Hlavní obsah

Střelba v americkém gay klubu: pět mrtvých, 18 zraněných

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Policie zadržela jednoho podezřelého, který je zraněný. K motivu se úřady zatím nevyjádřily. Na 20. listopadu připadá Mezinárodní den vzpomínek na transgender osoby, které byly zavražděné v důsledku transfobie.

Článek

Při sobotní střelbě v nočním gay klubu v americkém městě Colorado Springs zahynulo pět lidí. Dalších 18 jich bylo zraněno, informoval server CNN.

Úřady obdržely od 23:57 místního času „četná“ volání na tísňovou linku, uvedla poručice policie v Colorado Springs Pamela Castrová. „Uvnitř našli jednu osobu, o které se domníváme, že je podezřelá,“ řekla Castrová. „V tuto chvíli je podezřelý ošetřován, ale je ve vazbě.“

Castrová neupřesnila, zda je podezřelý zahrnut do počtu osob, které byly při střelbě zraněny. Mnoho obětí je v kritickém stavu.

Policie o možném motivu odmítla hovořit.

Na 20. listopadu připadá Transgender Day of Remembrance, tedy Mezinárodní den vzpomínek na transgender lidi, kteří byli zavražděni v důsledku transfobie.

Kapitán hasičů v Colorado Springs Mike Smaldino uvedl, že na místo činu vyjelo 11 sanitek. „Budeme tu ještě mnoho, mnoho hodin,“ řekla Castrová a dodala, že na místě pomáhá i FBI.

Homofobní násilí v Česku a na Slovensku

„Bil do mě tolikrát, že to nedovedu spočítat,“ popsal dvacetiletý Matěj útok, kterému předcházely homofobní urážky. Tématem předsudečného násilí vůči LGBT+ lidem se zabývá nový díl pořadu Terén Kristiny Cirokové.

Od teroristického útoku v centru Bratislavy uplynul měsíc. Přeživší útoku na bratislavský LGBT+ podnik, Radka Trokšiarová, se znovu učí chodit. „Než to vstřebám, bude to ještě proces,“ říká během exkluzivního rozhovoru, který poskytla redakci Seznam Zpráv.

Club Q se na Googlu popisuje jako „noční klub pro dospělé gaye a lesbičky, který pořádá tematické večery, jako je karaoke, drag show a DJs“. V prohlášení na sociálních sítích uvedl, že je „zdrcen nesmyslným útokem na naši komunitu“, a vyjádřil soustrast obětem a jejich rodinám.

„Děkujeme za rychlé reakce hrdinných zákazníků, kteří střelce zkrotili a ukončili tento nenávistný útok,“ stojí v prohlášení. Podrobnosti o tom, jak střelba skončila, policie zatím nezveřejnila, Castrová však uvedla, že „nešlo o střelbu se zapojením policisty“.

Očekává se, že policie poskytne další aktuální informace na tiskové konferenci kolem osmé hodiny ranní místního času (okolo čtvrté odpoledne SEČ).

Reklama

Související témata:

Doporučované