Hlavní obsah

Rusy jsme podezřívali ze sabotáže stíhaček, přiznal slovenský ministr

Foto: TASR, Profimedia.cz

Své vysloužilé letouny MiG-29 předalo Slovensko Ukrajině.

Reklama

Slovenská policie vyšetřovala podezření, že ruští technici při údržbě sabotovali slovenské letouny Mig-29. Vedlo to ke ztrátě důvěry v ruské techniky, uvedl slovenský ministr obrany Jaroslav Naď.

Článek

„K některým částem letadel Mig-29 se dostali jen ruští technici a chyby, které se objevovaly, by jen v částech, kam se dostali pouze ruští technici,“ řekl slovenský ministr obrany v demisi Jaroslav Naď ze strany Demokraté.

Ztráta důvěry

V rozhovoru pro Denník N v té souvislosti mluvil o podezření z ruské sabotáže. „Nebylo to jednoznačné, to podezření se nepotvrdilo, ale ztratili jsme důvěru k ruským technikům, kteří působili na letišti Sliač,“ uvedl Naď.

Ministr dodal, že se věc vyšetřovala uvnitř ozbrojených sil kvůli obavě ze „záměrné činnosti“. Na údržbě migů se do loňska podílelo od desíti do čtrnácti Rusů. Opravovali především elektronický systém letadel.

Právě na letišti Sliač byla základna pro slovenské letouny MiG-29 sovětské výroby, které nakonec letectvo kvůli poruchovosti a opotřebovanosti vyřadilo z provozu loni na konci léta. Schopné letu nakonec zůstaly jen čtyři stroje.

Více o válce na Ukrajině

Konflikt, který odstartovala ruská invaze, trvá více než jeden rok. Za tu dobu se změnil život milionům lidí, velkou mírou také sportovcům, kteří často na frontě bojují.

Jak dlouho bude ještě válka trvat, je nejasné. V příštích měsících se očekává ukrajinská protiofenziva, její výsledek může ukázat, jaký bude další průběh.

Možný ruský záměr tento týden v rozhovoru naznačil i zástupce náčelníka generálního štábu Ľubomír Svoboda. Od roku 2017 působil jako velitel vzdušných sil.

„Byli bychom naivní, kdybychom věřili, že ruská strana nevyužívala jedinečnou přítomnost ruských techniků na základně NATO také k jiným účelům,“ řekl Denníku N.

Jako příklad uvedl ruskou dodávku motoru, jenž místo 350 nalétaných hodin vydržel jen 70. „Možná tam byla nekvalitní práce, nazvěme to tak. Nevím,“ uvedl generálporučík Svoboda.

Po Slovensku poslalo stroje i Polsko

Slovenská vláda nedávno rozhodla o tom, že třináct vyřazených a nepotřebných strojů pošle na Ukrajinu jako další vojenskou pomoc při obraně před ruskou invazí. První čtyři migy odlétly na Ukrajinu před dvěma týdny a další se přes hranice dopravují pozemní cestou.

„Ukrajinci tu byli už týden před přeletem těch čtyř kusů na Ukrajinu. Dovezli si náhradní díly a zkontrolovali je,“ prozradil podrobnosti ministr Naď.

Ruské velvyslanectví v Bratislavě označilo předání slovenských migů Ukrajině za „nepředvídatelnou a nebezpečnou eskalaci konfliktu“. Proti tomu se slovenská vláda ohradila a diskutovala pak i o možném dalším snížení počtu diplomatického personálu ruské ambasády.

Čtyři své letouny MiG-29 poslalo na Ukrajinu už i Polsko. Další čtyři se předávají a Varšava je připravena dát Kyjevu ještě šest strojů, řekl ve středu polský prezident Andrzej Duda.

Slovensko už loni Ukrajině poskytlo svůj protiletecký systém S-300 a prodalo na Ukrajinu také houfnice Zuzana. Země se také chce zapojit do projektu EU na zvýšení výroby munice. Munici kalibru 155 milimetrů vyrábí na Slovensku polostátní firma ZVS Holding.

Letos se produkce munice podle ministra Nadě měla zvýšit na 30 tisíc kusů. Další navýšení výroby si ale vyžádá investice v řádu milionů eur.

Reklama

Doporučované