Hlavní obsah

Tajné setkání špionů? Utopil se bývalý člen Mosadu i dva italští agenti

Foto: Shutterstock.com

Utonulý Izraelec byl podle agentury Reuters bývalým příslušníkem izraelské špionážní agentury Mosad. To potvrdil i úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Reklama

Podle některých zpráv byla jízda lodí nevinným výletem za zábavou, několik významných italských zpravodajských serverů uvádí, že šlo o tajné pracovní setkání italských a izraelských agentů.

Článek

Příběh lodi, která se 28. května potopila na jezeře Maggiore, má prvky špionážního románu, napsal web BBC. Na malebném a oblíbeném jezeře jižně od švýcarských Alp se tragicky utopili čtyři lidé.

Byli mezi 23 lidmi na palubě malé lodi, která se vydala na plavbu po jezeře. Loď se převrátila mezi městy Sesto Calende a Arona. Italští hasiči uvedli, že 20 lidem se podařilo dostat do bezpečí. Záchranářům pomáhal i vrtulník a potápěči.

Tajné setkání agentů?

Pro pozůstalé a rodiny, které přišly o své blízké, je to nepochybně traumatizující událost – řada skutečností o případu však vyvolala spekulace o tom, co se přesně stalo. Vedení italských tajných služeb zveřejnilo kondolenci, podle které jsou mezi oběťmi i dva jejich příslušníci. Prohlášení tvrdí, že oba důstojníci se nacházeli v oblasti kvůli oslavě narozenin.

Zatímco podle některých zpráv byla jízda lodí nevinným výletem za zábavou, několik významných italských zpravodajských serverů uvádí, že šlo o tajné pracovní setkání italských a izraelských agentů.

Na palubě se podle informací agentury AGI a dalších italských médií nacházelo 13 členů izraelské tajné služby a osm příslušníků italské rozvědky AISE.

„Stali jsme se křižovatkou mezinárodní špionáže?“ zajímalo starostu Sesto Calende Giovanniho Buzziho podle webu Corriere Del Ticino.

Dva zaměstnanci pověřeného úřadu pro bezpečnost Italské republiky podle italského média „byli v oblasti, aby se zúčastnili společenského setkání pořádaného u příležitosti oslavy narozenin jednoho ze skupiny“.

Jezero Maggiore se dělí mezi italské regiony Lombardii a Piemont a švýcarský kanton Ticino. V Lombardii sídlí několik společností, které vyrábějí technologie vojenského i civilního využití – Švýcarsko lze podle BBC považovat za tranzitní zemi pro mnoho příslušníků zpravodajských služeb.

Zjistit, co se stalo, dostal za úkol státní zástupce Carlo Nocerino. Podle něj bylo na palubě 13 italských a osm izraelských agentů. Jen kapitán Claudio Carminati a jeho ruská manželka ve zpravodajských službách nepracovali.

Příčiny nehody

Příčiny nehody začala vyšetřovat prokuratura ve městě Busto Arsizio. Podle italských médií však loď převrátila náhlá bouře, kterou doprovázelo tornádo. Guvernér Lombardie Attilio Fontana podle ČTK řekl, že „velmi vážnou nehodu způsobilo špatné počasí“.

Carminati vyšetřovatelům řekl, že špatné počasí nikdo nepředpovídal. Loď byla na jezeře i v čase, kdy už měla být podle plánu zpátky. Nyní je kapitán vyšetřován kvůli možnému spáchání trestných činů způsobení ztroskotání lodi a usmrcení z nedbalosti.

Jeho manželka Anna Božková byla padesátiletá Ruska, která měla povolení k pobytu v Itálii. Dalšími oběťmi byli 53letá Tiziana Barnobiová a 62letý Claudio Alonzi – oba příslušníci italské tajné služby.

Z Itálie

Slavný Canal Grande v Benátkách v neděli radikálně změnil barvu, někdo do něj nalil neznámou, svítivě zelenou kapalinu.

Zemřel také 50letý Izraelec Simoni Erez. Jeho jméno bylo zveřejněno v italských médiích, přestože se izraelská média informování o něm zdržovala.

Izraelec byl podle agentury Reuters bývalým příslušníkem izraelské špionážní agentury Mosad. To potvrdil i úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

„Mosad ztratil drahého přítele, oddaného a profesionálního člena, který po desetiletí zasvětil svůj život bezpečnosti státu Izrael. Vzhledem k jeho službě v agentuře není možné upřesnit jeho totožnost,“ uvedl úřad v prohlášení.

Za oficiální příčinu všech úmrtí úřady označily utonutí, ačkoli italské zpravodajské agentury uvádějí, že nebyla provedena pitva.

Mizející přeživší

Ostatním, kteří byli na palubě lodi, se podařilo doplavat ke břehu nebo je z vody vytáhla jiná plavidla, která byla vyslána na pomoc nebo se náhodou nacházela v oblasti.

Záhada má ale ještě jeden aspekt: podle italských médií se zdá, že ti, kdo neštěstí přežili, ihned spěchali pryč. Italský tisk uvádí, že přeživší si rychle posbírali své věci z hotelových pokojů a z nemocnice, kde byli ošetřeni, a odešli. O tom, komu se dostalo lékařského ošetření, podle BBC neexistují žádné dokumenty.

Izraelci opustili svá pronajatá auta a hned v pondělí se vrátili domů izraelským letadlem, které je vyzvedlo v Miláně.

Jejich totožnost nebyla zveřejněna, ale státní zástupce Nocerino řekl BBC, že zveřejnit pouze jména obětí, nikoliv přeživších je normální postup.

Prokuratura prošetří stav lodě

„Plavidlo, které se incidentu účastnilo, zatím nebylo vytaženo na břeh. To znamená, že vyšetřování nemůže řádně začít,“ řekl Nocerino BBC. „V tuto chvíli je (loď) zaklíněná na dně jezera a může trvat dva nebo tři dny, než ji vytáhneme.“ Nocerino dodal, že loď měla kapacitu pouze pro 15 cestujících, ale na palubě jich bylo o osm více.

Přeplněnost prý kapitánovi za nepříznivých povětrnostních podmínek ztěžovala manévrování s lodí.

Úřady nyní vyšetřují, proč bylo na palubě více lidí, než je povoleno, a zda vůbec měla loď vzhledem ke špatnému počasí na jezero vyplout. Nocerino uvedl, že v rámci vyšetřování se bude zkoumat, zda kapitán dodržoval bezpečnostních opatření a zda bylo plavidlo udržováno, certifikováno a pojištěno.

Vzhledem k tomu, že mnoho věcí zůstává nejasných, je pravděpodobné, že spekulace budou pokračovat.

Při vyšetřování pomáhá italská vojenská policie Carabinieri. Ta BBC sdělila, že bude zkoumat loď a povětrnostní podmínky – ale ne to, co lidé na palubě dělali.

Reklama

Související témata:
Mosad
Lago Maggiore

Doporučované