Hlavní obsah

Další rána pro ukrajinský sport. Zraněním podlehl mistr světa v kickboxu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Instagram @merinov.vitalii

Vitalij Merinov odešel do války ihned v únoru. Zanechal po sobě manželku a dvouletou dceru.

Reklama

Čtyřnásobný mistr světa v kickboxu Vitalij Merinov zemřel v nemocnici poté, co utrpěl zranění na frontě. Jeho jméno se tak přidává na seznam sportovců, o které Ukrajina kvůli ruské agresi přišla.

Článek

„Vitalij Merinov odešel do války v první den plnohodnotné invaze. Během jedné z bitev utrpěl střelné zranění nohy od šrapnelu. Uzdravil se, vrátil se na frontu a bránil Ukrajinu až do posledního dechu,“ napsal na facebooku starosta města Ivano-Frankivsk, kde Vitalij působil jako člen výkonného výboru městské rady.

Třiatřicetiletý Vitalij měl kromě čtyř titulů mistra světa v kickboxu na kontě také ocenění mistra Ukrajiny ve všestranném boji (tj. unifight) nebo titul mistra sportu v boxu, což je jeden ze sportovních titulů, který se ve východoevropské zemi uděluje. V posledních letech pak působil také jako trenér.

„Za tak krátký život toho Vitalij dokázal neuvěřitelně mnoho a hlavně dokázal sjednotit, vychovat a vytrénovat mnoho chlapců a dívek, pro které se stal nejen trenérem, ale i přítelem, rádcem, otcem a vzorem slušnosti. Během svého života pomohl mnoha lidem slovem i skutkem,“ vzpomíná na padlého vojáka sportovní klub, kde působil.

„Tělocvična, kterou zorganizoval a otevřel, bude fungovat i nadále. Žáci, jejich rodiče a trenéři se před vámi sklánějí a ujišťují vás, že práce, kterou jste vykonával, bude mít své důstojné pokračování,“ stojí dále v instagramovém příspěvku. „Děkujeme vám za všechno. Vzpomínka na vás bude navždy žít v našich srdcích!“

Na sportovce, který po sobě zanechal manželku a dvouletou dceru, už vzpomínají také jeho kamarádi. „Smutek, bolest a prázdnota, protože můj přítel je pryč. Kéž by to nebylo skutečné,“ napsal na instagramu Andrij Gatty. „Odvážný bojovníku, příteli, Vitaliji, budeš všem chybět.“

„Byl jsi opravdový přítel, bratr. Navždy zůstaneš v mém srdci! Slzy se nezastaví, nemůžu tomu uvěřit,“ stojí v dalším ze vzpomínkových textů na sítích, tentokrát od Ivana Grushky.

Jméno Vitalije se tak nyní přidalo na dlouhý seznam ukrajinských sportovců, kteří zemřeli v důsledku ruské agrese. V březnu Seznam Zprávy informovaly například o tom, že ve věku 22 let padl ve válce boxer a olympionik Maxim Galiničev. Ten do armády narukoval na jaře minulého roku a kvůli obraně své země odmítl účast na mistrovství Evropy.

V únoru pak Ukrajina nenávratně přišla také o dvaadvacetiletého Volodymyra Androščuka, který byl nadějí ukrajinského desetiboje a téměř jistě by se kvalifikoval na olympijské hry v Paříži, které se mají konat příští rok. Mladík byl v té době druhým světově známým ukrajinským sportovcem, kterého konflikt připravil o život. Prvním byl krasobruslař Dmytro Šarpar.

Rusové i Bělorusové mohou na Wimbledon

Ruští a běloruští sportovci mohou letos na Wimbledonu soutěžit v neutrálním dresu. Hráči, kteří se chtějí slavného turnaje účastnit, budou ovšem muset dodržovat určité podmínky. Například nevyjadřovat podporu lídrům svých zemí.

Zprávy o Vitalijově smrti přicházejí v době, kdy naplno běží debata o tom, zda by ruští a běloruští sportovci měli mít možnost účastnit se mezinárodních soutěží, včetně blížící se pařížské olympiády.

Na olympijských hrách ruští sportovci nesoutěží pod vlajkou své země od roku 2016, kdy pořadatelé celé třetině ruského týmu neumožnili startovat na základě odhalení státem organizovaného dopingu. I když Rusko vinu odmítá, ruští reprezentanti se jménem své země dalších her zúčastnit nemohli.

Ruští sportovci ale z olympiády úplně nezmizeli, směli se zúčastnit za podmínek, kdy na oděvu sice mohli mít napsané jméno své země a její barvy, stejně dominantní ale musela být také slova zdůrazňující, že jsou „neutrální“. Podobnou podívanou diváci uvidí možná i příští rok v Paříži nebo na tenisovém turnaji Wimbledon, kde účast Rusů a Bělorusů organizátoři povolili v pátek.

Reklama

Doporučované