Hlavní obsah

Polsko se hlásí k železné kopuli: Ať má Evropa svůj Iron Dome jako Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: X/MON/Aleksanderz Perz

Odpalovací zařízení polského protivzdušného systému Narew.

Reklama

Téměř třetina Poláků se obává, že se válka z Ukrajiny přeleje i na polské území. Ve Varšavě se mezitím střídají premiéři, vláda zasedá s generály a chce se zapojit do dalších projektů protivzdušné obrany.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Skončily časy míru, skončila poválečná éra. Žijeme v nové době – v předválečné době. Pro některé z našich bratrů to už není ani předválečná éra, ale období totální války v té nejkrutější verzi,“ varoval letos v březnu polský premiér Donald Tusk.

Výrok vystihuje náladu v zemi, která je na samotné východní hranici EU i NATO. Podle aktuálního průzkumu agentury Ibris pro server Rp.pl se na 27 procent Poláků obává přesunu válečného konfliktu z Ukrajiny do Polska.

Je to sice o něco méně než loni a předloni, zároveň ale oproti loňsku přibylo lidí, kteří jsou si vývojem situace v blízké budoucnosti nejistí – ze šesti procent až na 19, tedy podobně jako v roce 2022, kdy Rusko přepadlo Ukrajinu.

Na reálnou hrozbu ze strany putinovského Ruska upozorňují polští představitelé dlouhodobě, nejen na základě historických zkušeností Polska.

Například šéf bezpečnostní rady podřízené prezidentské kanceláři Jacek Siewiera loni v prosinci prohlásil, že východní státy NATO mají „časový horizont tří let na přípravu ke konfrontaci s Ruskem“.

Íránské drony a rakety jako impuls

Nedávný íránský útok na Izrael přiměl polského premiéra Tuska i k další iniciativě. Kromě toho, že v úterý zasedala polská vláda také za účasti nejvyššího vojenského velení, se Tusk nad rámec už existujících polských projektů přihlásil i k účasti na plánu komplexního evropského systému protivzdušné obrany.

„Polsko by mělo být částí mnoha systémů, ze kterých by mohla vzniknout železná kopule nad polským nebem,“ řekl Tusk s odkazem na izraelský systém protivzdušné obrany. Zdůraznil také, že konflikt na Blízkém východě přímo souvisí i s dalším děním ve východní Evropě.

S iniciativou ESSI (European Sky Shield Initiative) přišlo v roce 2022 Německo a představilo ho v Praze. Cílem je koordinovaný postup při budování „robustní, vícevrstvé protivzdušné obrany“.

Tusk se k evropské „železné kopuli“ přihlásil po schůzce s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou, která navštívila Varšavu.

Foto: X/KPRM/Krystian Maj

Donald Tusk s dánskou premiérkou Mette Fredriksenovou.

V minulých týdnech byli v polské metropoli postupně už premiéři Švédska, Norska i Finska. Potvrzuje to nový kurz polské diplomacie směrem k Francii a Německu, ale také k severským a baltským státům.

„Všichni přijíždějí do Varšavy“

„Jistě jste si všimli, že v posledních týdnech velmi intenzivně jednám s prezidenty a premiéry. Všichni přijíždějí do Varšavy, za chvíli tu bude i britský expremiér, se kterým spolupracujeme velmi úzce,“ komentoval v úterý Tusk své diplomatické nasazení v obranných tématech.

„Nemusíme mít velkou představivost, abychom pochopili, že je Evropa v zóně ohrožení. Jsem proto rád, že paní premiérka reagovala kladně na můj návrh, aby se Polsko připojilo k evropskému projektu efektivního budování kopule, která ochrání naše nebe,“ řekl pak Tusk po jednání s dánskou premiérkou Frederiksenovou.

Nad systémem obrany ESSI spolupracují kromě Dánska například i Německo, Česko nebo Velká Británie.

Jak funguje Iron Dome

Izrael potvrdil spolehlivost své unikátní protivzdušné obrany, když se ubránil masivnímu útoku z Íránu. Základ obrany tvoří trojice systémů, které vyvinul sám Izrael, důležité zůstávají i starší americké patrioty.

Hašteření s Dudou

Kvůli „železné kopuli“ došlo i ke krátké přestřelce mezi premiérem Tuskem a prezidentem Andrzejem Dudou. Ten totiž v úterý „železnou kopuli“ označil skepticky za „německý byznysový projekt“.

„Mnoho let už pracujeme na systému protivzdušné obrany, který se opírá především o systém Patriot,“ prohlásil Duda. „Neumím si představit, že bychom se měli vzdát projektu, který už léta budujeme a který se opírá o systém Wisła, rakety Patriot a už hotový systém Pilice, a náhle vstoupit do nového systému,“ řekl.

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Podrobnosti o systému Patriot.

Podobně pak ve středu mluvil exministr obrany Mariusz Błaszczak z opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS). „To není žádný evropský protiraketový štít. (…) Dalo by se říct, že je to evropský finanční štít pro Německo určený na podporu německého obranného průmyslu,“ řekl v parlamentu.

Na výroky prezidenta ještě v úterý reagoval Tusk. „Nikdo nemluví o rezignaci na stávající programy,“ ujišťoval premiér. „Hovořím o tom, jak mít obranu evropského nebe integrovanější. (…) Proto budeme spolupracovat i v rámci iniciativy European Sky Shield. A aby tu nebylo pochyb, že hlavním iniciátorem projektu je Německo,“ dodal Tusk.

Polská účast podle premiéra nebude znamenat zdržení prací nad polským systémem obrany Pilice-Narew-Wisła.

Reklama

Doporučované