Hlavní obsah

Turecko zakázalo ruským letadlům přelet nad svým územím

Foto: muratart, Shutterstock.com

Istanbulský palác Topkapi při pohledu z okénka letadla. Snímek je ilustrační.

Reklama

Rusko se brání obvinění, že používá dvojí registraci letadel pro obcházení sankcí. Z porušování zákonů obviňuje „nepřátelské“ státy.

Článek

Od 1. listopadu Turecko uzavřelo svůj vzdušný prostor ruským letadlům s dvojí registrací. Technicky to znamená, že stroje, které mají ruské aerolinie pronajaté od leasingových společností, budou muset při svých letech území Turecka oblétat.

Ruský ministr dopravy bude chtít s tureckými leteckými úřady o zákazu letů těchto strojů jednat, uvedla ve zprávě agentura TASS.

Lety, které by normálně křižovaly turecké nebe, nyní naberou časové zpoždění. Podle zástupců ruské cestovní kanceláře Pegas Touristik se omezení bude týkat primárně letů z Ruska do Egypta, jenž je oblíbenou destinací ruských turistů.

„Let se prodlouží skoro o půl hodiny, ale na cenu to nebude mít žádný vliv,“ řekla pro agenturu TASS generální ředitelka kanceláře Anna Podgorná.

Dvojí registrace letadel ruských leteckých společností jsou jedním z mnoha důsledků války, kterou Kreml rozpoutal na konci letošního února na Ukrajině.

Mohlo by vás zajímat:

Kvůli sankcím docházejí ruským aerolinkám náhradní díly. Musejí kvůli tomu rozebírat stroje, které nutně nepotřebují, a jejich části montují do letounů, jež posílají do vzduchu.

Západní leasingové společnosti začaly už v průběhu března v reakci na uvalené sankce vypovídat smlouvy ruským dopravcům a žádaly vrácení letadel. Agentura ČTK v březnu napsala, že ruské letecké společnosti měly v pronájmu celkem 780 strojů, z toho 515 ze zahraničí.

Rusko se k vracení nemělo. Načež oznámily letecké úřady na Bermudách a v Irsku, kde byla registrována prakticky všechna dotčená letadla, že pozastavují platnost osvědčení o letové způsobilosti těchto strojů. Žádné letadlo přitom nemůže létat bez osvědčení letové způsobilosti vydaného úřadem pro civilní letectví v zemi, kde je registrováno.

Následoval krok Vladimira Putina: ruský prezident umožnil ruským firmám, aby si pronajaté stroje zaregistrovaly v Rusku.

„Situace je taková, že nepřátelské státy nás obviňují z dvojí registrace, kterou vytvořily, a vůbec si nevšimnou, že samy porušují principy Chicagské úmluvy o civilním letectví,“ reagovalo na tureckých krok ruské ministerstvo dopravy, citované agenturou TASS.

Analýza

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se během války Ruska proti Ukrajině prezentuje jako jediný schopný vyjednavač mezi oběma stranami. Jeho pozice je ale křehká a stavět se do role nezávislého je pro něj čím dál těžší.

Ukrajinská zpravodajská agentura Ukrainian News v této souvislosti dodává, že Turecko před týdnem zabránilo plavidlům ruské pacifické flotily v přístupu do Černého moře.

Stejně tak učinilo v březnu, kdy přes své území nepustilo čtveřici ruských bojových plavidel.

Na začátku ruské invaze se turecké úřady rozhodly zavřít pro ruské válečné lodě Bospor a Dardanely, jedinou vstupní bránu do Černého moře.

Reklama

Související témata:

Doporučované