Hlavní obsah

Zemřu bez krve na rukou, napsal ruský voják a zabil se

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Ruský odvedenec odmítl bojovat na Ukrajině. Jeho velitelé ho šikanovali tak dlouho, dokud nespáchal sebevraždu. „Rozhodl jsem se zemřít v rodné zemi, bez krve druhých na rukou,“ vzkázal v dopise, který našli spolu s jeho tělem.

Článek

Jednadvacetiletý Sergej Gridin sloužil na vojenské základně nedaleko Moskvy. Nedávno ovšem rozhodli, že jeho jednotku vyšlou do války na Ukrajině. Gridin se bojů účastnit odmítal a krátce na to spáchal sebevraždu.

Mladý voják se oběsil na opasku připevněném ke kovovému žebříku vodárenské věže, informovala ruská nezávislá média. Vedle jeho těla byl nalezen dopis na rozloučenou. Gridin v něm píše, že se „rozhodl zemřít tady, v rodné zemi, bez krve druhých na rukou“.

Dále v něm popisuje, jak ho velitelé kvůli tomu, že nechtěl narukovat do války, šikanovali, až ho nakonec dohnali k sebevraždě.

„Nechci a nebudu popisovat, jak mě ta zvířata týrala, ale nedokážu s tím žít,“ napsal Gridin. „Dohnali mě k sebevraždě. Nesnáším je!“ dodal a vyzval k tomu, aby bylo počínání jeho velitelů prošetřeno. Ruská armáda ani úřady se dosud k Gridinově sebevraždě nevyjádřily.

Gridinův dopis na rozloučenou našel jeden ze členů jeho jednotky a vyfotil ho. Jeho snímky se následně objevily na sociálních sítích. Předpokládá se, že vojenští velitelé dopis krátce na to zabavili, píše deník The Times.

Od září, kdy ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil v Rusku částečnou mobilizaci, spáchalo sebevraždu nejméně pět dalších odvedenců.

Pětadvacetiletý branec si minulý měsíc vzal život, když skočil z desátého patra domu, ve které bydlí jeho matka. Muž, který je v médiích známý pouze pod jménem Michajl L., bojoval na Ukrajině po tom, co ho v říjnu naverbovali. Podruhé se ale na frontu vrátit odmítl a rozhodl se raději pro sebevraždu. Jeho matka tvrdí, že trpěl záchvaty paniky.

Další podezřelé úmrtí

Zpráva o Gridinově sebevraždě přichází krátce po tom, co svět obletěly informace o tom, že po pádu z okna v Petrohradu zemřela šéfka finančního oddělení ruského Západního vojenského okruhu Marina Jankinová.

Osmapadesátiletá Jankinová měla krátce předtím než zemřela zavolat svému manželovi a říct mu, že se chystá skočit. Dopis na rozloučenou po sobě ovšem nezanechala a není tedy jisté, zda šlo o sebevraždu. Okolnosti jejího úmrtí se nyní vyšetřují.

Jankinová je poslední z řady vysoce postavených ruských představitelů a podnikatelů, kteří od začátku války zemřeli za nevyjasněných okolností. V úterý byl nalezen mrtev bývalý ruský policejní generál Vladimír Makarov, kterého ruský prezident koncem ledna odvolal. Podle ruské státní agentury TASS spáchal sebevraždu (psali jsme zde).

Reklama

Doporučované