Hlavní obsah

Třetí kancléř za pár týdnů. Rakousko povede dosavadní šéf vnitra

Foto: ČTK

Příští rakouský kancléř Karl Nehammer na snímku z listopadu 2021.

Reklama

aktualizováno •

Novým rakouským kancléřem se stane dosavadní ministr vnitra Karl Nehammer (ÖVP), který nahradí ve funkci Alexandera Schallenberga. Který přitom v čele rakouské koaliční vlády stanul teprve v říjnu.

Článek

Kaskádu změn v nejvyšších patrech rakouské politiky spustil 9. října tehdejší kancléř Sebastian Kurz, když oznámil odchod z čela vlády. O dva dny později ho vystřídal tehdejší ministr zahraničí Schallenberg, který však ve čtvrtek dal svou funkci k dispozici. Reagoval tak na Kurzovo překvapivé oznámení (psali jsme zde), že odchází z čela lidovců a úplně se stahuje z politiky.

Z řad rakouských lidovců se od té chvíle ozývalo, že nový šéf ÖVP by měl stanout také v čele kabinetu.

V pátek se strana usnesla na tom, že oba posty obsadí právě ministr vnitra, devětačtyřicetiletý Karl Nehammer.

V příštích dnech ho čeká hodně práce nejen s napravováním pošramocené pověsti vlády, ale také s obsazením některých klíčových postů.

V první řadě jde o funkci ministra financí, v níž, jak ve čtvrtek oznámil, končí Gernot Blümel (ÖVP). Nehammer by ho rád nahradil Magnusem Brunnerem, který zatím působí jako státní tajemník na ministerstvu životního prostředí a zároveň je šéfem rakouského tenisového svazu.

Na ministra vnitra Nehammer navrhne poslance dolnorakouského parlamentu Gerharda Karnera. Do čela diplomacie se má vrátit Schallenberg. Koaliční Zelení se změnami na lidoveckých ministerstvech souhlasí.

Problémy rakouské vlády do velké míry souvisejí s policejním vyšetřováním, kterému čelí Kurz. Státní zastupitelství ho i několik nejbližších kolegů vyšetřuje pro podezření, že v roce 2016 nechali za více než milion eur (přes 25 milionů korun) z peněz daňových poplatníků vypracovat průzkumy veřejného míněni zfalšované v Kurzův prospěch. To mělo zajistit postup mladého politika do čela strany i vlády.

Právě s vyšetřováním dal ve čtvrtek pětatřicetiletý Kurz, který se cítí být nevinen, svůj politický konec do bezprostřední souvislosti.

Reklama

Doporučované