Hlavní obsah

Zatýkání u prezidenta a „autobusový puč“. Polsko je na prahu ústavní krize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: PiS/X

Předseda PiS Jarosław Kaczyński v úterý v noci před vazební věznicí během akce na podporu zatčených politiků PiS.

Reklama

V Polsku probíhá „divoká fáze“ předávání moci připomínající politické thrillery o mafii. Přechod moci komplikuje rozvrácený právní stát i těžké soužití nové vlády s prezidentem. Ve hře jsou ve zcela krajním případě i nové volby.

Článek

V popisu polských konzervativců vyznívá úterní dění ve Varšavě skoro jako pinochetovský letecký útok na chilský prezidentský palác La Moneda v roce 1973.

Varšavská verze se ale naštěstí obešla bez obětí na životech, puče i vojenské techniky. Tedy pokud za ni nepovažujete autobus MHD číslo 180, který měl údajně zablokovat prezidenta Andrzeje Dudu.

Dlouhý kloubový autobus totiž na semaforech zastavil před branou zámečku Belweder přesně ve chvíli, kdy z něj chtěla spěšně vyrazit prezidentská kolona. I když se teoriím o spiknutí už vysmál varšavský primátor Rafał Trzaskowski, podle šéfky prezidentské kanceláře Grażyny Ignaczak-Bandych nešlo o náhodu.

Konzervativec Andrzej Duda totiž ze setkání s běloruskou exilovou lídryní Svjatlanou Cichanouskou pospíchal zpět do čtyři kilometry vzdáleného Prezidentského paláce.

Tam v tu chvíli probíhala bezprecedentní policejní akce. Policie si totiž do sídla prezidenta na základě soudního příkazu k zatčení přišla pro dva politiky opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS).

V kanceláři vedle kabinetu prezidenta zatkla exministra vnitra Mariusze Kamińského a jeho dlouholetého podřízeného Macieje Wąsika. Oba se vědomě vyhýbali nástupu dvouletého trestu vězení, ke kterému je za zneužití pravomocí před Vánoci pravomocně odsoudil varšavský okresní soud.

Hosté u prezidenta Dudy

Kamiński řídil resort vnitra v letech 2019 až 2023. Ještě déle, hned od nástupu PiS k moci v roce 2015, řídil činnost tajných služeb. Za jeho éry došlo mimo jiné k odposlechu politiků opozice spywarem Pegasus.

Podle nepotvrzených informací prozradila policii kancelář, ve které překvapené politiky PiS zastihla spravedlnost, ochranná služba prezidenta. Podléhá totiž ministerstvu vnitra, které řídí politik „znepřátelené“ Občanské platformy Marcin Kierwiński.

Ještě pár hodin před zatčením se s pravomocně odsouzeným Kamińským a Wąsikem fotografoval prezident Duda a hovořil o nich jako o svých hostech. Sám je na úterní dopoledne do paláce pozval, a oba politici dokonce odpoledne na nádvoří paláce vystoupili s prohlášením pro média.

Foto: Jakub Szymczuk/KPRP

Uprostřed na snímku prezident Andrzej Duda, vlevo od něj Maciej Wąsik, vpravo Mariusz Kamiński.

„Pokud se dostaneme do vězení, budeme politickými vězni. Pan prezident se tomu chce za každou cenu vyhnout, za to mu děkujeme. (…) Víme, že se poblíž kanceláře prezidenta shromažďují policejní síly, aby nás zadržely,“ řekl exministr vnitra Kamiński.

Premiér Donald Tusk situaci v úterý odpoledne označil za mimořádnou. „Skutečný problém je v tom, že dnes bohužel prezident a celý poražený politický tábor, který Polsku vládl osm let, dovedl zemi k bezprecedentnímu právnímu chaosu. Dnes máme co do činění s pokusem vybudovat mocenskou dualitu, a to za angažmá nejdůležitější státní instituce. To je zjevná sabotáž,“ řekl na adresu PiS a prezidenta.

Navečer Duda odjel do zmíněného Belwederu na setkání s Cichanouskou, což rozhodlo o policejním zásahu v paláci. Prezident se do budovy nestihl vrátit včas a zatčení hledaných politiků, kteří jsou ze stejného politického tábora, nezabránil.

Ještě ten večer Kamiński s Wąsikem putovali na policejní služebnu ve varšavské čtvrti Praga a odtud pak do vazební věznice ve čtvrti Grochów. V jejich stopách šli večer a v noci poslanci PiS a nejtvrdší jádro stranických podporovatelů. Kolegové se domáhali jejich propuštění.

Padala při tom silná slova. „Poprvé od dob Jaruzelského máme v Polsku politické vězně. Vláda darebáků, podobně jako za komunismu, strká politické odpůrce do vězení. Navzdory prezidentově milosti, navzdory verdiktu nejvyššího soudu. Další černá kapitola polské historie,“ uvedl například expremiér Mateusz Morawiecki.

Televize Republika, která je spojená se stranou PiS, věc uváděla titulkem „Takhle vzniká diktatura – Tuskova koalice zavádí totalitární systém“.

Kamińského obhájce ráno oznámil, že politik zahájil protestní hladovku. Náměstkyně ministra spravedlnosti Maria Ejchartová to komentovala slovy, že „každý má právo nejíst a nepít“. „To je individuální rozhodnutí, v tom spočívá právo na osobní svobodu,“ uvedla.

„O pánech Kamińském a Wąsikovi nelze mluvit jako politických vězních. Je to zneužití tohoto pojmu i vůči politickým vězňům, kteří sedí ve vězeních na celém světě,“ dodala politička.

