to, že jste se ujali vedení bojového uskupení na Slovensku,“ řekl spolkový prezident.

Po jednání s Pavlem také dodal, že Česko a Německo pojí velmi blízké přátelství. Jejich rozhovor podle německého prezidenta ukázal, že vztahy mezi oběma zeměmi nejsou jen dvoustranné, ale spíše mnohostranné.

Poukázal přitom na pevné zakotvení obou zemí v EU a NATO. Německý prezident také poděkoval České republice za to, že na Slovensku vede mnohonárodní bojové uskupení NATO. Jeho součástí jsou i vojáci z Německa.

„Prezident Pavel a já jsme se shodli na tom, že je to přátelské a velmi úzké spojení a my oba jej v budoucnu budeme pěstovat a pečovat o něj,“ řekl Steinmeier ke vztahům mezi oběma zeměmi. Ty podle něj nikdy nebyly tak dobré jako nyní.

Foto: Michael Kappeler/dpa, Profimedia.cz

Prezidenti Petr Pavel a Frank-Walter Steinmeier v Berlíně.

Podle Pavla by „bylo velice nešťastné“, kdyby sebevědomí, které země ze středu a východu Evropy získaly svou aktivní podporou Ukrajiny po ruském útoku, vedlo do budoucna k soupeření mezi nimi a státy ze západu kontinentu.

„To je přesně opak toho, co bychom měli dělat. Já vidím velký smysl v tom, abychom situaci, ve které teď jsme, využili k dalšímu upevnění jednoty v Evropě,“ zdůraznil český prezident. Jednotu demokratického světa bude podle něj totiž do budoucna vyžadovat nejen vztah k Rusku, ale také „globální soutěžení s Čínou“.

Český prezident je v Berlíně poprvé od roku 2019

Přijetím v prezidentském sídle na berlínském zámku Bellevue zahájil Pavel oficiální část návštěvy německé metropole, setkání obou hlav států je zároveň vrcholem této cesty. Ještě před odletem do Berlína řekl, že cestu chce využít ke znovunastavení prezidentských vztahů. Rovněž řekl, že neočekává žádná sporná témata.

Po příjezdu do zámku Bellevue Pavla a jeho ženu Evu Pavlovou přivítal Steinmeier společně s manželkou Elke Büdenbenderovou. Poté následovalo přijetí hlavy českého státu s vojenskými poctami. Státníci vyslechli hymny obou zemí a Pavel se následně zapsal do pamětní knihy.

Pavel už navštívil Polsko a Slovensko

Za necelé dva týdny od nástupu do úřadu je prezident Pavel už na třetí zahraniční cestě. Pomoc Ukrajině byla tématem i na Slovensku a v Polsku.

Aktuální návštěva českého prezidenta v Berlíně je první od listopadu 2019, kdy se v německé metropoli Pavlův předchůdce Miloš Zeman setkal se Steinmeierem u příležitosti oslav 30. výročí pádu Berlínské zdi. Spolu se Zemanem tehdy do Berlína přijeli i prezidenti zemí visegrádské čtyřky, kterou vedle Česka tvoří Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Poslední bilaterální návštěva českého prezidenta v Berlíně se uskutečnila v září 2018, kdy se Zeman setkal nejen se Steinmeierem, ale i s tehdejší kancléřkou Angelou Merkelovou.

Spolkový prezident byl naposledy v Česku v srpnu 2021. Steinmeier tehdy do české metropole odcestoval symbolicky vlakem na znamení blízkosti obou hlavních měst, v Praze pak jako první německý prezident u krypty kostela v Resslově ulici uctil památku československých výsadkářů, kteří padli v boji s nacisty po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Reklama

Doporučované