Hlavní obsah

Svému synovi dali křestní jméno Putin. Teď toho litují a žádají o změnu

Foto: Kremlin.ru, Seznam Zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin se kdysi v Tádžikistánu těšil velké oblibě, nyní jeho popularita v zemi klesá.

Reklama

Rodina z Tádžikistánu chtěla svou lásku k ruskému prezidentovi přetavit v činy. Svého syna proto nechala ve dvou letech přejmenovat na Putina. Jeho bratranci dali zase rodiče jméno Šojgu, podle ruského ministra obrany.

Článek

Rodina z Tádžikistánu, která se v 90. letech přestěhovala do Ruska, chtěla vzdát hold ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Rozhodla se proto změnit křestní jméno svého syna na Putin. Teď toho lituje.

Putinovi Dzhuraevovi je dnes osm let. Když se narodil, rodiče ho pojmenovali Rasul. Na Putina ho nechali přejmenovat v jeho dvou letech. Teď žádají ruské úřady o to, aby se mohl vrátit zpět k původnímu jménu, upozornil deník The Times.

„Rodiče se na nás znovu obrátili,“ potvrdila Jekatěrina Belousová, vedoucí příslušného matričního úřadu. „V současné době to s nimi konzultujeme. Řekněme, že toho litují,“ dodala v rozhovoru pro lokální noviny.

Rodina Dzhuraevových se do Ruska přestěhovala v 90. letech, kdy v Tádžikistánu zuřila občanská válka. Všichni její členové přijali záhy ruské občanství.

Velký podíl na přejmenování chlapce měl údajně jeho dědeček Rahmon Dzhuraev, který se počítá mezi skalní podporovatele ruského prezidenta. V roce 2016 se prý dočetl, že egyptský novinář dal svému synovi jméno Vladimir Vladimirovič Putin, a přišlo mu to jako skvělý nápad.

„Vladimir Putin je pro mě mužem číslo jedna na světě. Silný, chytrý a vzdělaný. Můj vnuk se Putinovi jako dítě velmi podobá, a tak jsem se bez váhání rozhodl, že dítěti změním jméno,“ uvedl tehdy Rahmon Dzhuraev pro ruskojazyčný web stanice BBC.

Chlapeček není jediným členem rodiny, který nese jméno jednoho z vrcholných představitelů Kremlu. Jeho bratranec se jmenuje Šojgu, podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua. Jeho rodiče zatím o změně jména nepřemýšlejí, uvedla Belousová.

Ruský prezident Putin byl kdysi v Tádžikistánu oslavován coby velký vůdce. Jeho obraz zdobil kdejakou domácnost, tamní popové skupiny dokonce na jeho počest skládaly písně. Spolu s ruskou invazí na Ukrajinu ovšem začala jeho popularita mezi obyvateli Střední Asie klesat.

Přispěly k tomu pravděpodobně i mnohé incidenty, které provázely povolávání mužů z této oblasti do vojenské služby.

Ruští náboroví důstojníci migrantům z Tádžikistánu, Kyrgyzstánu, Kazachstánu a Turkmenistánu slibují, že pokud se urychleně zapojí do bojů na Ukrajině, dostanou ruské občanství a navrch tučné platby. Aktivisté za práva migrantů ale tvrdí, že mnozí z nich byli naverbováni proti své vůli či do podepsání dokumentů dotlačeni podvodem. Množí se i zprávy o šikanování branců ze Střední Asie jejich ruskými kolegy.

Reklama

Související témata:

Doporučované