Hlavní obsah

Trump po rozhodnutí soudu vyzval Alabamu k ochraně asistované reprodukce

Foto: TsvirPixel, Shutterstock.com

Donald Trump letos opět kandiduje na prezidenta. Ilustrační fotografie.

Reklama

Americký exprezident Donald Trump podporuje dostupnost asistované reprodukce. Řekl to v reakci na rozhodnutí alabamského soudu, který se usnesl, že se na zmrazená embrya vztahuje zákon o usmrcení nezletilého.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý americký prezident Donald Trump uvedl, že podporuje dostupnost asistované reprodukce, jejíž součástí je takzvaná kryokonzervace, tedy zmrazení vajíček, spermií či embryí pro pozdější použití. Připojil se tak k rostoucímu počtu známých členů Republikánské strany, kteří se snaží distancovat od verdiktu alabamského nejvyššího soudu obsazeného republikány. Informoval o tom server BBC News.

Soud rozhodl, že se na zmrazená embrya vztahuje zákon o usmrcení nezletilého. Nejméně tři kliniky v důsledku tohoto rozsudku pozastavily poskytování in vitro fertilizace (IVF), tedy mimotělního oplodnění vajíčka. Rozhodnutí alabamského soudu to nicméně nezakazuje ani neomezuje.

Trump vyzval Alabamu, aby našla okamžité řešení: „Chceme matkám a otcům usnadnit, nikoliv ztížit pořizování dětí! To zahrnuje podporu dostupnosti léčby neplodnosti, jako je IVF, v každém státě USA,“ napsal exprezident na své sociální síti Truth Social.

Trumpovy komentáře podle BBC signalizovaly jeho nesouhlas s rozhodnutím, které by mu podle některých republikánů mohlo uškodit ve volbách, protože by ztížilo plány získat při soupeření o prezidentské křeslo hlasy žen z předměstí a také nerozhodnutých voličů.

Americký prezident Joe Biden připomněl, že rozhodnutí v Alabamě bylo možné pouze díky verdiktu Nejvyššího soudu USA z roku 2022, který zrušil federální právo na potrat do zhruba 22. týdne těhotenství. Trump během svého prvního mandátu v letech 2017 až 2021 jmenoval tři členy Nejvyššího soudu, kteří pomohli zrušit právo na potrat. V nejméně 16 státech od té doby začaly platit absolutní zákazy interrupcí či restrikce umožňující umělé ukončení těhotenství jen do šestého týdne.

Reklama

Doporučované