Hlavní obsah

Polsko vzdalo pátrání po pohřešovaných hornících. Nezvěstných zůstává sedm

Foto: Profimedia.cz

Záchranářský vrtulník před vstupem do dolu Pniówek, snímek ze čtvrtka.

Reklama

Důl Pniówek zasáhla exploze ve středu krátce po půlnoci. Když se pod zem vydaly záchranné týmy, následoval další výbuch, ve čtvrtek přišly další exploze. Pokračování záchranných prací je proto příliš nebezpečné.

Článek

Snaha o záchranu sedmi pohřešovaných horníků a báňských záchranářů v černouhelném dole Pniówek na jihu Polska skončila. S odvoláním na společnost Jastrzembska Spólka Wenglowa (JSW), která důl vlastní, o tom v pátek informovala polská tisková agentura PAP.

Úřady dosud po středečním výbuchu metanu v dole potvrdily smrt pěti lidí. Místo, kde se neštěstí odehrálo, má být nyní izolováno od zbytku dolu, aby neohrožovalo ostatní pracovníky podniku.

„Je to velmi těžké rozhodnutí,“ řekl ráno novinářům šéf JSW Tomasz Cudny. Zástupci společnosti podle stanice TVN24 dodali, že oblast, kde zůstalo sedm lidí, je pro záchrannou operaci příliš nebezpečná a vyslání dalších týmů by bylo nezodpovědné.

Snaha o záchranu se týkala sedmi lidí - pěti báňských záchranářů a dvou horníků, uvedla už dříve Gazeta Prawna. O rozhodnutí štábu, jenž řídil záchrannou operaci, se dozvěděli jako první příbuzní sedmi pohřešovaných, dodala TVN24.

Dolem v Pawlovicích ve Slezském vojvodství otřásla exploze ve středu krátce po půlnoci, zhruba 1000 metrů pod povrchem. Podle JSW bylo na místě v tu chvíli 42 horníků. Na povrch se podařilo dostat 39 z nich.

Zatímco záchranné týmy pátraly po třech horních, ozvala se sekundární exploze, uvedl dříve server Gazeta Prawna.

V dole zůstalo sedm lidí. Záchranáři se následně snažili vytvořit v podzemí podmínky, které by umožnily samotné pátrání po pohřešovaných. Budovali ventilační systémy a pumpovali vzduch, aby snížili hladinu metanu a nebezpečí dalších explozí, uvedla AP s odvoláním na společnost JSW.

Ve čtvrtek večer se však ozvaly další výbuchy. Deset báňských záchranářů přitom vyvázlo se zraněními, uvedl server Onet.

Úřady dosud potvrdily smrt pěti lidí, další důlní pracovníci utrpěli zranění, některá z nich jsou vážná.

Reklama

Související témata:

Doporučované