Hlavní obsah

Tak se daří vlkům v Evropě: Mapy ukazují, jak velké populace kde žijí

Foto: scigelova, Shutterstock.com

Snímek vlka šedého byl pořízen ve Finsku.

Reklama

Vlk v Evropě už není přítomný jen v pohádkách, pověstech, nebo uzavřených chovech. Tyto v minulosti téměř vyhubené šelmy dnes díky přísné ochraně běhají po lesích většiny evropských zemí.

Článek

V Evropě žije podle nejnovějších odhadů asi 22 tisíc vlků. Výrazněji jich začalo přibývat v posledních dekádách, přičemž narůst populací zrychluje a vůbec největší příbytky vědci pozorují v posledních deseti až dvaceti letech.

Proč chce Evropská komise snížit stupeň ochrany vlka?

Ještě v polovině 20. století byli vlci v Evropě raritou, díky ochraně se ale jejich populace zotavily a teď jich na kontinentě žije zhruba 22 tisíc kusů. Podle Evropské komise je to už moc na to, aby byli nadále přísně chránění.

Kolik vlků kde žije, můžete zjistit v přiložené mapě Evropy s přehledem počtu kusů pro každý stát.

Jedná se o přibližné počty. Přesnost snižuje lišící se úroveň monitoringu napříč státy, přeshraniční pohyb vlků a například i to, že některé země nepočítají vlky kus od kusu, ale na smečky; přesný počet neuvádí.

Data většinou pochází z let 2021 nebo 2022. Přesto jde o nejaktuálnější přehled, který se dá sehnat. Vychází z něj i nejnovější dokument Evropské komise, který kvůli nárůstu populace vlků a škod navrhuje snížení stupně jejich ochrany (podrobně jsme o tom psali zde).

O tom, kolik vlků se kde vyskytuje, nebyl v minulosti tak dobrý přehled. Nicméně podle vědců se ještě v roce 1800 vlci vyskytovali téměř po celé Evropě.

Následující mapa ukazuje, jak byli posléze odloveni. I to, jak se po zavedení důkladné ochrany začali vlci znovu šířit po kontinentě.

Foto: Large Carnivore Initiative for Europe, Seznam Zprávy

Srovnání výskytu vlků v Evropě napříč historií. Na východ a severovýchod od západní části Ukrajiny jsou velké oblasti s výskytem vlků, kvůli nedostupnosti dat ale nebyly do této mapy zahrnuty.

Následující mapy poskytují vhled do časů největšího rozmnožení vlka, tedy do období po roce 2000. 

Při jejich sledování mějte na paměti, že ve druhé a třetí mapě nejsou vybarveny oblasti v Bělorusku, Rusku a na Ukrajině. Je to proto, že k nim nejsou dostupná data, nikoli že by odtamtud vlci zmizeli.

Fakt, že vlků přibývá i v těch úplně posledních letech, dokládá následující číselná statistika vycházející z posledních dostupných sčítání v letech 2022 a 2016.

Reklama

Doporučované