Hlavní obsah

Účastí ve volbách podporujete válku, varuje lotyšská ministryně tamní Rusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Lotyšská ministryně spravedlnosti Inese Líbinová-Egnereová

Reklama

Lotyšská ministryně spravedlnosti Inese Líbinová-Egnereová prohlásila, že ruští občané, kteří v Lotyšsku žijí a plánují hlasovat v nadcházejících prezidentských volbách v Rusku, „v podstatě podporují invazi Moskvy na Ukrajinu“.

Článek

Lotyšská ministryně spravedlnosti Inese Líbinová-Egnereová v rozhovoru s místní televizí TV3 uvedla, že ruské velvyslanectví v Lotyšsku je součástí Ruské federace, takže Riga nemůže zabránit tomu, aby se tam konaly ruské prezidentské volby. Připomněla rovněž, že Lotyšsko vypracovalo dopis odsuzující kroky Moskvy ohledně toho, že Rusko plánuje do hlasování v prezidentských volbách zahrnout i části okupované Ukrajiny.

„Nemůžeme zabránit ruským občanům ve vstupu na velvyslanectví a v hlasování v prezidentských volbách. To, co tam dělají a proč to dělají, je jejich vlastní záležitost ve vztahu se státem, jehož jsou občany,“ řekla v úterý ministryně spravedlnosti místní televizi TV3 a zdůraznila, že před velvyslanectvím bude zajištěn pořádek.

Zároveň však varovala, že lidé, kteří tam vstupují, mohou být vnímáni jako podporovatelé války a že jakýkoli čin vnímaný jako ospravedlnění konfliktu na Ukrajině by mohl podle lotyšských zákonů vést k trestnímu stíhání.

Ruské prezidentské volby se mají konat 15. až 17. března. Na ruském velvyslanectví v Rize mají podle The Moscow Times vzniknout dvě volební místnosti.

Lotyšsko, pobaltská země sdílející hranice s Ruskem, od začátku invaze důsledně vyjadřuje solidaritu s Ukrajinou. Země zavedla sankce proti Rusku a podpořila mezinárodní úsilí o omezení vojenských ambicí Moskvy. Líbinová-Egnereová je mezi členy lotyšské vlády, na které ruské ministerstvo vnitra vydalo zatykač kvůli obvinění z dohledu nad demontáží sovětských památníků, připomněl web The Moscow Times.

Reklama

Doporučované