Hlavní obsah

Kurz odchází z politiky. Rakousko bude mít nejspíš i nového kancléře

Foto: Profimedia.cz

Sebastian Kurz.

Reklama

Ztráta nadšení a rodina. To jsou důvody, proč bývalý kancléř Sebastian Kurz po nedávném odchodu z čela vlády oznámil i rezignaci na post šéfa Rakouské lidové strany (ÖVP). Nahradit ho má ministr vnitra Karl Nehammer.

Článek

Bývalý rakouský kancléř Sebastian Kurz úplně odchází z politiky. Chce se věnovat rodině. Pětatřicetiletý politik to ve čtvrtek oznámil na tiskové konferenci ve Vídni, a potvrdil tak předchozí informace rakouských médií. V čele vládních lidovců (ÖVP) má politika vyšetřovaného policií kvůli podezření z úplatkářství nahradit rakouský ministr vnitra Karl Nehammer.

Kurzovi se nedávno narodil syn. S jeho narozením, jak píše rakouský deník Die Presse, exkancléř poznal, „kolik krásných a důležitých věcí existuje mimo politiku“. Za další důvod k odchodu z politiky Kurz označil ztrátu nadšení, mimo jiné proto, že v poslední době prý musel pouze vyšetřovat různá podezření a obvinění. „Nejsem ani svatoušek, ani kriminálník,“ dodal Kurz.

Kurz, který byl nejmladším kancléřem v dějinách Rakouska, odchod z čela vlády oznámil 9. října kvůli vyšetřování pro podezření z úplatkářství a zneužití důvěry. Státní zastupitelství politika a několik jeho nejbližších kolegů vyšetřuje kvůli podezření, že v roce 2016 nechali za peníze daňových poplatníků vypracovat průzkumy veřejného míněni zfalšované v Kurzův prospěch. To mělo zajistit postup mladého politika do čela strany i vlády. Všichni obvinění popírají.

Kurz stál v čele rakouské vlády dvakrát. Nejprve od prosince 2017 do května 2019, kdy jeho lidovci vytvořili koalici s protiimigrační Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ). Vláda se ale rozpadla kvůli skandálu tehdejšího šéfa Svobodných Heinze-Christiana Stracheho. Podruhé se Kurz, jenž byl v obou případech nejmladším premiérem světa, do čela kabinetu dostal v lednu 2020. Tehdy koalici sestavil se Zelenými, kteří nakonec kvůli vyšetřování začali tlačit na jeho odchod.

Nový kancléř?

Nahradil ho tehdejší ministr zahraničí Alexander Schallenberg. I ten by ale teď podle informací Die Presse nebo deníku Der Standard měl v úřadu kancléře skončit. Vystřídat by ho mohl Karl Nehammer, jenž nastupuje do čela lidovců. Schallenberg by se vrátil na ministerstvo zahraničí.

O rošádě musí ještě rozhodnout vedení strany na schůzi, kterou Kurz svolal na pátek. Pokud se konec Schallenberga v kancléřském úřadě potvrdí, zapíše se do historických tabulek jako politik, jenž v úřadu od konce druhé světové války vydržel nejkratší dobu. Zatím post zastává 52 dní.

Reklama

Doporučované