Hlavní obsah

Skandál, reaguje Trump. Podle poroty sexuálně obtěžoval novinářku

Foto: Profimedia.cz

Jean Carrollová na cestě k soudu.

Reklama

Donald Trump měl sexuálně obtěžovat novinářku Jean Carrollovou v 90. letech v New Yorku. Porota přiznala novinářce, která bývalého prezidenta USA žalovala, odškodné ve výši pěti milionů dolarů. Trump verdikt označil za „skandál“.

Článek

Americký exprezident Donald Trump se podle soudní poroty dopustil sexuálního zneužití. V občanskoprávním sporu ho žalovala bývalá novinářka Jean Carrollová, která ho vinila ze znásilnění a také z pomluvy. Devítičlenná porota v úterý žalující straně podle agentury Reuters přiznala odškodné pět milionů dolarů (106 milionů Kč).

K incidentu mělo dojít během 90. let v obchodním domě Bergdorf Goodman na Páté avenue v New Yorku, když Trumpovo „hravé škádlení“ nabralo „temný směr“. V žalobě se uvádí, že ji Trump „chytil, přitlačil ke zdi šatny, přitiskl ji ramenem k sobě a znásilnil“.

Porota složená ze šesti mužů a tří žen se radila téměř tři hodiny. Nakonec Trumpa uznala vinným ze sexuálního obtěžování. Jelikož proces probíhal u občanskoprávního, nikoli trestního soudu, Trump nebude registrován coby sexuální delikvent, upozorňuje stanice BBC.

Je to vůbec poprvé, co se obviněními ze sexuálního obtěžování či násilí, která proti Trumpovi kromě Carrollové vzneslo více než dvacet žen, zabýval soud, připomíná agentura ČTK.

Žaloba kromě obvinění ze znásilnění a fyzického napadení obsahovala i tvrzení o pomluvě. Trump totiž Carrollovou veřejně obvinil z podvodu. Loni na podzim v pořadu Truth Social prohlásil, že její tvrzení je „podvod a lež“ a „naprostý podfuk“. Dodal, že Carrollová není jeho typ a celý příběh si vymyslela, aby nastartovala prodej své knihy.

Jak se daří Trumpovi v boji o americké prezidentské křeslo?

Po loňských volbách se Ron DeSantis zdál jako soupeř, který by mohl v boji o Bílý dům vyzvat Donalda Trumpa na vyrovnaný souboj. Podpora mu však od té doby klesá a jeho vlastní spojenci se staví za obviněného exprezidenta.

Úsměv i „totální ostuda“

Podle CNN se Carrollová, která je bývalou sloupkařkou magazínu Elle, při vynesení rozsudku usmívala. Soudní síň opustila, aniž by promluvila s novináři. Později ovšem vydala písemné prohlášení.

„Podala jsem žalobu na Donalda Trumpa, abych očistila své jméno a získala zpět svůj život,“ uvedla v něm Carrollová. „Dnes svět konečně zná pravdu. Toto vítězství není jen pro mě, ale pro každou ženu, která trpěla, protože jí nikdo nevěřil,“ dodala.

Roberta Kaplanová, která novinářku zastupovala, označila soudní rozsudek za „vítězství nejen pro Jean Carrollovou, ale i pro demokracii jako takovou a pro všechny, kdo přežili (sexuální obtěžování, znásilnění, pozn. red.) na celém světě.“ „Nikdo není nad zákonem, ani bývalý prezident Spojených států,“ dodala.

Trump už předem všechna obvinění popřel a dvoutýdenního soudního procesu se neúčastnil. Verdikt označil za „totální ostudu“. Na své sociální síti Truth uvedl, že nemá tušení, kdo Carrollová je.

„Absolutně nevím, kdo ta žena je. Tenhle verdikt je skandál – pokračování největšího honu na čarodějnice všech dob,“ napsal po vynesení rozsudku. Jeho tým uvedl, že se exprezident proti verdiktu odvolá.

Podle amerických médií by mohlo být soudní rozhodnutí velkou komplikací pro Trumpovy snahy ucházet se o republikánskou nominaci do příštích prezidentských voleb. Shodují se na tom, že verdikt poškodí jeho pověst, příjemné pro něj nebude ani vyplacení vysokého finančního obnosu na odškodné.

Reklama

Doporučované