Hlavní obsah

Studentské protesty v Řecku narušily zkoušky a přerostly v násilnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Řečtí studenti demonstrovali v Aténách kvůli vládnímu plánu povolit soukromé univerzity.Video: AP

 

Reklama

V Aténách demonstrovali studenti, kteří nesouhlasí s otevřením nových soukromých univerzit v Řecku.

Článek

Řečtí studenti ve čtvrtek demonstrovali v Aténách kvůli vládnímu plánu povolit zahraniční soukromé univerzity v zemi. Protesty ale přerostly v násilí. Demonstranti útočili na policejní kordony, zapalovali popelnice a házeli po strážnících kameny, píše agentura AP. Policie nasadila slzný plyn a zatkla několik lidí.

Očekává se, že konzervativní vláda premiéra Kyriakose Mitsotakise, který po loňských volbách vládne druhé funkční období, předloží tento měsíc parlamentu návrh zákona, umožňující legalizaci soukromých vysokých škol. Ty by podle premiéra fungovaly jako „pobočky zahraničních univerzit“. Vláda zdůvodňuje záměr tím, že zabrání odchodu kvalifikovaných lidí ze země a zvýší význam vysokoškolského vzdělávání pro trh práce.

Mitsotakis také uvedl, že jeho cílem je přilákat do země zahraniční studenty a významně přispět řecké ekonomice. Dodal, že přibližně 40 tisíc řeckých studentů, kteří každoročně vyjíždějí za vysokoškolským vzděláním do zahraničí, bude mít možnost studovat doma.

Odpůrci ale tvrdí, že změny „znehodnotí“ tituly získané na státních školách – alespoň v očích zaměstnavatelů – a v konečném důsledku možná i omezí přístup k vysokoškolskému vzdělání pro lidi z nízkopříjmových rodin. Obávají se také toho, že se zhorší financování státních škol.

Protesty se konaly v několika řeckých městech, další proběhnou příští týden. Kromě demonstrací v ulicích protestující „obsadili“ některé univerzity, což vedlo k narušení výuky a odložení zkoušek.

Řecko má 24 akreditovaných veřejných vysokých škol financovaných státem, na nichž je studium již několik desetiletí bezplatné. Má také několik soukromých vysokých škol. Země v minulosti provedla řadu vzdělávacích reforem, a to i přes ostrý odpor studentů a zaměstnanců vzdělávacích zařízení.

Reklama

Doporučované