Hlavní obsah

Přišli jsme o 262 sportovců, tvrdí Ukrajina. Hrozí bojkotem olympiády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajina rozhodnutí „uvolnit cestu“ ruským a běloruským sportovcům k účasti na olympijských hrách zkritizovala. Ilustrační fotografie.

Reklama

Ve válce rozpoutané Ruskem zemřelo podle Ukrajinců už skoro tři stovky sportovců. Země tak volá po vyřazení ruských i běloruských reprezentantů ze soutěží a podle neoficiálních informací si tamní vláda odhlasovala uvalení bojkotu.

Článek

Na Ukrajině se od začátku ruské invaze vystřídaly důležité postavy světové politiky i showbyznysu. Nejčerstvější návštěvou byl ovšem prezident Mezinárodní gymnastické federace Morinari Watanabe, který se v Kyjevě setkal s vedoucím prezidentské kanceláře Andrijem Jermakem a ukrajinským ministrem mládeže a sportu Vadymem Gutcajtem.

„Je pro nás velmi důležité, aby na sportovních soutěžích a olympijských hrách nebyli žádní sportovci z Ruska, protože všichni podporují tuto válku a účastní se akcí pořádaných na její podporu,“ apeloval Gutcajt s argumentem, že někteří ruští sportovci nosí uniformy se symboly války a veřejně neodsoudili zabíjení ukrajinských závodníků.

Podle ministra přišlo kvůli ruské agresi o život už 262 sportovců, kteří „snili o tom, že budou na olympijských hrách i mezinárodních šampionátech“, a ruská armáda zničila 363 sportovních zařízení v zemi. Osazenství jednání tak apelovalo na Watanabeho, aby podpořil iniciativu, která má zabránit ruským a běloruským sportovcům v účasti na příští olympiádě.

„Víme, že sankce jsou nejlepším způsobem ovlivňování, který nepřináší smrt. Ukrajina proto zdůrazňuje nutnost jejich rozšíření,“ vysvětlil Jermak s tím, že zabránění účasti Rusů a Bělorusů na soutěžích je právě jedna z možností. Vedoucí prezidentské kanceláře také upozornil, že 90 % ruských gymnastů zároveň patří mezi členy ruského armádního klubu CSKA, který v podstatě reprezentuje ruskou armádu.

Debata o účasti ruských a běloruských sportovců na soutěžích je dnes velmi aktuální. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) 28. března doporučil, aby jim byla povolena účast na mezinárodních sportovních akcích, a zároveň navrhl vyřazení těch jedinců, kteří aktivně podporují válku. O tom, zda sám povolí jejich start na olympiádě v roce 2024, však orgán stále nerozhodl.

Ukrajina tento krok kritizovala a v pátek se objevila zpráva, že tamní vláda rozhodla, že ukrajinští sportovci musí bojkotovat turnaje s ruskými nebo běloruskými účastníky, včetně kvalifikací na olympijské hry v roce 2024. Ve státní televizi to uvedl ministr vlády Ukrajiny Oleh Němčinov, údajné rozhodnutí ale zatím nebylo oficiálně oznámeno.

Další rána pro ukrajinský sport

Čtyřnásobný mistr světa v kickboxu Vitalij Merinov zemřel v nemocnici poté, co utrpěl zranění na frontě. Jeho jméno se tak přidává na seznam sportovců, o které Ukrajina kvůli ruské agresi přišla.

Že na Ukrajině umírají mnohdy i velmi talentovaní sportovci, informují média často. Třeba v březnu padl ve válce ve věku 22 let boxer a olympionik Maxim Galiničev, který do armády narukoval na jaře minulého roku a kvůli obraně své země odmítl účast na mistrovství Evropy.

V únoru pak Ukrajina nenávratně přišla také o dvaadvacetiletého Volodymyra Androščuka, který byl nadějí ukrajinského desetiboje a téměř jistě by se kvalifikoval právě na příští olympiádu v Paříži. Mladík byl v té době druhým světově známým ukrajinským sportovcem, kterého konflikt připravil o život. Prvním byl krasobruslař Dmytro Šarpar.

Na olympijských hrách ruští sportovci nesoutěží pod vlajkou své země od roku 2016, kdy pořadatelé celé třetině ruského týmu neumožnili startovat na základě odhalení státem organizovaného dopingu. I když Rusko vinu odmítá, ruští reprezentanti se jménem své země dalších her zúčastnit nemohli.

Rusové ale z olympiády úplně nezmizeli, směli se zúčastnit za podmínek, kdy na oděvu sice mohli mít napsané jméno své země a její barvy, stejně dominantní ale musela být také slova zdůrazňující, že jsou „neutrální“. Podobnou podívanou diváci uvidí možná i příští rok v Paříži nebo na tenisovém turnaji Wimbledon, kde účast Rusů a Bělorusů organizátoři povolili v pátek.

Reklama

Doporučované