Hlavní obsah

„Nejsme hrozbou pro ženský sport,“ tvrdí transgender plavkyně

Foto: Profimedia.cz

Americká plavkyně Lia Thomasová.

Reklama

Hvězda ženského univerzitního plavání Liz Thomasová hájí svou účast v ženské kategorii plavání. Podle ní trangender sportovci nemění pohlaví kvůli sportu, ale vlastnímu štěstí.

Článek

„Transgender sportovkyně nejsou hrozbou pro ženský sport,“ řekla v rozhovoru pro americkou televizi ABC plavkyně Lia Thomasová. Do médií se tak vycházející hvězda vyjádřila poprvé od již několik měsíců probíhající diskuze ohledně účasti transgender sportovkyň v tomto sportu. Thomasová aktuálně na univerzitní úrovni plave nejrychleji v celých Spojených státech.

„Translidé neprochází změnou kvůli sportu. Podstupujeme změnu abychom byli šťastní a autentičtí vůči sobě,“ uvedla plavkyně v rozhovoru.

Lia Thomasová plavala na univerzitní úrovni NCAA tři roky mezi muži. Naposledy ještě v roce 2019. Pak ale absolvovala rok léčby na snížení hladiny testosteronu, aby mohla závodit mezi ženami.

Poté, co se tak stalo, jsou její časy sice horší, než když byla mužem, stále však o hodně lepší než časy nejrychlejších žen na univerzitní úrovni. Například rychlejší i než vítězné časy na loňském mistrovství NCAA.

Některé plavkyně proto s její účastí v ženském plavání nesouhlasí. Případ Thomasové navíc vzbudil celospolečenskou debatu, jak v těchto případech postupovat. Plavkyně nicméně podle NCAA žádná pravidla neporušuje.

„To je to, co mě dlouho odrazovalo od změny. To, že jsem si nebyla jistá, jestli budu moci dále plavat a dělat sport, který miluji,“ uvedla dále v rozhovoru. „Věděla jsem, že proti mně budou výhrady, abych soutěžila mezi ženami. Byla jsem na to připravená…Ale nepotřebuji ničí povolení k tomu, abych byla sama sebou a dělala sport, co miluju,“ dodala pro ABC.

Do budoucna má čerstvá absolventka Pensylvánské univerzity v plánu studovat práva a mít možnost zabojovat o možné místo v americkém olympijském týmu pro následující hry v roce 2024, uvádí The Huffington Post.

Reklama

Související témata:

Doporučované