Hlavní obsah

Tři Rusové už nebudou čelit evropským sankcím. Kritik války ano

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ruský mediální magnát Grigorij Berezkin na snímku z roku 2021.

Reklama

Evropská unie neobnoví sankce proti třem ruským podnikatelům, kteří se dostali na seznam sankcionovaných osob kvůli ruské agresi na Ukrajině. Platnost současných opatření by měla vypršet už tento týden.

Článek

Ruský oligarcha Grigorij Berezkin, miliardář Farkhad Achmedov a bývalý šéf ruské společnosti Ozon, která se zabývá elektronickým obchodem, Alexandr Šulgin. To jsou tři jména, která podle zdrojů agentury Reuters už nadále nebudou figurovat na sankčních seznamech Evropské unie.

K uvalení sankcí, které se obnovují každých šest měsíců, potřebuje EU jednomyslný souhlas všech 27 členských států. Platnost dalšího balíčku vyprší už 15. září. Podle jednoho ze zdroje, který se na půdě Evropské unie zabývá právě sankcemi, existuje obava, že začlenění těchto osob do seznamu je vyargumentováno příliš slabě. Údajně si tak EU není jistá, zda by v případě napadení u soudu obstálo.

Západní vlády začaly uvalovat na Moskvu rozsáhlé hospodářské sankce, včetně zákazu dovozu ruské ropy, v únoru loňského roku za její invazi na Ukrajinu. Doprovodné individuální sankce zahrnují zákaz cestování a zmrazení majetku. Týkají se přibližně 1800 osob a subjektů, které jsou považovány za odpovědné za válku nebo z ní mají prospěch.

Vyřazení ze seznamu ještě vyžadují formální podpis a před přijetím se mohou ještě změnit. Žádné oficiální stanovisko ze strany Evropské unie zatím nezaznělo.

Kdo jsou lidé ze seznamu

Rodák z Ázerbájdžánu Farkhad Achmedov, který v současné době žije v Baku, získal velkou část svého jmění prodejem svého podílu v ruském producentovi plynu Nortgas v listopadu 2012 za 1,4 miliardy dolarů. Podle serveru Bloomberg sice z Putinovy vlády profitoval, sám mu však nebyl nijak blízko.

Alexander Šulgin je podnikatel a bývalý majitel ruské platformy pro elektronické obchodování Ozon Group. Z funkce generálního ředitele a z představenstva odstoupil 11. dubna 2022 v důsledku uvalení sankcí ze strany Evropské unie a Austrálie.

V Rusku narozený Grigorij Berezkin je předsedou skupiny ESN, která drží podíly v energetických a mediálních podnicích. S ní skoupil i řadu plátků kritických vůči prezidentovi Vladimiru Putinovi. Pak už o nezávislé tvorbě nemohlo být řeči.

Ruská investigativní novinářka a protikorupční aktivistka, která působí jako předsedkyně správní rady Nadačního fondu proti korupci Maria Pevčiková tento krok Evropské unie silně odsoudila.

Na sociální síti X, dříve známé jako Twitter, uvedla, že „zatímco EU zakazuje ruským občanům vstup do EU s jakýmikoli osobními věcmi, ruší sankce vůči třem ruským oligarchům. Včetně Putinova mediálního magnáta Grigorije Berezkina.“ Podle ní je Berezkin zodpovědný za rozpad nezávislé novinařiny v Rusku.

Podle zdrojů zmizí ze seznamů, které vznikly už v roce 2014, kdy Rusko neoprávněně zabralo Krym, také ruský vojenský velitel Georgij Šuvajev. Ten loni zemřel.

Překvapivě na sankčních seznamech zůstane miliardář Arkadij Volož, spoluzakladatel společnosti Yandex NV. Ten minulý měsíc veřejně odsoudil ruskou válku na Ukrajině, připomíná Bloomberg.

„Ruská invaze na Ukrajinu je barbarská a já jsem kategoricky proti ní,“ uvedl Volož začátkem srpna v prohlášení a dodal, že dosud mlčel, když se snažil pomoci ruským inženýrům společnosti Yandex opustit zemi.

Putin v úterý označil protiválečné postoje některých podnikatelů, jako je Volož, za pouhý pokus o ochranu vlastního majetku v zahraničí. Putin označil Volože za „nadaného“ podnikatele a popřál mu hodně zdraví.

Reklama

Doporučované