Hlavní obsah
Online

Atentát na Roberta Fica: Premiér není v ohrožení života, říká ministr

Foto: Profimedia.cz

Záchranáři odvážejí postřeleného premiéra Roberta Fica do nemocnice v Banské Bystrici, foceno 15. května 2024.

aktualizováno •

Slovenský premiér Robert Fico byl postřelen, když po výjezdním jednání vlády ve městě Handlová vyšel mezi lidi. Útočníka policisté zadrželi. Dění sledujeme online.

Článek

Den po atentátu také sledujeme v ONLINE reportáži

Co víme o atentátu:

  • Slovenský premiér Robert Fico po střeleckém atentátu v Handlové zůstává v banskobystrické nemocnici. Ředitelka nemocnice Miriam Lapuníková uvedla, že premiér utrpěl mnohočetná zranění a na operačním sále byl pět hodin. Dodala, že zdravotní stav Fica je stabilizovaný, ale stále velmi vážný.
  • Fica podle slovenských médií postřelil 71letý Juraj C. Jde o spisovatele z Levíc. Policie ho zadržela, podle slovenských médií vyslechla i jeho manželku. Ministr vnitra Šutaj Eštok řekl, že čin je politicky motivovaný.
  • Šutaj Eštok chce na čtvrtek svolat bezpečnostní radu státu. Slíbil posílit ochranu ústavních činitelů, opozičních politiků i médií.
  • Zvýšený dohled u slovenského velvyslanectví v Praze

    Česká policie po útoku na slovenského premiéra Roberta Fica zvýšila dohled u slovenského velvyslanectví v Praze. „Je to ale běžný postup, informace o hrozbách v České republice Policie ČR nemá,“ uvedla agentura ČTK.

  • Orbán v šoku: „Odporný útok na mého přítele“

    „Hluboce mě šokoval odporný útok na mého přítele, premiéra Roberta Fica. Modlíme se za jeho zdraví a brzké uzdravení! Bůh žehnej jemu i jeho zemi,“ uvedl maďarský premiér Viktor Orbán.

  • Pellegrini: „Ohrožení všeho, co doteď zdobilo slovenskou demokracii“

  • Video: První minuty po útoku na premiéra Fica

  • Kdo na premiéra Fica zaútočil?

    Zpravodajská stanice TV Noviny s odkazem na TV Markízu uvádí, že za útokem stojí 71letý muž Juraj C.

    Jde o spisovatele z Levíc, uvádí TV Noviny s odkazem na dva zdroje.

  • Ursula von der Leyen: „V mysli jsem při premiérovi a jeho rodině“

  • Denník N: Fico je v nemocnici v Banské Bystrici

    Robert Fico byl již převezen záchranářským vrtulníkem do Rooseveltovy nemocnice v Banské Bystrici. Podle informací TV Markíza byl z vrtulníku na nosítkách převezen na urgentní příjem. Protože záchranáři ležícího premiéra přikryli prostěradlem, nebylo možné zjistit, zda je při vědomí a jaká má zranění, píše Denník N.

  • Atentát odsuzují další čeští vládní představitelé

    „Násilí do politiky nepatří. Nepatří vlastně vůbec nikam. Útok na slovenského premiéra jednoznačně a důrazně odsuzuji,“ uvedl vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Další místopředseda kabinetu Ivan Bartoš (Piráti) napsal, že ho informace šokovala. „Kategoricky odsuzuji jakékoli násilí. Věřím, že se celá situace co nejdříve vyšetří a premiér Fico bude brzy v pořádku,“ uvedl.

    Útok odsoudil i vicepremiér Vlastimil Válek (TOP 09). „Násilí a šíření nenávisti do politiky v demokratickém státě prostě nepatří. V žádné formě, protože přispívá k její erozi,“ cituje jeho vyjádření agentura ČTK.

  • Ficův tým na facebooku: „Aktuálně se nachází v ohrožení života“

    Na oficiálním účtu Roberta Fica na facebooku píše jeho tým, že premiér je v ohrožení života. Tato informace je v rozporu s informacemi slovenských médií, že zranění, která utrpěl, nejsou život ohrožující.

    „Byl několikrát postřelen a v současné době je v ohrožení života. V tuto chvíli je převážen vrtulníkem do Banské Bystrice, protože cesta do Bratislavy by vzhledem k nutnosti akutního zásahu trvala příliš dlouho. Rozhodnou nejbližší hodiny.“

  • Denník N: Fico je mimo ohrožení života

    Více zdrojů uvedlo pro slovenský Denník N, že je premiér Robert Fico mimo ohrožení života. Utrpěl zranění břicha a zřejmě i ruky a nohy. Právě je na cestě do nemocnice v Banské Bystrici.

  • Petr Pavel: „Útok je jednoznačně odsouzeníhodný“

  • Postřelen do hrudníka i břicha, uvádí slovenský bulvár

    Sloveský bulvární časopis Plus 7 dní s odkazem na vlastní zdroje uvádí, že premiér Robert Fico dostal několik ran do hrudníku a břicha. Ke střelbě došlo krátce po skončení setkání v kulturním centru v Handlové. Někdo na něj křičel: „Robo, pojď sem.“

  • Napětí ve slovenském parlamentu

    Denník N dále informuje, že po zprávě o postřelení premiéra Roberta Fica panuje ve slovenském parlamentu napětí.

    Richard Glück ze Směru přišel do sněmovny a křičel na opoziční poslance, že je to jejich vina a že si za to mohou sami. Po Glückovi na ně křičel Jozef Pročko, poslanec hnutí Slovensko. „Jste veřejný činitel, chovejte se podle toho,“ odpověděl mu.

    Místopředseda parlamentu Ľuboš Blaha se snažil situaci uklidnit a prosil Pročka, aby neprovokoval a byl empatický, protože byl střelen předseda jejich strany a vlády.

  • Pachatele na místě zpacifikovali

    Reportér JOJ Pavol Čertík uvedl, že střelce na místě okamžitě další lidé zpacifikovali. „Ležel kousek od místa útoku, před chvílí ho odvezli policisté pryč, pravděpodobně na výslech,“ uvedl.

  • Premiér Fiala: „Šokující zpráva“

    Zpráva o postřelení Fica je šokující, uvedl český premiér Petr Fiala. Přeje mu, ať je brzy v pořádku. Násilí nesmíme tolerovat, nesmí mít ve společnosti místo, cituje jeho vyjádření ČTK.

  • Reportér na místě: Byla vidět krev

    Další svědectví z Handlové v živém vysílání televize JOJ tlumočil reportér stanice Pavol Čertík. „Očití svědci popsali, že v okamžiku, kdy Fico vyšel ven a chtěl se pozdravit s fanoušky, náhle muž z davu vytáhl zbraň a třikrát nebo čtyřikrát vystřelil směrem k premiérovi. Ten se zhroutil na zem, údajně byla vidět krev.“

    Dále potvrdil, že další ministři byli evakuováni do bezpečí. „Lidé odtud byli vytlačeni, městem se ozývají sirény,“ dodal Čertík.

  • Čaputová: „Brutální a bezohledný útok“

  • Denník N: Svědci incidentu popisují, co se na místě odehrálo

    Denník N přibližuje výpovědi několika lidí přímo na místě v době incidentu. „Právě jsem mu šel podat ruku,“ popsal podle slovenského deníku starší muž. „Když se ozvaly výstřely, skoro jsem ohluchla,“ uvedla další žena. Slyšela prý tři nebo čtyři výstřely.

Hlavní zprávy