Hlavní obsah

Trumpova firma dostala pokutu 1,6 milionu dolarů za daňové podvody

Foto: Shirley Preston, Shutterstock.com

Donald Trump sám souzen nebyl, i když podle vyšetřovatelů věděl, co se dělo.

Reklama

Podle agentury AP je pokuta na jednu stranu maximální trest, který soud mohl udělit, na druhou stranu však jen „symbolická“ rána pro podnik s majetkem v hodnotě miliard dolarů.

Článek

Firmu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa - The Trump Organization - potrestal v pátek newyorský soud pokutou 1,6 milionu dolarů (36 milionů korun) za daňové podvody.

V případu šlo o porušení zákona ze strany manažerů společnosti. Trump sám souzen nebyl, i když podle vyšetřovatelů věděl, co se dělo.

Soud společnost šestasedmdesátiletého exprezidenta v prosinci shledal vinnou v 17 případech daňových trestných činů, včetně spiknutí a falšování obchodních záznamů. Pokuta byla jediným možným trestem, který soud mohl vyměřit.

I když její výše není z pohledu Trumpa podle AP až tak vysoká a nestačila by ani na koupi apartmánu v jeho newyorském věžáku Trump Tower, bude trest kazit pověst miliardáře jako chytrého a úspěšného podnikatele při jeho snaze podruhé dobýt Bílý dům. Že se o to v roce 2024 znovu pokusí, oznámil Trump v listopadu.

Hlavní postavou soudního případu byl bývalý finanční ředitel The Trump Organization Allen Weisselberg, který se výměnou za dohodu o pětiměsíčním trestu odnětí svobody přiznal, že manipuloval s firemním účetnictvím a v daňovém přiznání zatajil 1,7 milionu dolarů (38 milionů Kč), které obdržel formou firemních benefitů.

Další Trumpovy potíže

Americká Sněmovna reprezentantů zveřejnila daňová přiznání bývalého prezidenta Donalda Trumpa z období let 2015–2020. Náhled do podrobnějších čísel ukazuje, že měl zisky hlavně z dědictví.

Státním zástupcům se podařilo přesvědčit porotu o tom, že Weisselberg se trestné činnosti dopouštěl jménem firmy, která z ní měla prospěch.

Weisselberg, který stejně jako další vysoce postavení manažeři těžil z výhod, jakými byla luxusní auta nebo bezplatně poskytnuté byty, u soudu prohlásil, že nikdo z rodiny Donalda Trumpa o jeho nelegálních krocích nevěděl.

To zdůrazňoval i republikánský exprezident, který celý případ označil za hon na čarodějnice, za nímž stojí demokraté. Dnešním verdiktem však právní a soudní tahanice kolem Trumpa nekončí; bývalý prezident dál čelí podezření z nelegálního přechovávání tajných dokumentů, z manipulace s hodnotou majetku nebo z pomluvy.

Reklama

Související témata:

Doporučované