Hlavní obsah

Ukrajina v boji ztratila další sportovní hvězdu

Foto: Instagramový účet Ukrainian Boxing Federation

Ukrajinský boxer Maxim Galiničev.

Reklama

Do armády narukoval na jaře minulého roku krátce poté, co jeho vlast napadli Rusové. Kvůli obraně země odmítl účast na mistrovství Evropy. Boxer a olympionik Maxim Galiničev padl ve věku 22 let.

Článek

Ukrajinský boxer Maxim Galiničev ještě nedávno zářil na mládežnických olympijských hrách i mistrovství Evropy, odkud si odvezl i zlaté medaile. S ruskou invazí na Ukrajinu se ale jeho kariéra změnila.

Dvaadvacetiletý sportovec odmítl účast na evropském šampionátu a místo boxování dobrovolně narukoval do armády. Působil u výsadkářů.

Během bojů v Luhanské oblasti byl dvakrát zraněn, na frontu se ale vrátil. Útok ruských jednotek se mu stal osudným začátkem března, kdy u Luhansku padl, informovala ukrajinská média s odkazem na tamní boxerskou federaci (FBU).

„Celá boxerská rodina bude na Maxima navždy vzpomínat. Boxerská federace Ukrajiny vyjadřuje upřímnou soustrast boxerově rodině,“ uvedla organizace v prohlášení.

Galiničev v minulých letech získal zlato z ME mládeže 2017, o rok později pak na olympijských hrách mládeže v Buenos Aires skončil druhý. Pár měsíců před invazí získal svou poslední významnou medaili na mistrovství Evropy 2021 do 22 let.

V rozhovoru, který tento absolvent Chersonské boxerské školy ještě před válkou poskytl pro web FBU, vypověděl, že jej k boxu přivedl jeho táta. A že teď jej motivuje to, že se už sám stal tátou.

„V první řadě je tu touha zajistit budoucnost svých dětí. Aby na mě byla rodina hrdá. I přes svůj nízký věk už mám vlastní rodinu. Mám malou dceru Vasilisu, v únoru 2022 jí budou dva roky,“ svěřil se. „Je pro mě důležité dosáhnout v životě svých cílů, umět překonat sám sebe. A zároveň zůstat člověkem.“

Pravděpodobně by se kvalifikoval i na olympijské hry v Paříži, které se mají konat příští rok. Sportovní událost nicméně provází kontroverzní návrhy Mezinárodního olympijského výboru, které by umožnily sportovcům z Běloruska a Ruska na akci startovat (více jsme psali zde).

Příběh dalšího padlého ukrajinského sportovce

Volodymyr Androščuk byl nadějí ukrajinského desetiboje. S jeho formou by to muselo jít hodně z kopce, aby se nekvalifikoval na olympijské hry v Paříži příští rok.

Do Francie už Androščuk nevycestuje. Dvaadvacetiletý sportovec, který se po ruské invazi na Ukrajinu dobrovolně rozhodl bránit vlast se zbraní v ruce, padl. Zahynul na konci ledna v tvrdých střetech s ruskými okupanty v obci Jampolivka u Bachmutu.

Ukrajina a taktéž některé západní státy by v takovém případě zvažovaly bojkot. Hlavním argumentem Kyjeva jsou právě padlí sportovci, jejichž kariéru přeťala ruská agrese.

Od začátku únorové invaze padlo podle listu The Kyiv Independent více než 200 ukrajinských sportovců a jejich trenérů, včetně jedenáctileté vycházející gymnastické hvězdy Kateryny Diačenko.

Reklama

Doporučované