Hlavní obsah

Tenisová WTA ruší turnaje v Číně. Žádné se ani konat neměly, tvrdí Peking

Foto: Profimedia.cz

Čínská teniska Pcheng Šuaj.

Reklama

aktualizováno •

Ženská tenisová asociace (WTA) oznámila, že zruší všechny turnaje v Číně kvůli aféře kolem tenistky Pcheng Šuaj. Peking v reakci uvedl, že není pro politizaci sportu. Turnaje by kvůli pandemii stejně neproběhly, píší čínská média.

Článek

WTA ruší veškeré události na území Číny, informuje o tom Deutsche Welle. Tenisová asociace tak reaguje na dění kolem čínské tenistky Pcheng Šuaj, která si veřejně stěžovala na sexuální obtěžování bývalým vysoce postaveným politikem komunistické strany.

„Nevím, jak bych mohl chtít po našich sportovcích, aby nastoupili v Číně, když Pcheng Šuaj není dovoleno svobodně komunikovat a očividně byla donucena, aby stáhla své obvinění ze sexuálního obtěžování,“ řekl k tomu předseda WTA Steve Simon.

Pcheng Šuaj si na sexuální útok čínského politika stěžovala na sociální síti na začátku listopadu. Její příspěvek na sociální síti Webio byl krátce poté smazán smazán a po tenistce se následně slehla zem. O její bezpečí vyslovila obavy celá řada sportovkyň a sportovců včetně i samotné WTA. Ta také dopředu varovala, že zruší veškeré turnaje v Číně, pokud nebudou obvinění Pcheng řádně vyšetřena.

Čínská státní média později zveřejnila email adresovaný Simonovi, ve kterém tenistka údajně píše, že není v nebezpečí a bere zpět své obvinění. Simon na to reagoval prohlášením, že dopis ho neuklidnil, ale spíš prohloubil jeho obavy, protože očividně nebyl napsán ze svobodné vůle sportovkyně.

Kromě toho Čína zveřejnila i několik videí, kde tenistka například podepisuje míčky pro děti nebo večeří v restauraci. To podle WTA ale nebyl dostatečný důkaz, že je tenistka v pořádku. „Je sice pozitivní, že ji vidíme, ale stále není jasné, zda je svobodná a schopná se rozhodovat a jednat sama, bez nátlaku a vnějších zásahů. Toto video samo o sobě nestačí,“ uvedl k tomu tehdy Simon.

Čínská vláda na oznámení WTA zareagovala jen krátce. Ve čtvrtek Peking uvedl, že by se politika měla držet stranou sportu. „Svůj názor jsme již vyjádřili. Vždy jsme byli proti chování, které politizovalo sport,“ řekl Wang Wen-pin, mluvčí ministerstva zahraničních věcí.

Turnajů naplánovaných na příští rok bylo podle agentury téměř tucet, včetně finále. Šéfredaktor čínského státního média Global Times však uvedl, že by se v Číně tak či tak žádný turnaj nekonal. „Faktem je, že vzhledem k pandemii covidu-19 se žádné mezinárodní sportovní události na území Číny nekonaly loni ani letos, turnaje WTA byly zrušeny. Jedinou plánovanou sportovní událostí jsou Zimní olympijské hry v Pekingu. I kdyby WTA turnaje nezrušilo, je velmi pravděpodobné, že by se vzhledem k epidemické situaci nekonaly,“ stojí v prohlášení Global Times.

Ve své tenisové kariéře získala Pcheng dvě grandslamové trofeje ve čtyřhře žen, první ve Wimbledonu v roce 2013 a druhou na turnaji Roland Garros v roce 2014, obě po boku Tchajwanky Sie Šu-wej. Tři turnaje vyhrála také s Češkou Andreou Hlaváčkovou.

Reklama

Související témata:

Doporučované