Hlavní obsah

Orbán se přepočítal. Plynová dohoda s Putinem znamená, že zaplatí víc než EU

Foto: rarrarorro, Shutterstock.com

Maďarský kontrakt s ruským Gazpromem je vázán na burzovní ceny. Maďarsko kvůli tomu momentálně má až pětkrát dražší plyn, než je tržní cena.

Reklama

Maďarsko si na summitu v Bruselu v polovině října zajistilo výjimku z cenového stropu, který připravuje Evropská unie a po němž volá velká část zemí. Nyní se ale ukazuje, že maďarská dohoda s Ruskem není tak dobrá, jak se zdálo.

Článek

„Důležité je také to, že Maďarsko dnes nakupuje ruský plyn pětkrát levněji, než je cena na evropském trhu,“ řekl na tiskové konferenci Vladimir Putin o mimořádně příznivé ceně ruského plynu na začátku února. Výrok následně podle maďarského webu G7 převzala vládní média a analytici blízcí vládě.

Maďarská vláda o tom dlouho hovořila a i na jaře v její komunikaci jasně dominovalo tvrzení, že Maďarsko dostává ruský plyn levně. „Pokud bude ruský plyn, pak budou mít maďarské rodiny levné dodávky a dojde ke snížení nákladů na veřejné služby,“ chvástal se tehdy maďarský premiér Viktor Orbán.

Nyní ale nastala prakticky opačná situace. Orbán přiznal, že maďarský kontrakt s ruským Gazpromem je vázán na burzovní ceny, přičemž k platbám za plyn dochází s jedno až dvouměsíčním zpožděním.

Před několika týdny maďarská energetická společnost MVM požádala ruský Gazprom o odklad plateb o jeden nebo dva roky. Ministr hospodářského rozvoje Márton Nagy při té příležitosti otevřeně promluvil o tom, že cena ruského plynu je v dlouhodobé smlouvě vázána na burzovní ceny. To později potvrdil i Viktor Orbán.

Z toho vyplývá, že když vzrostla cena plynu, dostávala ho maďarská vláda od Ruska dlouhou dobu opravdu levněji, než kdyby ho kupovala za tržní cenu. V určitém okamžiku cenový rozdíl podle maďarských médií činil až několik násobků, přestože tvrzení Putina o pětkrát levnějším plynu nepovažují za pravdivé.

Připomeňte si, jak Orbán získal výjimku z cenového stropu na plyn

Maďarsko bude moci nadále dovážet plyn z Ruska na základě dlouhodobé smlouvy, kterou má na 15 let uzavřenou s ruskou plynárenskou společností Gazprom.

Největší rozdíl mohl nastat někdy v posledních prosincových dnech loňského roku. Maďarsko toho ale nevyužilo. V prosinci, kdy byl rozdíl mezi cenou na burze a ruskou dovozní cenou největší, přišlo z Ruska do Maďarska nejméně zemního plynu od roku 2011.

Pětkrát dražší plyn

Výše uvedená logika však funguje i obráceně. Zatímco při prudkém růstu cen zajišťuje na určitou dobu levnější nákupy, při náhlém poklesu cen je tomu naopak a předchozí vysoká cena zůstává zachována.

„Orbánovo tvrzení vyvráceno ve vynikajícím článku. Maďarsko trvá na separátních smlouvách o plynu s ruským monopolním Gazpromem, ale od září jsou maďarské smlouvy méně výhodné než tržní ceny. Právě teď jsou pětkrát dražší. Podívejte se na působivý trend v grafech níže,“ napsal na Twitteru historik maďarského původu Stefano Bottoni.

Ceny na burze dosáhly svého maxima před dvěma měsíci, v srpnu. Od té doby však tržní ceny prudce klesly a po většinu minulého týdne se pohybovaly na jedenapůlročním minimu. Na základě historických údajů by se průměrná cena dovozu ruského plynu do Maďarska v říjnu mohla pohybovat kolem 900 forintů (54 Kč) za metr krychlový, napsal web G7.

Foto: G7, Seznam Zprávy

Graf vývoje průměrných cen, za něž Maďarsko plyn z Ruska dováží, v porovnání s průměrnými cenami plynu na burze.

Oproti tomu burzovní cena se v minulém týdnu pohybovala kolem 120 forintů za metr krychlový (7 Kč). Ministr pro hospodářský rozvoj Márton Nagy hovořil o tom, že se konečné ceny projeví s jedno‑ až dvouměsíčním zpožděním. Maďarsko tak za ruský plyn nyní může platit zhruba pětinásobek tržní ceny.

Maďarsko s Gazpromem uzavřelo dlouhodobou smlouvu o dodávkách plynu loni. Letos se navíc s touto ruskou firmou dohodlo na dodávkách nad rámec již uzavřené smlouvy. Maďarsko je na ruském plynu i ropě silně závislé a v Evropské unii je nejhlasitějším odpůrcem sankcí vůči Rusku.

Náklady na energie rostou, sportoviště zavírají

Desítky měst po celém Maďarsku také kvůli rostoucím nákladům na energie zavírají mnohá veřejná místa. Nejčastěji se to týká divadel, lázní, bazénů, knihoven, muzeí a sportovišť, napsal web Euronews.

Palestinské naleziště plynu

Po Izraeli, Ázerbájdžánu či Alžírsku by se dalším zdrojem plynu pro Evropu mohlo stát i palestinské Pásmo Gazy. Tamní plyn by se přes Egypt a Řecko mohl v budoucnu dovážet třeba i do Česka.

Hlavnímu městu Budapešti se daří udržet veřejná zařízení v provozu, ale soukromý sektor se také potýká s velkými problémy. Minulý týden Hotel Hungária, největší hotel v zemi se 499 pokoji, oznámil, že bude muset zavřít a znovu otevře až začátkem března. Na základě předběžných údajů o počtu rezervací vedení usoudilo, že za současných okolností je neekonomické udržovat hotel v provozu.

Jedním z měst, jež si musí pevněji utáhnout opasek, je i 160tisícový Szeged. Podle místostarosty města Tamáse Kovácse se jejich účet za plyn zvýšil sedmkrát a vláda jim nijak nepomáhá. „Jsou obce, které jsou od září částečně nefunkční… mají například omezenou veřejnou dopravu nebo musely uzavřít některá zařízení,“ vysvětlil.

Situace je stejná v celé zemi, kde se obecní úřady potýkají s pěti‑ až desetinásobným nárůstem cen energií. Úřadům ve městě Makó se sice podařilo udržet v provozu termální lázně, ale jen proto, že jsou pro turistický ruch města životně důležité.

Reklama

Související témata:

Doporučované