Hlavní obsah

Poláci pošlou na Ukrajinu ještě víc tanků. Kromě leopardů i „tvrďase“

Foto: Profimedia.cz

Polský tank PT-91 Twardy

Reklama

Polský premiér uvedl podrobnosti o dodávce tanků a výzbroje pro Ukrajinu. Varšava pošle kromě 14 tanků Leopard i 30 tanků PT-91.

Článek

Záměr poslat Ukrajině tanky Leopard ohlásilo Polsko už před několika týdny. Předseda polské vlády Mateusz Morawiecki teď v rozhovoru pro kanadskou televizi CTV dodal, že leopardy doplní i tanky PT-91.

„Snažíme se být příkladem pro ostatní. Polsko poslalo Ukrajině před půl rokem jako první země 250 tanků, ba dokonce ještě víc,“ uvedl Morawiecki s tím, že teď je země připravená poslat dalších 60 zmodernizovaných tanků.

Třicet z nich má být typ PT-91. Tank s označením „Twardy“, tedy tvrdý či odolný, je bitevní tank polské výroby z 90. let. Jde o upravenou verzi v Polsku licenčně vyráběného sovětského tanku T-72M1.

Morawiecki také vyjádřil spokojenost s tím, že se „Polsku podařilo přesvědčit spojence a partnery ze západní Evropy, že by měli Ukrajinu podporovat aktivněji“. Na mysli tím měl nedávný souhlas Německa s věnováním tanků Leopard Ukrajině, ale také americké avízo dodávky tanků Abrams.

Reklama

Doporučované