Hlavní obsah

„Udeřte je do obličeje,“ vzkázal Lukašenko běloruským sportovcům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Úřad běloruského prezidenta

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko.

Reklama

Alexandr Lukašenko vzkázal běloruským sportovcům, kteří se chystají na letní olympijské hry, aby své soupeře „udeřili do obličeje“.

Článek

Běloruský diktátor se ve středu během setkání s obyvateli ve městě Kascjukovičy vyjádřil směrem k běloruským sportovcům, kteří se zúčastní letošních letních olympijských her v Paříži. S informací přišla agentura TASS.

Na otázku, zdali by se běloruští sportovci měli zúčastnit olympijských her i přesto, že se nemohou zúčastnit slavnostního zahájení, Lukašenko odpověděl následují: „To je věc sportovců, samozřejmě, že bych chtěl mít hymnu, vlajku a tak dále.“

Reaguje tak na podmínku Mezinárodního olympijského výboru, který kvůli agresi na Ukrajině povolil účast běloruským závodníkům pouze pod neutrální vlajkou. Jako neutrální sportovci se ale nebudou moci zúčastnit slavnostního zahájení a v případě výhry nebude při předávání cen hrát běloruská státní hymna. Zakázané jsou rovněž jejich národní barvy a vlajky.

„Hněv ve sportu je důležitý,“ uvedl dále Lukašenko. „Pokud jste se již kvalifikovali a jedete tam v neutrálním stavu, udeřte je do obličeje, ukažte jim, že jste skutečný Bělorus,“ vzkázal sportovcům.

V závěru dodal, že pokud Bělorusové z olympijských her vyjdou jako vítězové, bude to pro běloruské politiky dobrý nástroj. „Pak je také můžeme politicky udeřit do tváře,“ řekl.

Zdali byly jeho komentáře myšleny v rámci sportovní soutěživosti, nebo byly doslovné, neuvedl, informuje server Politico.

Letní olympijské hry se konají v Paříži od 26. července do 11. srpna. Nesmí se jich zúčastnit sportovci, kteří mají smlouvu s armádou Běloruska a Ruska nebo aktivně podporují invazi na Ukrajinu. Komise odhaduje, že na letošní letní olympijské hry se kvalifikuje asi 30 Rusů a 20 Bělorusů.

Reklama

Doporučované