Hlavní obsah

Pijete ranní kávu? Zdravíme ze studeného sklepa, píše Zelenská

Foto: Profimedia.cz

Lidé se po výbuších v Kyjevě schovávají v metru, 31. října.

Reklama

aktualizováno •

Ruské údery se znovu zaměřily na ukrajinskou kritickou infrastrukturu. Úřady vyzývají obyvatele, aby omezili spotřebu elektřiny, a zároveň byly na některých místech nuceny vypnout dodávky elektřiny.

Článek

Rusko v pondělí znovu zahájilo masivní ostřelování ukrajinské kritické infrastruktury. Zasaženy byly například cíle v Kyjevě, Záporožské, Čerkaské nebo Charkovské oblasti, ale také v Černovické oblasti, která se nachází na západě země.

Země je kvůli tomu nucena zavádět nouzový blackout. „Důležité! Kvůli masivnímu ostřelování kritické infrastruktury vyhlašujeme nouzové výpadky v dodávkách proudu,“ napsal na sociální síti Telegram zástupce vedoucího ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko.

Podle něj sice v některých případech dobře zafungovala ukrajinská protivzdušná obrana, ale některé ruské rakety zasáhly cíl. Ukrajinské letectvo tvrdí, že sestřelilo 44 střel vypálených v pondělí na Ukrajinu. „Okupanti svými střelami a drony poškodili 18 zařízení v 10 regionech, většinou energetická zařízení,“ oznámil ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Energetici pracují na obnovení dodávek, ale vyzývají obyvatele, aby omezili odběr proudu.

Na další strastiplné ráno upozornila i první dáma Olena Zelenská, která se pokusila přimět Evropany, aby se pokusili vcítit do kůže Ukrajinců. „Čtete tweety, pijete kávu? Chcete vědět, jak den začínají Ukrajinci? Jděte na pár hodin do chladného sklepa: vezměte si místo horkého šálku baterku a powerbanku – aniž byste tušili, kdy zase půjde elektřina,“ napsala Zelenská na Twitteru.

První dáma obvinila ruské síly z terorismu. Ukrajinci ale podle ní vydrží a sní o tom, že „každý člověk v Evropě začne své ráno v teple a bezpečí“.

Kvůli ruským úderům jsou bez elektřiny a dodávek vody části Kyjeva, jak napsal starosta metropole Vitalij Kličko. „Energetici pracují na obnovení dodávek proudu poté, co byla poničena energetická infrastruktura, jež zajišťuje dodávky elektřiny zhruba do 350 tisíc kyjevských domácností,“ uvedl politik.

Bez vody podle vodárenské společnosti zůstalo 80 procent města. V Kyjevě má v pondělí společně zasedat česká a ukrajinská vláda.

Výpadky hlásí i další ukrajinská města a regiony. V Kyjevské oblasti nebyla podle agentury Interfax Ukrajina zasažena jen energetická infrastruktura, ale i budovy. „Jsou tam oběti,“ uvedl policejní šéf Kyjevské oblasti Andrij Nebytov.

Gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syněhubov napsal, že region zasáhly střely ze systémů S-300 vypálené z ruského Bělgorodu, který leží nedaleko ukrajinského Charkova.

Trosky střely skončily v Moldavsku

Trosky jedné ze sestřelených ruských střel v pondělí dopadly na území Moldavska a způsobily tam drobné škody. Podle zdroje deníku The New York Times z ukrajinské pohraniční stráže mířila dvojice střel na ukrajinskou vodní elektrárnu, ale jednu z nich obránci sestřelili a viděli pak, jak její zbytky dopadly na moldavské území.

Kišiněv oznámil, že bude k incidentu přistupovat jako k nehodě, protože se nejednalo o přímý úder na jeho území. Moldavským vzdušným prostorem už dříve proletělo několik ruských střel a dronů a tamní vláda proti tomu protestovala. Kišiněv odsoudil i čerstvé ruské údery proti ukrajinské infrastruktuře.

Rusko se v posledních týdnech zaměřilo na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, samo to označilo za reakci na poničení Kerčského mostu ze začátku října. Údery by mohly být taktikou Kremlu, jak před zimou podkopat ukrajinskou morálku.

Na bojišti se totiž v posledních měsících Rusku nedaří, úspěchy naopak zaznamenávala Ukrajina, která osvobodila rozsáhlé části Charkovské a Chersonské oblasti.

Reklama

Doporučované