Hlavní obsah

Ukrajina před útokem sestavuje brigádu desetitisíců nadšených dobrovolníků

Foto: Serhii Mykhalchuk, Shutterstock.com

Ukrajinský voják v Irpini, březen 2022. Ilustrační snímek.

Reklama

Ukrajina by mohla v nadcházejících týdnech či měsících zahájit protiútok. Jeho součástí bude i jednotka dobrovolníků složená z bývalých vojáků, policistů, ale i lidí bez předchozích zkušeností s boji, popsala agentura Reuters.

Článek

Ukrajinskou protiofenzivu posílí nově vycvičená brigáda čítající asi 40 tisíc dobrovolníků, informovala agentura Reuters. Jednotka vzniklá pod taktovkou ministerstva obrany bude bojovat po boku ukrajinské armády.

Součástí brigád jsou jak bývalí vojáci nebo policisté, tak lidé bez předchozí zkušenosti s boji, a stejně tak i ženy, přiblížil ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko. Jeho resort zahájil náborovou kampaň letos v únoru.

Kyjev by se ale podle Reuters mohl potýkat s problémy při náboru nových rekrutů. Ukrajinskou armádu vyčerpávají tvrdé boje v oblastech na východě země, které trvají již několik měsíců. Obě strany mají podle západních odhadů velké ztráty.

„Pro ně je cílem osvobodit Ukrajinu. Píšeme velké dějiny našeho státu na mnoho budoucích desetiletí,“ vysvětlil motivaci nových rekrutů Klymenko.

Výcvik civilistů bez zkušeností může podle něj trvat až čtyři měsíce, ale bývalí policisté nebo vojáci by mohli být vytrénovaní už za dva měsíce. Všichni však sdílí jeden hlavní záměr. 

Chystaný ukrajinský protiútok

Ukrajina převzala první zahraniční tanky, které Kyjev dlouho žádal od západních spojenců. Z Německa získala osmnáct tanků Leopard 2, dorazily také britské stroje Challenger 2.

Že se blíží další ukrajinský protiútok, tuší i Rusové. Na frontě budují zákopy a nervózní je i vůdce vagnerovců. Rychlý průlom se ale čekat nedá a navzdory přesvědčení expertů, že „něco“ přijde, některé faktory svědčí o opaku.

Jednu z těchto jednotek vede Valerij Padytel, který dříve stál v čele ukrajinských pohraničních sil při obraně nyní okupovaného Mariupolu. Později byl ruskými jednotkami zadržen po obraně železáren a oceláren Azovstal. Loni v září se po jedné z dosud největších výměn nicméně vrátil na Ukrajinu a znovu ji plánuje bránit.

S odhodláním do brigád vstoupili i naprostí začátečníci. Dmytro, dříve směnárník, popsal svou motivaci jednoduše. Chce se pomstít. „Jakkoli to v 21. století může znít krutě. Musíme se pomstít za všechny naše lidi, za zavražděné děti,“ popsal pro Reuters.

„Chci, aby válka skončila co nejdříve, a doufám, že díky útočné brigádě to bude mnohem rychlejší,“ vysvětlil další dobrovolník Alex, který podobně jako řada dalších členů jednotek žádnou zkušenost s boji nemá.

Po sérii dílčích vítězství, kdy se Ukrajině na konci loňského léta a během podzimu podařilo osvobodit rozsáhlá území na severovýchodě a jihu země, nezaznamenaly ukrajinské síly téměř pět měsíců významnější úspěch.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov nicméně minulý týden podotkl, že by protiofenziva mohla začít v dubnu nebo květnu, kdy nastanou výhodnější podmínky z hlediska počasí.

Vedle desítek tisíc nových rekrutů by Ukrajině v protiútoku mohly napomoci nové západní zbraně, jako jsou německé tanky Leopard 2 či americká odminovací vozidla. Vojenské velení si pak drží mimo nejhorší boje na východě elitní vojáky, kteří by měli být nasazeni právě v nadcházejících bojích, popsal list The New York Times.

Reklama

Doporučované