Za co Kamiński s Wąsikem sedí?

Pravomocný rozsudek zazněl v jejich případu loni 20. prosince. Varšavský okresní soud oba poslal nepodmíněně na dva roky do vězení v takzvané pozemkové aféře. V kauze, která se datuje do roku 2007, jde o korupci, falšování dokumentů a zneužití pravomocí.

Pozemková aféra je spjatá s první vládou šéfa PiS Jarosława Kaczyńského v roce 2007. Koalice PiS, Ligy polských rodin a Sebeobrany se tehdy kvůli sporům rozpadla a došlo na předčasně volby.

Kamiński měl jako tehdejší šéf protikorupční policie CBA v rámci politických intrik PiS diskreditovat lídra koaliční Sebeobrany Andrzeje Leppera. Kaczyńského straně mělo jít o oslabení Sebeobrany a převzetí jejích voličů.

Ačkoli Kamiński i Wąsik vinu vytrvale odmítají, už v roce 2015 je k trestu vězení soud odsoudil. Jenže den po parlamentních volbách, které vyhrála strana PiS, je prezident Duda omilostnil. Učinil tak proto, aby mohli s čistým rejstříkem nastoupit do exekutivních funkcí.

TV Republika na vlně zájmu

„Polská Fox News“ v režii Jarosława Kaczyńského? Politické otřesy v polských státních médiích znamenají velkou příležitost pro marginální pravicovou televizi. Se sledovaností ale roste i počet jejích skandálů.

O co se vede spor?

Háček je v tom, že Duda krok učinil v situaci, kdy byl rozsudek nad oběma politiky ještě nepravomocný. Navíc místo abolice, tedy zrušení trestního stíhání, použil milost. Nejvyšší soud proto v roce 2017 milosti zrušil, načež o rok později vydal jiný nález ústavní soud – v té době už pod personální kontrolou vládnoucí strany PiS.

Další nález ústavního soudu z jara loňského roku pak přiřkl prezidentovi neomezené možnosti uplatňování milosti a abolice a vyloučil, že by ve věci mohl rozhodovat nejvyšší soud.

Jenže právě nejvyšší soud loni v červnu kauzu politiků poslal varšavskému okresnímu soudu k novému projednání. A ten vydal 20. prosince pravomocný odsuzující rozsudek.

Na celé kauze se nejlépe demonstruje fatální rozvrat právního státu v Polsku, ke kterému došlo v posledních osmi letech vlády strany PiS. Chaos, ve kterém jedna instituce neuznává rozhodnutí druhé, ještě prohlubuje velká politická polarizace a nesmiřitelnost obou politických táborů.

Proč si prezident zve odsouzené politiky?

Prezident by oba politiky mohl omilostnit, ovšem podle jeho výkladu dál platí milost udělená už v roce 2015. Kamińského a Wąsika považuje Duda za nevinné a neprávem stíhané a odsuzující rozsudek neuznává.

Ve středečním projevu prezident řekl, že oba považuje za „křišťálově čisté“ bojovníky s korupcí. Zkritizoval „horlivost policie a soudů“ a politizaci celé věci. Ze slov prezidenta byla patrná obava, že by mohla situace eskalovat až v projevy násilí.

Předehra další ústavní krize?

Aféra Kamiński-Wąsik má ještě jednu aktuální politickou rovinu. Politici totiž po říjnových volbách zasedli v polské sněmovně (Sejmu) jako zvolení poslanci strany PiS.

S pravomocným odsuzujícím rozsudkem ale podle polských zákonů poslanci ztrácí mandát. To už úředně potvrdil maršálek Sejmu Szymon Hołownia.

I tady se však projevuje rozvrat právního státu na nejvyšší úrovni. Odsouzení politici se totiž odvolali k nejvyššímu soudu. V něm však dvě jeho komory – komora práce a komora mimořádné kontroly – vydaly protichůdná rozhodnutí.

Podle komory mimořádné kontroly jsou Wąsik s Kamińským dál poslanci. Podle komory práce ale mandáty ztratili. Co víc, podle komory práce je komora mimořádné kontroly nelegální, protože vznikla na základě zpochybněných reforem strany PiS.

V Sejmu se však příští týden schyluje k důležitému hlasování o státním rozpočtu pro letošní rok. Kolují už teorie, že pokud se ho Kamiński s Wąsikem nezúčastní, může to být pro PiS a prezidenta Dudu předehra ke zpochybnění hlasování, využití jim poplatného ústavního soudu a hledání cesty až k předčasným parlamentním volbám.

Co to znamená pro náladu ve společnosti?

Případ rozdmýchal už tak rozjitřené emoce, které v Polsku vyvolala změna u moci. Po říjnových parlamentních volbách a průtazích prezidenta při jmenování nové vlády nastoupil do úřadu premiér Donald Tusk z Občanské platformy.

Tusk se svou garniturou slíbili „velký úklid“ a „zúčtování“ s osmi roky vlády PiS. Nová vláda začala velkou čistkou ve státních médiích, která poslední léta využívala strana PiS k šíření vlastní propagandy.

Změny zaměstnávají polskou politickou scénu už od prosince, ve věci se angažoval i prezident Duda. Do toho přišel ve stejnou chvíli rozsudek nad Kamińským a Wąsikem, který utvrdil rétoriku PiS o „Tuskově režimu“ a metodách jako v dobách komunismu a výjimečného stavu v roce 1981.

Reklama

Doporučované