Hlavní obsah

Švýcaři vedli ruského patriarchu Kirilla jako špiona KGB

Foto: Alexey Borodin, Shutterstock.com

Moskevský patriarcha Kirill podporuje režim prezidenta Vladimira Putina.

Reklama

Objevily se nové dokumenty a svědectví o tom, jak nynější hlava ruské pravoslavné církve spolupracovala se sovětskou tajnou službou během svého pobytu v Ženevě.

Článek

Moskevský pravoslavný patriarcha Kirill je známý svojí bezvýhradnou podporou prezidenta Vladimira Putina. V uplynulém roce se vícekrát postavil za ruskou invazi na Ukrajinu.

Už krátce po rozpadu Sovětského svazu přitom vyšlo najevo, že jedna ze známých osobností ruského pravoslaví v začátcích své církevní kariéry spolupracovala s mocnou tajnou službou KGB pod krycím jménem Michajlov. Sám Kirill se k této kapitole své minulosti podrobněji nevyjádřil.

Švýcarský nedělník Sonntagszeitung nyní zveřejnil podrobnější informace o tom, jak Kirill působil jako sovětský špion během svého působení ve Světové radě církví v Ženevě v 70. letech.

List se odvolává především na dokumenty z archivů švýcarské federální policie. Podle nich „Monsignor Kirill“ patřil ke KGB.

Od července 1969 do února 1989 se v jeho osobní složce nashromáždilo celkem 37 záznamů. Většina se sice týkala žádostí o vízum nebo příjezdu do Švýcarska, ve dvou případech se nicméně v policejních dokumentech zmiňuje, že byl Kirill zařazen na seznam sovětských funkcionářů, proti kterým „byla přijata opatření“. O jaká opatření se jednalo, se v záznamech nepíše.

Kirill, občanským jménem Vladimir Gunďajev, se jako sovětský zástupce u Světové rady církví přestěhoval do Švýcarska v roce 1971. Vedl pravoslavnou komunitu v Ženevě, kde bydlel v domě pronajatém od místního lékaře. Ačkoli oficiálně zastupoval zemi, ve které vládl totalitní režim, který ve své ideologii zdůrazňoval ateismus a zejména v předchozích desetiletích tvrdě pronásledoval věřící, získal si důvěru mnohých ruských emigrantů.

Někteří však k mladému a přívětivě působícímu duchovnímu přistupovali s podezřením. „Při rozhovoru s Kirillem jsem měl vždycky pocit, že sbírá informace. Byl velmi přátelský, ale hodně se vyptával na exulanty a klérus,“ citoval Sonntagszeitung zdroj z Ženevy, který nechtěl být jmenován.

Mohlo by vás zajímat

Ukrajinský prezident pozastavil občanství třinácti pravoslavným duchovním moskevského patriarchátu. Podle agentury Unian se rozhodnutí prezidenta Volodymyra Zelenského týká vysoce postavených církevních představitelů. Kyjev církev, která dříve uznávala moskevský patriarchát, podezírá z podpory války na Ukrajině.

List připomněl také knihu německého teologa Gerharda Besiera, který popsal, jak se KGB snažila v 70. a 80. letech získat vliv ve Světové radě církví, aby oslabila mezinárodní kritiku vůči potlačování náboženské svobody v Sovětském svazu.

Úřad této organizace, která má přispívat k dialogu mezi křesťanskými církvemi, nyní novinářům odpověděl, že k působení Kirilla v 70. letech nemá žádné informace.

Ke Kirillově minulosti se vyjádřil jeho ruský synovec, který spravuje pravoslavný kostel na ženevském předměstí Chêne-Bougeries. Že jeho strýc pracoval jako agent, však odmítl. Naopak prý byl „pod striktní kontrolou KGB“.

Bývalý konzul na sovětské ambasádě v Ženevě Vadim Melnikov, který byl také špionem KGB, ve své autobiografii popsal svého tehdejšího přítele Kirilla jako veselého člověka, který s oblibou slavil do rána s koňakem a šampaňským, ale také cestoval po švýcarských horách.

Podle Melnikova jezdil Kirill ve Švýcarsku s bílou limuzínou německé značky BMW. V tomto autě muži společně v roce 1974 havarovali, když Kirill za volantem nezvládl řízení, dostal smyk a narazil do osvětlení. Nehoda vyvolala příliš velkou pozornost, oba proto následně alpskou zemi opustili.

I po návratu do Sovětského svazu se však Kirill do Švýcarska často vracel. Hlavně díky tomu, že se stal členem výkonného výboru Světové rady církví. Během návštěv se věnoval své velké zálibě -lyžování, o čemž svědčí i historická fotografie, která se objevila už dříve na sociálních sítích. V roce 2007 napsal ruský deník Moskovskij komsomolec, že si na švýcarské sjezdovce zlomil klíční kost.

Ke Kirillovým švýcarským přátelům patřila rodina podnikatele Piera Savorettiho, který pomohl italské automobilce Fiat k průniku na sovětský trh. Sovětský duchovní navštěvoval nejen jejich rozlehlé rodinné sídlo u Ženevského jezera, ale také horskou rezidenci v italském Courmayeuru nedaleko Mont Blanku.

O vřelém vztahu ke Švýcarsku se Kirill zmiňoval i v některých vystoupeních ve funkci patriarchy. V roce 2019 řekl tehdejšímu švýcarskému prezidentu Jean-Renému Fournierovi, že tato země byla nejčastějším cílem jeho zahraničních návštěv. Podle listu Sonntagszeitung prokazatelně navštívil Švýcarsko třiačtyřicetkrát.

Reklama

Doporučované