Hlavní obsah

U italského ostrova Lampedusa ztroskotala loď. Zemřelo 41 lidí

Foto: Ververidis Vasilis, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

O 41 zemřelých informovala italská agentura ANSA s odkazem na čtyři migranty, kteří nehodu přežili. Itálii si letos jako cílovou destinaci volí vůbec nejvíc uprchlíků, kteří míří do Evropy přes Středomoří.

Článek

U italského ostrova Lampedusa ztroskotal člun s migranty. Zemřelo 41 lidí. Skupina čtyř lidí, kteří katastrofu přežili, podle BBC záchranářům řekla, že loď vyplula z tuniského Sfaxu a v Sicilském průlivu se potopila.

Čtyři přeživší, tři muži a žena, byli převezeni na ostrov Lampedusa ve středu. Podle ČTK řekli pobřežní stráži, že na palubě člunu bylo 45 běženců, včetně tří dětí. Všichni spadli do moře, když loď převrátila velká vlna. Pouze 15 z nich mělo podle přeživších záchrannou vestu, ale stejně se utopili.

Tuniské úřady uvedly, že přístavní město Sfax, vzdálené asi 130 kilometrů od italského ostrova, je oblíbenou bránou pro migranty hledající v Evropě bezpečí a lepší život.

Do Itálie letos míří vůbec nejvíc migrantů ze všech evropských středomořských zemí. V posledních dnech její hlídkové čluny a charitativní skupiny zachránily další zhruba dva tisíce lidí, kteří na Lampedusu dorazili.

Přes Středozemní moře pak do Itálie od začátku roku doplulo už skoro 91 tisíc běženců. ČTK podotkla, že za celý loňský rok se do země podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky dostalo přes 105 tisíc migrantů.

BBC připomněla, že ve snaze překonat vzdálenost mezi severní Afrikou a Evropou už letos přišlo o život víc než 1800 migrantů. Podle Dětského fondu OSN pak od ledna ve Středozemním moři zahynulo už 289 dětí, které na lodích s migranty mířily do Evropy.

Reklama

Doporučované