Hlavní obsah

Tajná polská dílna opravuje děla pro Ukrajinu. Pracuje nonstop

Foto: Mike Mareen, Shutterstock.com

Polská samohybná houfnice AHS Krab. Ilustrační foto

Reklama

V Polsku se na tajném místě na tři směny opravuje vojenská technika ukrajinského dělostřelectva.

Článek

Opravárenské dílny kdesi v Polsku, které střeží polská tajná služba. Jsou velké jako fotbalové hřiště a vzduch je tam plný „kovového prachu a maziva“.

Opravují se tu polské samohybné houfnice AHS Krab, které Ukrajina využívá při obraně před ruskou invazí. Osmnáct ceněných „krabů“ Polsko loni v květnu dodalo Ukrajině. Kyjev si pak objednal dalších 54 kusů v ceně asi 16,2 miliardy korun.

Oprava trvá i dva měsíce

Bojové nasazení si už vyžádalo i ztráty. Rusům se podařilo zneškodnit nejméně čtyři kusy polské techniky a některé další jsou poškozené. Právě o jejich opravu a návrat na ukrajinskou frontu se teď starají polští mechanici.

Utajované místo teď mohli navštívit reportéři amerického listu The Wall Street Journal (WSJ).

„Houfnice Krab k nám dorážejí s listím, blátem, pískem i větvemi přichycenými k pancíři a k pásům. To je ukrajinská půda,“ cituje WSJ jednoho z polských mechaniků.

Více o dodávkách západních tanků na Ukrajinu

Cesta západních tanků na bojiště zřejmě potrvá měsíce. Výsledný mišmaš typů tanků nepředstavuje jen pomoc, ale i velkou výzvu pro ukrajinskou armádu.

Německo po měsících odkladů posílá na Ukrajinu tanky. „Mohlo to vypadat, že je nechceme poskytnout, ale bylo to složitější,“ říká Nina Haaseová z Deutsche Welle. Proč? Debatu, která rozdělila německou společnost, rozebíráme v podcastu 5:59.

Opravářů a dalších zaměstnanců je tu celkem 400 a celý areál střeží polská tajná služba ABW. Důvodem je obava z možné sabotáže, jež se odehrála například v moravských Vrběticích či v muničních skladech v Bulharsku.

Dovnitř mohou jen předem prověření polští občané. Pracuje se tu v nepřetržitém provozu na tři směny. Oprava jednoho „kraba“ může trvat až dva měsíce.

S ukrajinskými mechaniky zůstávají polští opraváři v kontaktu díky šifrovaným aplikacím a poskytují jim detaily o postupu oprav.

„Můžeme s klidem prohlásit, že pokud jde o opravy bojové techniky používané Ukrajinci, je Polsko jasným lídrem,“ komentoval pro WSJ polskou pomoc expert na vojenskou techniku Tomasz Smura.

Polští mechanici pravděpodobně sehrají i klíčovou roli v údržbě a opravách tanků typu Abrams a Leopard, jejichž vyslání na Ukrajinu avizovaly minulý týden západní státy.

Těžká technika používaná k obraně Ukrajiny se opravuje i v Rumunsku, Bulharsku a také v Česku. V případě České republiky jsou opravy a modernizace navíc klíčovou součástí české vojenské pomoci Ukrajině, což potvrdila na nedávné schůzce v Estonsku skupina zemí NATO.

V Česku se modernizuje i 90 tanků T-72, které zamíří na Ukrajinu. Mezinárodní projekt spolufinancují USA a Nizozemsko a má ho na starosti firma Excalibur Army.

Nizozemsko a ČR připravují další dva projekty v oblasti protiletecké obrany a dělostřelectva.

Reklama

Doporučované