Hlavní obsah

Zmrazená embrya jsou děti, rozhodl Nejvyšší soud v Alabamě

Foto: Corona Borealis Studio, Shutterstock.com

Podle soudu neexistuje žádná výjimka pro embrya, která se nacházejí mimo dělohu. Ilustrační snímek.

Reklama

Skupina pacientů žalovala alabamskou kliniku kvůli „protiprávnímu usmrcení nezletilých“. V roce 2020 tam totiž došlo k poškození zmrazených embryí. Tamní Nejvyšší soud se teď přiklonil na stranu stěžovatelů.

Článek

Nejvyšší soud amerického státu Alabama rozhodl s odkazem na tamní zákon o protiprávním úmrtí nezletilého, že zmrazená embrya jsou děti. Vztahují se na ně tak právní předpisy týkající se protiprávního úmrtí nezletilého. Informuje o tom server The Hill. Soud k tomu dodal, že se tato právní norma „vztahuje na všechny nenarozené děti bez ohledu na jejich umístění“.

Soud rozhodoval ve sporu zahájeném skupinou pacientů, kteří podstoupili umělé oplodnění (IVF). V prosinci roku 2020 jedna z pacientek vyjmula zmrazená embrya z kryogenního úložiště a upustila je na zem, čímž embrya zničila.

Žalobci následně podali dvě žaloby na reprodukční kliniku Center for Reproductive Medicine. Tvrdili, že zařízení porušilo alabamský zákon o protiprávním úmrtí nezletilého, který se vztahuje na nenarozené děti.

Žalobci také v dalším návrhu tvrdili, že ze strany kliniky došlo k nedbalosti, a požadovali náhradu škody – k té by ale mohlo dojít pouze v případě, že alabamské soudy nebo Nejvyšší soud Spojených států rozhodnou, že zmrazená embrya nejsou děti.

Soud prvního stupně vyhověl návrhu žalovaného na zamítnutí žalob a rozhodl, že zmrazené embryo nespadá pod „definici ‚osoby‘ nebo ‚dítěte’“. Soud také uvedl, že žalobci nemohou pokračovat ve svých požadavcích na náhradu škody za ztrátu lidského života a citovou újmu, přičemž se odvolal na dlouhodobě platné právní normy v Alabamě.

Potraty nejen v USA

Když americký Nejvyšší soud zrušil verdikt v kauze Roeová vs. Wade, Seznam Zprávy se zaměřily nejen na tehdejší reakce jednotlivých států, ale i na to, jak se k interrupcím přistupuje ve světě:

Nejvyšší soud v Alabamě ale konstatoval, že státní právo neurčuje, v jakém stavu má být nenarozené dítě. „Příslušný text zákona je jasný: zákon o protiprávním úmrtí nezletilého se ve své podstatě vztahuje na všechny nenarozené děti bez omezení,“ uvedl soud ve svém rozhodnutí.

Žalovaní podle soudu tvrdili, že existují výjimky ze zákona, které se vztahují na podobné případy. Soud ale konstatoval, že výjimka, která by se vztahovala na nenarozené děti, jež se v době usmrcení fyzicky nenacházejí „in utero“ – tedy uvnitř dělohy – „neexistuje“. Podle obžalovaných bude mít verdikt řadu důsledků, včetně podstatného zdražení IVF a náročnějšího uchovávání embryí.

Reklama

Doporučované