Hlavní obsah

Údajně v kómatu. Živý Kadyrov se na videu vysmál fámě a opěvoval déšť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ramzan Kadyrov.

Reklama

Po několika měsících spekulací o zdravotním stavu hlavy Čečenska Ramzana Kadyrova se na jeho sociálních sítích objevila hned dvě videa, která mají dokazovat, že je živý a zdravý. Ve videu si pak sám dobírá spekulace o jeho stavu.

Článek

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov v neděli vydal hned dvě videa na svém telegramovém kanále. Na obou se usmívá a působí, že je i v dobré kondici. Snaží se tak zřejmě vyvrátit spekulace, které už několik měsíců kolují o jeho zdraví.

Podle nich měl být 46letý vůdce Čečenska, kterého skupiny na ochranu práv obviňují z vedení „totalitního režimu“, nemocný. Podle některých zdrojů dokonce v kómatu. To uvedla i ukrajinská rozvědka (psali jsme zde). To však zřejmě vyvrací nedělní videa.

Kadyrovci jako součást ruské armády

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov přistoupil na dohodu, kterou se jeho žoldnéřská skupina Achmat podřídí ruskému ministerstvu obrany. Konkurenční vagnerovci v čele s Jevgenijem Prigožinem se poddat odmítli.

Na prvním videu je vidět, jak se v pláštěnce prochází po blíže neurčeném místě. Usmívá se, ale jeho tvář vypadala značně opuchle. Na druhém videu byl slyšet, jak mluví čečensky a pak rusky radí, aby lidé „cvičili“.

„Vřele doporučuji všem, kteří nedokážou na internetu rozlišit pravdu od lží, aby se šli projít, nadýchat se čerstvého vzduchu a udělat si pořádek v myšlenkách,“ dobírá si spekulantů o jeho zdravotním stavu. „Déšť může být úžasně povzbuzující.“

Není zatím možné s jistotou určit, kdy byla videa pořízena.

Kadyrov je jedním z nejprominentnějších stoupenců ruské invaze na Ukrajinu a sám do boje vyslal několik svých praporů. Bývalý povstalecký vojevůdce pak sám o sobě mluví jako o „pěšákovi Vladimira Putina“.

V roce 2007 se stal čečenským prezidentem. Jeho vláda ve většinově muslimském Čečensku se vyznamenala zejména rozsáhlými popravami a mučením odpůrců režimu.

Kritik Kadyrova byl zavražděn

Tumso Abdurachmanov byl zavražděn na začátku prosince, zprávu teď potvrdila stanice RFE/RL. Švédské úřady ji zatím nekomentovaly. Blogera se už před dvěma lety ve Švédsku pokusila zavraždit dvojice z Čečenska.

Reklama

Doporučované