Hlavní obsah

Taktika Le Penové? Místo voleb referendum o Macronovi

Foto: Profimedia.cz

Prezident Emmanuel Macron při návštěvě města Denain v severofrancouzském regionu Hauts-de-France.

Reklama

Oba finalisté francouzských prezidentských voleb nechtějí ponechat nic náhodě. Chystají velké mítinky a příští týden i účast v televizní debatě. V té při minulých volbách Le Penová pohořela.

Článek

Emmanuel Macron je prezidentem jen pro bohaté, hlasujte proti němu.

Tak se dá ve zkratce popsat taktika, s níž chce šéfka krajně pravicového Národního sdružení Marine Le Penová porazit svého soupeře. Hodlá proměnit druhé kolo voleb v referendum o prezidentovi.

Sázet bude nejspíš i na odpor vůči Macronem navrhované penzijní reformě (ta by měla prodloužit věk odchodu do penze na 65 let) a napadat bilanci Macronova vládnutí zejména s důrazem na krizi okolo hnutí žlutých vest.

Vzhledem k tomu, že klesající kupní síla je nyní hlavní starostí většiny Francouzů, odsunula Le Penová jinak oblíbené téma migrační politiky na druhou kolej.

Stávající prezident bude podle informací listu Journal du Dimanche zdůrazňovat příslušnost Le Penové k extrémní pravici a útočit na její ekonomický program, který ekonomové vesměs považují za nerealizovatelný.

Na přetřes by opět měly přijít vztahy Le Penové a její strany k Rusku a konkrétně Vladimiru Putinovi (detailně v přiloženém textu).

Do Marseille za voliči Mélenchona

„Nevím, kolik Francouzů skutečně zná program Marine Le Penové, který je extrémně pravicový. Začala být vnímána jako standardní alternativa, to ale pro mě opravdu není,“ řekla Seznam Zprávám politoložka Eliška Tomalová z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, jež se Francií dlouhodobě zabývá. Poukazuje přitom na referendum o migraci, jež má Národní shromáždění v programu, i sociální služby poskytované na základě národnosti.

Týmy obou kandidátů už oznámily data i místa připravovaných mítinků. Následujících 14 dní nepřinese oproti poněkud ospalé volební kampani velké změny ani mezi oběma koly nečeká Francouze žádný maraton velkých akcí. Le Penová vystoupí jen 14. dubna v Avignonu na jihu země a 21. v Arrasu, který leží naopak na severu. Macron se o víkendu chystá na velký mítink pod otevřeným nebem v metropoli francouzského jihu Marseille.

Místo si Macron nezvolil náhodně – právě v Marseille má spolu s předměstími Paříže největší voličskou základnu Jean-Luc Mélenchon, třetí v pořadí prvního kola. Šéfovi krajně levicového hnutí Nepoddajná Francie odevzdalo v Marseille hlasy 31 procent voličů, druhého Macrona předstihl o více než devět procentních bodů.

Neúspěšní kandidáti prosí o peníze

  • Europoslanec Yannick Jadot (kandidát za Zelené) a šéfka regionu Ile-de-France Valérie Pécresseová (za Republikány) požádali své stoupence o finanční podporu. Ani jeden z nich totiž v prvním kole voleb nedosáhl na hranici pěti procent, nad níž hradí náklady na kampaň stát.
  • Vůbec nejhorší výsledek Republikánů v historii v podání Pécresseové skončil dluhem ve výši sedmi milionů eur. 5 milionů si osobně vypůjčila Pécresseová.

Už v pondělí pak Macron navštívil region Hauts-de-France, následuje návštěva Štrasburku. Kromě toho má prezident dát v hlavním vysílacím čase rozhovor dvěma televizím.

„Čekala jsem už před prvním kolem, že Macron trochu více v kampani přitlačí. Teď bude objíždět Francii, aby se snažil získat podporu,“ říká politoložka Tomalová s tím, že rozhodující bude, zda se prezidentovi podaří oslovit právě voliče Jeana-Luca Mélenchona.

Z Macronovy strany se směrem k nich dají bezpochyby čekat ústupky a snaha více akcentovat levicová témata.

Le Penové ani jeden hlas, žádá třetí muž voleb

Mélenchonovi stoupenci jsou sice na Macrona vesměs alergičtí, zároveň jde ale o voličské skupiny – mladí lidé, studenti, přistěhovalci – které mají velký problém s xenofobií Le Penové. A sám Mélenchon jim sice stávajícího prezidenta přímo volit nedoporučil, dvakrát ale zopakoval, že Le Penové nesmí jít ani jeden hlas.

Jak bude hlasovat on sám, či spíše zdali vůbec přijde k volební urně ve druhém kole, neprozradil.

Hlavním televizním tahákem bude nicméně až debata obou kandidátů 20. dubna večer. Dva dny před ní má Le Penová rezervované na přípravu – v roce 2017 při debatě vyhořela, letos chce dopadnout lépe.

„Bude to jeden z klíčových momentů. Minule se debata Macronovi podařila víc než jeho soupeřce. Le Penová působila zmateně, u některých témat se ukázalo, že je nezná. Kdyby se z tohoto selhání nepoučila, byla by velmi hloupá,“ podotýká Eliška Tomalová.

Šéfka evropských studií přitom dodává, že politické rozdělení Francie není na geografickém základě, protože Le Penová posílila oproti roku 2017 takřka všude. Macron ale na druhou stranu dokázal zabodovat i v některých okrscích na severu, kde se to příliš nečekalo, nebo na východě v Alsasku.

Reklama

Doporučované