Hlavní obsah

Poláci udělali z Kaliningradu oficiálně Královec. Šílenství, reaguje Kreml

Foto: Profimedia.cz

Pohled na královeckou katedrálu v Kaliningradu.

Reklama

aktualizováno •

Královec místo Kaliningradu. Polská názvoslovná komise doporučila, aby se pro ruskou exklávu používal výlučně polský název, který nesla v historii. Kreml reagoval popuzeně a mluví o rusofobii, nenávisti a šílenství.

Článek

Ruské území mezi Litvou a Polskem se má v polskojazyčném prostředí zbavit jména sovětského politika Michaila Kalinina, jenž patřil ve 30. a 40. letech k blízkým spolupracovníkům diktátora Stalina.

Z města Kaliningrad tak bude v polských mapách Królewiec a z Kaliningradské oblasti Królewiecká.

Královec a Královecká oblast

O (staro)novém názvu pro Kaliningrad rozhodla v dubnu polská Komise pro standardizaci zeměpisných názvů mimo Polsko. Své rozhodnutí oznámila v úterý, tedy v den, kdy si Rusko připomínalo Den vítězství.

Podle komise se má pro ruské území s velkým strategickým významem používat výlučně název Královec a Královecká oblast.

„Současný ruský název tohoto města je umělý a nesouvisí ani s městem, ani s regionem,“ argumentuje polská komise. Upozorňuje také na to, že Michail Kalinin, po němž oblast nese jméno, je spoluodpovědný za vydání rozkazu k masovému vraždění 22 tisíc Poláků u Katyně v roce 1940.

Rozhovor o Kaliningradu (Královci)

Kaliningrad je teď nejvíce izolovanou částí Ruska, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy polská novinářka Paulina Siegieńová. Vlna českých vtipů o Královci ji baví. Ukazuje podle ní, že Evropě na Kaliningradu „něco nesedí“.

Šílenství, reaguje Kreml

Na polský krok už reagoval Kaliningrad i Kreml. Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina to označil za „šílenství“. „To, co se děje v Polsku, už dokonce ani není rusofobie, to jsou procesy, které hraničí se šílenstvím,“ citovala Dmitrije Peskova ruská státní agentura TASS.

Mluvčí Kremlu dodal, že Polsko podle něj „čas od času sklouzává k této šílené nenávisti vůči Rusům“. „To se opakuje po mnoho století, od 16. a 17. století, a dokonce i dříve. To pro Polsko a Poláky nepřináší nic dobrého,“ řekl Peskov.

Úřady Kaliningradské oblasti polský krok označily za „urážku“. „Stejně tak my bychom mohli nazvat Gdaňsk Danzigem a Polskou republiku Polským královstvím. My se však držíme oficiálních toponym a očekáváme to i od ostatních,“ cituje TASS vedoucího mluvčího oblasti Dmitrije Lyskova.

Změny názvů ukrajinských měst – učiněné ještě před loňskou invazí – ale v Rusku neuznávají. Například o Bachmutu tak Putinův režim stále referuje jako o Artemivsku.

Kontroverze a nepřijetí

Polská názvoslovná komise v odůvodnění svého rozhodnutí uvádí, že k přehodnocení ruských geografických názvů ji přiměla i ruská invaze na Ukrajinu a „vedení informační války ze strany Ruska“.

„Nutí nás to podívat se na problematiku vnucených jmen, která se v Polsku nesetkala s přijetím a která vzbuzují velké kontroverze,“ píše názvoslovná komise spadající pod polský zeměměřický úřad.

„Každý stát má právo používat ve svém jazyku tradiční názvy tvořící jeho kulturní dědictví, a nemůže být nucen používat ve svém jazyku neakceptovatelné názvy,“ stojí také v odůvodnění.

Královec, tedy Kaliningradská oblast, vzbudila v Česku i v Polsku všeobecnou pozornost loni v říjnu. Doslova celý internet včetně médií, firem, cizích velvyslanectví, státních úřadů i vládních politiků vtipkoval o domnělé české anexi milionové ruské exklávy.

Šlo o recesistickou odpověď na Putinovu ilegální „anexi“ okupovaných území na Ukrajině. Žert, jenž se držel v digitálním prostoru obdivuhodně dlouho, rezonoval hned od začátku právě i v Polsku. Po internetu tam kolovala spousta memů ve špatné češtině.

Loni v listopadu Polsko začalo se stavbou bariéry podél své hranice s Kaliningradskou oblastí. Měla by být 2,5 metru vysoká a tři metry široká a budou ji tvořit tři řady žiletkového drátu a také elektrický plot. Varšava to označila za prevenci kvůli možnému organizování nelegální migrace do EU.

Reklama

Související témata:

Doporučované