Hlavní obsah

Náš lék funguje i na omikron, tvrdí výrobce. Británie ho schválila

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Společnost GlaxoSmithKline ve čtvrtek uvedla, že její léčba covidu-19 na bázi monoklonálních protilátek je nejspíše účinná i proti nové variantě omikron. Lék nově k použití schválilo Spojené království.

Článek

Britský výrobce léků GlaxoSmithKline ve spolupráci s americkou společností Vir vyvinul lék známý pod jménem sotrovimab či Xevudy. Podle nejnovějšího prohlášení nyní laboratorní testy a studie na křečcích prokázaly, že tento protilátkový koktejl působí i proti virům, které byly bioinženýrsky upraveny tak, aby nesly podobné charakteristiky jako koronavirová mutace omikron.

Testy i nadále pokračují, aby se veškeré výsledky potvrdily. Jejich aktualizaci firmy očekávají do konce roku, informuje agentura Reuters. Britský Regulační úřad pro léky a zdravotnictví mezitím schválil použití sotrovimabu u lidí s mírným až středně závažným průběhem covidu-19, u kterých je vysoké riziko rozvinutí závažného onemocnění.

S průběžným hodnocením léku na začátku května začala i Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Ještě tentýž měsíc podpořila jeho použití u lidí, kterým hrozí vážný průběh nemoci, ale nepotřebují přídavný kyslík. Žádost o registraci monoklonální protilátky Xevudy pak agentura obdržela v listopadu. Zelenou již dříve lék dostal také od amerických regulátorů.

„Ačkoliv jsou tato předklinická data raná, podporují náš dlouhodobý názor o potenciálu sotrovimabu působit navzdory tomu, že virus pokračuje v mutaci. Jsme rádi, že tato možnost léčby je dostupná pacientům v USA i mnoha dalších zemích, a pracujeme na jejím rozšíření po celém světě,“ cituje firma GlaxoSmithKline svého prezidenta pro výzkum a vývoj Hala Barrona.

Monoklonální protilátka je typ proteinu, který se váže na specifickou strukturu. Sotrovimab je navržen tak, aby se připojil ke spike proteinu SARS-CoV-2, tedy viru, který způsobuje onemocnění covid-19. Když se k němu připojí, je schopnost viru vstoupit do buněk těla snížena. Očekává se tedy, že lék sníží závažnost onemocnění a potřebu hospitalizace pacientů.

Reklama

Související témata:
Xevudy (Sotrovimab)
GlaxoSmithKline

Doporučované