Hlavní obsah

Polští poslanci odmítli doživotí za potrat. Proti byli i konzervativci

Foto: Kancelaria Sejmu

Poslanci na čtvrtečním jednání polského parlamentu. Pohled směrem k lavicím opozice.

Reklama

Úplný zákaz potratů byl nakonec za hranou i pro polské vládní konzervativce. Občanský návrh zákona, pod který se podepsalo na 130 tisíc Poláků, navrhoval kriminalizaci umělého přerušení těhotenství. Poslanci ho ve čtvrtek zamítli.

Článek

Interrupci chtěli navrhovatelé z fundamentalistické iniciativy Pro právo na život postavit na úroveň vraždy. Do zákona chtěli mimo jiné vepsat, aby se interrupce trestaly odnětím svobody na pět až 25 let, případně doživotím. Plod se měl právně definovat jako „nenarozené dítě“.

Proti byla i většina klubu PiS

Projekt „Stop potratům“ nakonec ve čtvrtek odpoledne odmítli poslanci polského Sejmu. Návrh zamítli hned v prvním čtení. Před projednáváním přitom nebylo jasné, jak se k věci postaví vládnoucí konzervativní koalice, které dominuje strana Právo a spravedlnost (PiS).

Pro zamítnutí bylo nakonec 361 poslanců ze 421. Poslanci klubu PiS nebyli jednotní – pro zamítnutí jich bylo 155, proti 41 a 12 se jich zdrželo. Pro zamítnutí byl i předseda PiS Jarosław Kaczyński.

Právě poslanci PiS v minulosti napadli u ústavního soudu tzv. potratový kompromis z roku 1993. Soud, na který má strana PiS velký personální i politický vliv, loni v říjnu poslancům vyhověl a právo na interrupci v Polsku omezil.

Od letošního ledna jsou potraty legální jen v případě znásilnění, incestu nebo ohrožení života matky. Polská pravidla jsou teď nejpřísnější v Evropské unii. Polky se proto často v případě vážných vývojových vad plodu uchylují buď k nelegálním interrupcím, případně za nimi vyjíždějí na kliniky do zahraničí.

Občanské návrhy

Parlament se návrhem zabýval, protože se pod něj podepsalo více než 100 tisíc lidí, což je v Polsku podmínkou pro zákonodárnou iniciativu obyvatel. Občanské návrhy ale prochází parlamentem jen zřídka.

Projekt Stop potratům není prvním takovým návrhem, který se do Sejmu dostal. Projekty počítající s kriminalizací a úplným zákazem potratů se probíraly už v minulosti. Stejně tak se už občanské iniciativy neúspěšně pokusily protipotratové zákony liberalizovat. Do parlamentu se dostaly i návrhy na zákaz sexuální výchovy nebo projekty namířené proti sexuálním menšinám.

To, že by občanský návrh parlamentem prošel, bylo od začátku vysoce nepravděpodobné. Ve hře ale byla možnost, že konzervativci pošlou návrh do druhého čtení a tam ho takzvaně pošlou do „parlamentního mrazáku“. Návrh by se „zasekl“ v některém z výborů a dál by se už neprojednával – nenašel by se na něj čas.

Prázdné poslanecké lavice

K tomu nakonec nedošlo a poslanci velkou většinou kontroverzní návrh odmítli už ve čtvrtek. Ve středu o něm zákonodárci debatovali. To, že návrh nemá podporu, ukázala už účast při projevu předkladatele Mariusze Dzierżawského – poslanecké lavice byly prázdné.

Sám Dzierżawski se netajil tím, že je nezájmem poslanců překvapený, zejména postojem strany PiS. „Pokud budou poslanci PiS hlasovat proti tomuto návrhu, znamená to, že akceptují situaci, ve které se budou beztrestně každý rok zabíjet desítky tisíc lidí,“ uvedl ve středu večer.

Mluvčí PiS a zároveň poslankyně Anita Czerwińská během poslanecké debaty avizovala, že jménem klubu PiS navrhne zamítnutí návrhu. „Vy reprezentujete extrém, který sdílíte se svými oponenty, kteří jsou na druhé straně – také krajní. Čili ty všechny, kteří reprezentují propotratová hnutí. Můžete si podat ruce, protože dopady tohohle návrhu by byly totožné – o ochraně života by nebyla řeč,“ řekla v Sejmu Czerwińská.

Opozice cupovala návrh i vládu

Podle poslankyně Pauliny Hennigové-Kloskové z opozičního hnutí Polsko 2050 se PiS bojí hněvu obyvatel. „A proto vládnoucí strana navrhla zamítnutí návrhu v prvním čtení,“ řekla poslankyně.

Její kolegyně Katarzyna Piekarská z opoziční Občanské koalice prohlásila, že Polsko není zemí, která by byla „přívětivá pro ženy“. Podle spolustraníka Adama Szłapky vláda „dlouhodobě dělá ženám v Polsku ze života peklo“. „To kvůli takovým jako vy nežije paní Iza z Pštiny. (…) To kvůli vám se lékaři bojí zachraňovat životy,“ řekl poslanec.

Narážel na případ, který v Polsku nedávno vyvolal silné emoce. V zemi se protestovalo kvůli případu smrti třicetileté Izabely ve slezském městě Pština. Matka devítileté dcery, která byla ve 22. týdnu těhotenství, zemřela letos na konci září na otravu krve. Izabela zamířila do nemocnice kvůli úniku plodové vody. Plod trpěl vážnými vývojovými vadami.

Lékaři ale ženě v nemocnici nevěnovali dostatečnou pozornost, nevyvolali potrat a čekali, až plod samovolně v těle matky odumře. O postupu svědčí zprávy, které žena v průběhu hospitalizace posílala své matce. Podle nich lékaři nekonali kvůli platné protipotratové legislativě a zřejmě z obavy, že by mohli být trestně odpovědní. Za nelegální provedení interrupce v Polsku hrozí trest až tři roky vězení.

Pro císařský řez se lékaři rozhodli až ve chvíli, kdy už bylo pozdě a žena nakonec cestou na operační sál podlehla otravě krve. Vyšetřovací zpráva ministerstva zdravotnictví, která tento týden unikla do médií, konstatuje pochybení lékařů a zanedbání péče.

Nemocnice dostala pokutu 650 tisíc zlotých, v přepočtu 3,6 milionu korun.

Vládní politici se po medializaci případu bránili tím, že lékaři mohli a měli v této situaci konat a že jim to platné zákony dovolují. Kritici upozorňují, že skutečná praxe je ale jiná, protože se lékaři bojí „šedé zóny“ a možného postihu.

Reklama

Související témata:

Doporučované