Hlavní obsah

Trump schoval tajné dokumenty i v koupelně, píše se v obvinění

Foto: Evan El-Amin, Shutterstock.com

Bývalý americký prezident Donald Trump.

Reklama

Floridský soud v pátek zveřejnil padesátistránkový dokument s obviněním velké poroty vůči Donaldu Trumpovi.

Článek

Americká prokuratura viní bývalého prezidenta Donalda Trumpa ze zločinu ve 37 bodech. Vyplývá to z dokumentu velké poroty, který v pátek zveřejnil floridský soud. Je to poprvé, co bývalý prezident čelí federálnímu obvinění.

Dokument uvádí i podrobnosti, kde Trump údajně uchovával utajované informace a korespondenci ve svém nejbližším okolí, což podle žalobců dokazuje, že se snažil utajit dokumenty hledané v rámci federálního vyšetřování.

Trump obvinění označil za „největší hon na čarodějnice všech dob“. Ve svém příspěvku na sociální síti Social Truth oznámil, kdo ho bude obhajovat, a uvedl, že jim děkuje za boj „proti tak nečestné, zkorumpované, zlé a nemocné skupině lidí, jaká tu ještě nebyla“.

Jakékoliv obvinění popřel a svoje vyjádřeni zakončil otázkou, kdy bude současný prezident Joe Biden „obviněný za své četné zločiny proti našemu národu“.

Biden ani Bílý dům se zatím ke kauze nijak nevyjádřili.

Tajné dokumenty na pódiu

Trump, v některých bodech společně se svým osobním asistentem Waltem Nautou, je obviněn mimo jiné ze spiknutí s cílem maření spravedlnosti a držení utajovaných informací, z nichž některé se týkaly vojenských operací a vojenských kapacit jiných států. Některé z těchto informací, konkrétně mapu vojenské operace, Trump podle prokuratury vědomě sdílel s neoprávněnou osobou.

„V červenci 2021, když už nebyl prezidentem, poskytl Trump rozhovor ve své kanceláři v golfovém klubu The Bedminster Club,“ stojí v obvinění. Trump se tehdy setkal se dvěma lidmi, s nimiž jednal o psaní knihy. Z přepisu nahrávky jednání je patrné, že Trump dotyčným, kteří nedisponovali bezpečnostními prověrkami, ukazuje dokument, který nazývá „přísně tajným“ a „plánem útoku“.

„Jako prezident jsem to mohl odtajnit… Teď už nemůžu, ale pořád je to tajné,“ řekl Trump podle přepisu zvukového záznamu.

Podle prokuratury Trump tyto tajné dokumenty schovával na různých místech svého sídla Mar-a-Lago. Některé se měly nacházet „v tanečním sále, v koupelně, v kancelářských prostorách a v jeho ložnici“.

V jeho sídle přitom pracovalo přes 150 zaměstnanců, kteří se takto k dokumentům mohli dostat. K těm se ale mohli dostat i hosté a členové Trumpova klubu. Pro CNN jeden ze členů klub řekl, že „jakmile se ocitnete na pozemku, můžete jít opravdu kamkoli.“ Tento člen také uvedl, že taneční sál - jedna z místností, kde byly podle obvinění uloženy některé ze krabice s dokumenty - je snadno přístupný každému hostu.

Některé dokumenty měly navíc být skladovány tak ledabyle, že je údajně Nautou našel v prosinci roku 2021 rozsypané na zemi skladu Trumpova sídla. Dokumenty obsahovaly zpravodajské informace, které bylo možné zveřejnit pouze pro země „Five Eyes“ - alianci pro sdílení zpravodajských informací mezi Spojenými státy, Velkou Británií, Kanadou, Austrálií a Novým Zélandem, uvádí se v obvinění, vysvětluje CNN.

Mezi dokumenty byly například i tajné informace o jaderném programu USA. V obvinění se uvádí, že Trump uchovával „informace týkající se obranných a zbrojních kapacit Spojených států i cizích zemí, jaderných programů Spojených států, potenciální zranitelnosti Spojených států a jejich spojenců vůči vojenskému útoku a plány možné odvety v reakci na zahraniční útok“.

„Od ledna do 15. března 2021 byly některé Trumpovy krabice uloženy v Bílém a Zlatém tanečním sále klubu Mar-a-Lago, v němž se konaly akce a setkání. Po určitou dobu byly naskládány na pódiu tanečního sálu,“ uvádí se v dokumentu, který obsahuje i fotografie krabic na pódiu. Trump takto skladoval celkem 75 dokumentů. Z nich 11 bylo označeno jako „přísně tajné“, 36 jako „tajné“ a 28 jako „důvěrné“, uvádí se v obvinění.

Aby znemožnil vyšetřování svého nakládání s tajnými dokumenty, měl podle obvinění bývalý prezident podniknout hned několik kroků. Údajně měl říct svému právníkovi, aby sdělil ministerstvu spravedlnosti, že dokumenty požadované v soudním předvolání nemá. Údajně mu měl dokonce navrhnout , aby „skryl nebo zničil dokumenty“ požadované předvoláním.

Reklama

Související témata:

Doporučované